Вівторок, 16 Квітня 2024 р.
10 Лютого 2017

«ТАМ БІДА, ЇМ БІЛЬШЕ ТРЕБА»

Страшні вісті з Авдіївки змусили мобілізуватися всю Кам’янеччину. З першого дня загострення ситуації мешканці міста і сіл району почали збирати теплий одяг, продукти харчування, гроші для постраждалих від ворожих обстрілів.

«ТАМ БІДА, ЇМ БІЛЬШЕ ТРЕБА»

Штаби зі збирання допомоги розмістилися в міській раді та РЦКМ «Розмай».

Мешканці міста вже зібрали 9 тонн вантажу, п’ять із яких лише від управління освіти і науки міста. Працівники комунальних підприємств зібрали близько

10 тис.грн. На цьому збирання не завершується.

А у фойє РЦКМ «Розмай» від пакунків стати немає де, а люди все везуть і везуть…

– Я вас прошу – не загороджуйте прохід. Продукти кладіть ліворуч, одяг – праворуч, – керує директор РЦКМ Володимир КУСІК.

Із пакунками заходить фельдшерка Слобідсько-Рихтівського ФАПу. За нею – Крушанівський сільський голова Ігор ЧОРНИЙ, котрому аж чотири рази довелося бігати до машини, щоб вивантажити все. Каже, що оголошення по селі висять, і люди продовжують доносити необхідне.

– І так щодня, – розповідає Володимир Олександрович. – Допомогу збирає кожне село району. Контролює цей процес голова РДА Василь СУКАЧ. Люди все, що можуть, приносять до клубів, шкіл, бібліотек, сільських рад. Звідти звозять сюди. Наші працівники це пакують і «Новою поштою» доставляють адресатам. Уже відправили понад п’ять тонн. Крім того, півтори тонни віддали хлопцям із нашої 48-ї окремої інженерної бригади. Вони їхали за ротацією. Допомогу збиратимемо до 15 лютого.

Усе, що привезли селяни, записується в благенький, до дірок потертий зошит. За станом на 9 лютого, тут понад сотня записів.

Першими допомогу принесли самі працівники «Розмаю» і Олександр РЕШЕТНИК від Держпродспоживслужби району, а також СТОВ СП «Гуменецьке». За ними були жителі Мукші Китайгородської, Кульчіївців, Оринина, Привороття, Шустівців, Кам’янки. Деякі села в списку записані два-три рази, зокрема Стара Ушиця, Руда, Ластівці, Гаврилівці, Зіньківці, Рихта, Велика Слобідка, Крушанівка.

– Значно допомогли і наші об’єднані територіальні громади, – каже Володимир Кусік. – До сліз розчулила розповідь завклубу Лариси ВАСИЛЬЧУК із Кудринців. Старенька самотня односельчанка принесла аж 500 гривень допомоги. Лариса їй каже: «Тьотю, у Вас тисяча гривень пенсії, за що ви місяць жити будете?». А та відповідає: «Бери, там біда, їм більше треба…».

Правду кажуть, що в темні часи добре видно світлих людей… І, на щастя, в нас їх багато. Вони не декларують мільйонів, виживають, як можуть, але на перший же заклик допомогти підставляють плече.