Четвер, 18 Квітня 2024 р.
17 Лютого 2017

ЧАСТУВАЛИ БОРЩЕМ І… ОПАРИШАМИ

У Кам’янці-Подільському 13 лютого вперше відбувся Фестиваль культур «Global Village». Про унікальність рідних звичаїв і традицій розповіли в К-ПНУ ім.Івана Огієнка представники Туреччини, Індонезії, Єгипту, Китаю, Індії та Кіпру.



ЧАСТУВАЛИ БОРЩЕМ І... ОПАРИШАМИ

Демонструючи свою культуру, заморські гості пригощали наших студентів солодощами, різноманітними незвичними прянощами і спеціями. А головною стравою, яку деякі наші студенти навіть покуштували, стали сушені опариші, що вважаються традиційною стравою в Індонезії. Крім частувань, вчили малювати ієрогліфи та пояснювали їхнє значення, розповіли про історії своїх країн, показували фото визначних пам’яток архітектури, літератури, письма тощо. У відповідь кам’янецькі організатори заходу провели екскурсію в етнічному музеї, співали народні пісні, пригощали українським борщем, смачними голубцями і узваром, демонстрували традиційний посуд, одяг, взуття тощо. Студентам із Китаю особливо сподобалися солом’яні капелюшки та глиняні глечики. Спілкуючись через перекладачів, гості розповіли про враження від міста. Деякі навіть відзначили стан українських доріг (звичайно ж, у порівнянні):

– Тут дуже незвично. Особливо відрізняється архітектура. Але українці надзвичайно добрі й щедрі люди, це одна зі спільних ознак турків та українців, – розповідають студенти з Туреччини.

– У місті, де я живу, ніколи не буває так холодно, у нас немає таких величних будівель і гарних доріг, але люди і у нас, і у вас однакові. Однаково дружелюбні, однаково щирі, однаково привітні, – каже представник з Індії.

«Global Village» – унікальний культурний фестиваль, що створює можливість для української молоді познайомитись, поспілкуватись і поділитись досвідом із представниками різних країн світу. Фестиваль створює платформу для культурного обміну, навчає мислити, розширює світогляд, надихає на пізнання світу та спонукає до нових подорожей. Також захід спрямований на формування толерантності українців у сучасному світі.

Організатор заходу – Міжнародна молодіжна організації «AIESEC» – це платформа для молоді, що дозволяє відкрити і розвинути лідерський потенціал. Це неполітична, незалежна, неприбуткова організація, якою керують студенти та нещодавні випускники вишів, зацікавлені у світових питаннях, лідерстві та менеджменті.

Фестиваль відбувся за підтримки ректора університету Сергія КОПИЛОВА, а також відділу наукової роботи і міжнародних зв’язків та Лінгвістичного центру.

Ольга БАНАХ.