Четвер, 18 Квітня 2024 р.
24 Лютого 2017

А ЗМІНИ НЕ ПОТІШИЛИ

Збігають два місяці, як законної сили набули нововведення 2017 р.

Про зміни, з якими ми вступили в новий рік, «Подолянин» писав 5 січня. Сьогодні ж вирішили проаналізувати, чи впроваджуються вони в життя і з яким результатом.

УДАР ПО ПІДПРИЄМЦЯХ

Пропіарене владою підвищення мінімалки майже вдвічі – з 1600 до 3200 грн. – насправді не подарувало більшості українців впевненості в завтрашньому дні та не зробило їх заможнішими. Адже після відрахування всіх податків на руки той, хто працює, отримає аж 2576 грн. Крім того, громадяни, які до Нового року мали більше, ніж мінімальна заробітна плата, сьогодні отримують мінімум. Така зрівнялівка інколи доходить до абсурду.

А ЗМІНИ НЕ ПОТІШИЛИНе встигли ще кам’янчани взяти до рук підвищених кревних, як поповзли догори ціни на продукти харчування та необхідні речі. 3200 грн. зрикошетили і збільшенням оренди за торгові місця на ринку. Через подорожчання плати за місце на 75% місцеві підприємці взялися переписувати цінники на товарах. Підвищилися деякі комунальні тарифи (на послуги ЖЕКів зокрема), не за горами й підвищення плати за проїзд у маршрутках.

Підкинуло хмизу у вогонь і те, що підприємцям з 1 січня «прописали» платити єдиний со­ціальний внесок, незалежно від прибутків. Під таке нововведення потрапили окремі категорії ФОПів – друга та третя групи («єдинники» та «загальносистемники»). Відтак вони змушені щомісяця, навіть якщо тимчасово не мають прибутку, платити 704 грн. єдиного соціального внеску. Пощастило лише першій групі спрощенців, які платитимуть половину мінімального страхового внеску, а це 352 грн. на місяць. Така ситуація підштовхнула підприємців масово закривати бізнес.

– Щойно стало відомо про нововведення, як деякі підприємці, котрі показували декларації з прочерком, тобто без прибутків, почали зніматися з державної реєстрації, – коментує начальник Кам’янець-Подільської ОДПІ Ігор БЄЛКО. – Уже в грудні 2016 року близько 400 підприємців знялися з обліку, а у січні – лютому 2017 року – 306. Більшість із них – це продавці з ринку. Втім із початку року 482 кам’янчан стали підприємцями.

Крім того, представники мало­го і середнього бізнесу мають що­місяця платити єдиний податок.

– Для першої групи (а це торгівля на ринках, надання побутових по­с­луг) він становить 10% від прожиткового мінімуму, тобто 160 гривень на місяць. Фізичні особи – підприємці другої групи (це магазини, кіоски на ринку тощо) мали б платити єдиний податок у розмірі 20% від мінімальної заробітної плати. Втім міська влада пішла назустріч бізнесу і прийняла рішення встановити податок у розмірі 10% від мінімалки, а це 320 гривень, – продовжує Ігор Антонович.

Однак не лише податки «вбивають» бізнес. «Сюрприз» нещодавно підготувала і НКРЕ, внісши чергові зміни до тарифів на теп­лову енергію та гаряче водопостачання. Зміни торкнулися плати за послуги для промисловців та інших суб’єктів підприємницької діяльності. Відтак тариф на теплову енергію для потреб підприємців становитиме 1806,20 грн./Гкал. Вартість га­рячого водопоста­чання для них під­вищилася до 95,33 грн./куб.м.

ЧИ ВРЯТУЄ ДОТАЦІЯ АГРАРІЇВ?

Непереливки і аграріям. Як вони не воювали, втім із 1 січня 2017-го змушені перейти на загальну систему оподаткування – спецрежим оподаткування для них скасували. Якщо раніше трударі поля сплачували ПДВ, яке згодом поверталося їм на спецрахунок, і ці кошти вони використовували для власних потреб, то відтепер усе йде до Держбюджету.

– Скасування спецоподаткування негативно відбилося на аграріях, – каже начальник відділу агропромислового розвитку РДА Надія СУЗАНСЬКА. – Це була їм своєрідна допомога. Адже за кошти, які поверталися, вони оновлювали машинно-тракторний парк, вкладали їх у розвиток. Тепер же всі гроші йдуть до Держбюджету. Не виключено, що це може призвести до зменшення прибутковості, особ­ливо у тваринництві. Також менше

коштів витрачатимуть на придбання нової техніки.

Щоправда, чиновники вирішили підтримати агровиробників дотаціями. 21 лютого Уряд прийняв Постанову «Про затвердження порядку ведення та форми реєстру отримувачів бюджетної дотації, а також порядку надання відповідної інформації Державною фіскальною службою та Державною казначейською службою». Відповідно до офіційного документа, сільгоспвиробники мають подати заяву щодо включення їх до реєстру отримувачів бюджетних дотацій. На підставі реєстру та поданих документів про сплату ПДВ Державна фіскальна служба сформує список отримувачів бю­джетних дотацій і передасть його до казначейства. Після цього казначейство в автоматичному режимі щомісяця розподілятиме кошти.

– У Держбюджеті саме на відшкодування ПДВ передбачено 4 мільярди гривень на дотації, – додає Надія Михайлівна. – Їх ділитимуть відповідно до кількості перерахованих і сплачених коштів на ПДВ. Тобто, хто більше сплатить податку, той має шанси отримати більшу дотацію. Крім того, Урядом передбачені й інші дотації агровиробникам.

СТИПЕНДІЇ ВИДАЮТЬ ЗА РЕЙТИНГОМ

Уже майже два місяці студенти отримують стипендії по-но­вому. Втім підтримка від держави світить не всім. Право отри­мати академічні стипендії мають студенти, котрі посіли високі місця в рейтингу, складеному вишами. Мінімальна академічна стипендія становить 1100 грн., підвищена – 1600 грн. Разом із тим деякі категорії студентської молоді мають право і на соціальну стипендію. Її виплачує управління соціального захисту відповідно до поданих вишами списків (хто має право на соціальну стипендію, читайте на стор.2 блоку ТБ).

МЕДИЧНІ ЗМІНИ ЩЕ В ДОРОЗІ…

Поки що в життя не втілилися анонсовані реформи медичної галузі. Обіцяні з 1 січня дешеві ліки особам із цукровим діабетом, бронхіальною астмою та серцево-судинними захворюваннями перенесли на 1 квітня. Такий крок пояснюють тим, що потрібен час на формування реєстру хворих.

Чекають сімейні лікарі, терапевти та педіатри і на типовий договір від МОЗу, який вони укладатимуть із пацієнтами. І хоча ще немає відповідного документа та детальних роз’яс­нень, лікарі й пацієнти почали шукати один одного.