Середа, 24 Квітня 2024 р.
20 Січня 2017

ЛАНЦЮГОВА РЕАКЦІЯ РИНКОВИХ ЦІН

Не дивуйтеся, якщо сьогодні-завтра вас приголомшать нові цінники на Центральному ринку міста. Подорожчання товарів стане наслідком збільшення оренди за торгові місця на базарі. Це підтверджують саміпідприємці, зізнаючись, що зволікати з підвищенням цін не будуть. Якщо взагалі не позакривають своїх кіосків.

ЛАНЦЮГОВА РЕАКЦІЯ РИНКОВИХ ЦІН

– Нам і без оренди щомісяця доводиться віддавати чималі суми – за світло, у Пенсійний фонд, на єдиний податок. Та й товар закуповуємо дорожче. А тепер ще й плата за місце зросла на 75%, – каже продавець із продуктового кіоска. – Тому, звичайно, я просто змушена підвищити ціни на продукти, якими торгую. Хоча дехто з підприємців узагалі планує закриватися.

Прокоментувати зростання орендної плати ми попросили директора ринку Сергія ЧЕРНЯВСЬКОГО. З його слів, із січня на ринку діють такі тарифи: за кіоски люди платять по 3,5 грн. за 1 кв.м у день. Для продавців газет залишили стару ціну за місце. Люди, які приїжджають із сіл з невеликою кількістю продуктів, торгують безкоштовно. Для сільгоспвиробників, котрі мають відповідні довідки з сільрад, плата за орендоване місце становить 5 грн. за метр у день (було 3 грн.), а ті, хто перепродує продукти з прилавків, сьогодні платять 10 грн. (замість 5 грн.).

– Так, оренда зросла. Але раніше підприємство працювало без прибутку, – запевняє Сергій Євгенович. – Про підвищення тарифів заго­ворили ще тоді, коли пішла мова про збільшення мінімалки до 3200 гри­вень. Ми вирахували обгрунтований тариф для кіосків, і він становить 4,5 гривні за метр, як і в середньому серед інших кооперативних ринків України. Проте зупинилися на 3,50. Підприємці запитують, чи буде ще підвищуватися оренда до кінця року. Втім, зважаючи на ситуацію в країні, спрогнозувати щось неможливо.

Матимуть підприємці й нагоду запитати про використання їхніх коштів. Адже дирекція обіцяє покращення благоустрою ринку, зокрема ремонт павільйонів, які, як каже Сергій Чернявський, є власністю ринку. Заплановано відбудувати і провести реконструкцію молочного павільйону, який уже не буде молочним. Крім того, йде мова про зміцнення фундаменту і добудову другого поверху в м’ясному павільйоні, куди планують переселити бабусь, які торгують із землі. Запитали в директора й про зміну юридичного статусу ринку, чим цікавляться підприємці:

– Раніше ринок був дочірнім підприємством Кам’янець-Поділь­сько­го районного споживчого товариства. Наразі ми вийшли з райспоживспілки і стали окремим самостійним підрозділом, який входить до Асоціації ринків України і підпорядкований облспоживспілці та Укоопспілці, – від­повів Сергій Євгенович. – Тепер усі кошти, які підприємці платять нам за торгові місця, залишаються на місці й будуть використані на розвиток ринку. ТОВ КВЗП «Кам’янець-Поділь­сь­кий» зареєстрований у селі Кам’янка. Частину податків платимо місту, частину – в Кам’янську сільраду.