Четвер, 25 Квітня 2024 р.
3 Лютого 2017

ЛІКУЄМО ЗУБИ ПО-НОВОМУ

Уже три місяці міська стоматологічна поліклініка працює в новому форматі. Наприкінці жовтня заклад потрапив під лезо реорганізації, перетворився на комунальне підприємство та почав самостійно газдувати. Про те, як працюється після нововведень, спілкуємося з головним лікарем установи Антоном ПАКАНИЧЕМ.

Антон Паканич

– Антоне Андрійовичу, які плюси і мінуси реорганізації?

– У жовтні стоматологічна поліклініка стала комунальним підприємством. Висновки робити ще зарано, але вже до плюсів можна віднести те, що можемо самостійно розпоряджатися коштами, обирати напрямок розвитку, а також економити витрати міського бюджету. Відтак із міської скарбнички гроші йдуть за пацієнтом, точніше – за конкретно надану послугу. Серед проблем – зіткнулися з тим, що від нововведень відстає законодавча база.

– Штат закладу довелося скорочувати чи, навпаки, збільшувати?

– Певна кількість лікарів, які мають власні приватні кабінети, звільнилися за власним бажанням. У зв’язку із цим, довелося дещо скоротити і середній медперсонал. Якщо до реорганізації штат налічував 145 осіб, то відтепер – 111. Утім подали на розгляд виконкому декілька питань, зокрема і щодо збільшення штату та можливості здавати зайві площі в оренду.

– Наразі стоматологічна поліклініка самостійно заробляє кошти на існування. Чи достатньо їх?

– Найголовніші видатки – заробітна плата, оплата комунальних послуг, придбання матеріалів і медикаментів – ми покриваємо. Зрозуміло, миттєво замінити все обладнання на сучасніше не можемо, але сподіваємося, що за підтримки міської влади вийдемо на кращий рівень.

– Якою є цінова політика в стоматологічній поліклініці в порівнянні з приватними кабінетами та клініками?

– У нас на 40-50% ціни нижчі, ніж у великих кам’янецьких клініках. А в приватних стоматологічних кабінетах ціни на послуги такі ж, як і в поліклініці.

Наприклад, пломбування кореневих каналів при ускладненому карієсі коштуватиме 92-218 гривень, зняття зубного каменю та нальоту за допомогою ультразвукового обладнання – 97 гривень, відновлення зруйнованої коронки за допомогою анкерних штифів і композиційного матеріалу – 218-308 гривень.

– Як пацієнти відреагували на реорганізацію, відвідувачів не поменшало?

– Не поменшало, а на зміни відреагували неоднозначно. Адже відтепер маємо інший алгоритм прийому пацієнта. Відвідувач мусить піти в реєстратуру, при собі обов’язково мати паспорт, щоб завести карточку. Тоді йде до лікаря на прийом, той виписує талон у касу, і якщо ціна влаштовує, пацієнт усе проплачує та аж тоді отримує послугу.

Ті, хто користується пільгами, повинні мати при собі відповідні документи та ксерокопії. Також батьки дітей до 18 років мають принести свідоцтво про народження, паспорт батьків і копії цих документів. А це зайві клопоти для пацієнта.

ЛІКУЄМО ЗУБИ ПО-НОВОМУ– Яке медобладнання вдалося придбати останнім часом?

– У грудні міська влада виділила нам 100 тисяч гривень на придбання нової установки. Сьогодні веду перемовини про закупівлю ще однієї. Ми розуміємо, що для пацієнта важливе якісне та безболісне лікування, аби він знову прийшов до нас.

– Які матеріали використовують стоматологи в поліклініці?

– Сучасні пломбувальні матеріали, анестетики, засоби дезінфекції такі ж, з якими працюють приватні клініки і кабінети. Усі матеріали якісні та сертифіковані, а виробники – Америка, Чехія, Італія, Німеччина. Також наші лікарі впроваджують у роботу нові методи й технології лікування, адже постійно відвідують курси з підвищення кваліфікації та різні семінари.

– Які послуги можна отримати в стоматологічній поліклініці?

– Від консультації, пломбування зубів до їх вирівнювання та протезування. Це і хірургічна допомога, лікування, дитяча стоматологія, ортодонтія, протезування, тобто весь спектр стоматологічної допомоги.

– Хто з кам’янчан має право на безкоштовну стоматологічну допомогу?

– На сьогодні діти до 18 років, учасники бойових дій, війни та інваліди війни, вдови, особи з особливими заслугами перед Батьківщиною, чорнобильці, багатодітні сім’ї та жертви нацистських переслідувань отримують стоматологічну допомогу безоплатно. 50% вартості сплачують члени сім’ї померлого ветерана війни, ветерани військової служби, інваліди загального захворювання. Пільговикам із необхідними документами та їх копіями потрібно звернутися до реєстратури. Втім на виконком ми винесли пропозицію розширити список пільговиків.

– Антоне Андрійовичу, як плануєте розвиватися?

– Хотілося б, аби заклад мав не гірший вигляд, аніж приватні клініки. Приємно, що міська влада допомагає. Обіцяють замінити нам вікна, допомогти з реконструкцією тепломережі, щоб економити на комунальних послугах.

Стоматологія – така спеціальність, яка не стоїть на місці, і ми не можемо зупинятися. У нас є бажання працювати, є професіонали, тому сподіваємося, що все вдасться.

Принагідно вітаю колег із професійним святом та маю надію, що все заплановане разом втілимо в життя!