Четвер, 28 Березня 2024 р.
3 Лютого 2017

СПОЧАТКУ «ВСИПАЛИ», ПОТІМ – ПОСИПАЛИ

Сотні травмованих, масове обурення мешканців і численні догани комунальникам. Як бачимо, з ожеледицею місто не впоралося. Хоч негода не була неочікуваною, а чиновники ще на початку сезону впевнено заявляли, що посипальної суміші є вдосталь, у результаті – повний провал. Фактично всі тротуари Кам’янця перетворилися на суцільну ковзанку, на яку замість піску почали «сипатися» перехожі.

Пасажирів маршрутки біля виходу зустрічають льодові «бордюри»

Через крижаний «апокаліпсис» на дорогах кам’янчани опинилися в ситуації, коли пересування по місту стало небезпечним для життя і здоров’я. Кульмінаційним став понеділок, 30 січня, коли люди почали доби­ратися на роботу. І хоч рятувальники застерігали, що ходити вар­то лише там, де посипано, втім при кам’янецьких реаліях це означало взагалі не виходити з до­му. Мешканці у соцмережах почали ділитися історіями про те, як вони самі чи їхні близькі травмувалися на міських тротуарах:

– Я впала і дуже побилася. Серед білого дня, в центрі міста, уявляєте!

– Моя мама шлях від харчового до індустріального долала понад 20 хвилин – дуже слизько!

– Не знаю, через чию безгосподарність, але донька в п’ятницю послизнулася і зламала руку. Хто за це відповідатиме?

– Із сином ледве дійшли до садочка. Під ногами – справжнє скло. Сама декілька разів ледь не гепнулася. Там узагалі можна вбитися!

– Підприємець ринку пані Світлана прямувала від базару в напрямку міського туалету. Незабаром повернулася зі скуйовдженим волоссям і перекрученою шапкою. Жінка нічого не пам’ятала. Як кажуть очевидці, вона послизнулася на льоду й упала горілиць, ударившись головою об стовп. У неї з’явився сильний головний біль. Довелося викликати «швидку» та родичів…

Не посипано на зупинках, не прочищено біля аптек і магазинів, слизько навіть на центральних вулицях, поблизу шкіл і садочків. Через це кількість відвіду­вачів травмопункту «зашкалила». Як повідомляють у міській лікарні, загалом із 1 січня до травматологів звернулися 909 людей, із яких 700 впали на тротуарах. Особливо щедрими на забої та переломи стали останні січневі дні: 30 січня через ожеледицю травмувалися близько 50 людей, а 31-го на вулиці впали 32 кам’янчан.

Дивує, що спочатку посадовці запевняють про готовність до зими, виділення коштів для придбання спеціального обладнання, «щоб посипати тротуари по всій ширині», а врешті посипальну операцію завалюють. Про це відверто заявив і міський голова Михайло СІМАШКЕВИЧ, висловивши невдоволення роботою ЖКГ, мовляв, усе необхідне для того, щоб місто було безпечним для водіїв і пішоходів, є.

У результаті під час робочої наради ЖКГ 30 січня за «недобросовісну роботу» комунальників покарали доганами. Причому отримали їх не ті, хто керує комунальною сферою міста, а відповідальні працівники департаменту ЖКГ і житлово-експлуатаційних комунальних підприємств…

Згодом із департаменту прозвітували, що вже наступного дня посипали 80 км тротуарів, пройшовши з півсотні вулиць.