П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
24 Лютого 2017

ЧИ СТВОРЯТЬ В УКРАЇНІ СИСТЕМУ ПРОТИДІЇ СВП?

21 лютого у Центрі розмінування відбувся семінар зі знешкодження вибухонебезпечних предметів. Його учасники також обговорили можливість створення в Україні національної системи протидії саморобним вибуховим пристроям.

ЧИ СТВОРЯТЬ В УКРАЇНІ СИСТЕМУ ПРОТИДІЇ СВП?

До Кам’янця-Подільського на захід прибули представники агенції НАТО з підтримки та постачання (NSPA), спеціалізованої проектної групи Словаччини, зацікавлені з центральних органів виконавчої влади України, вітчизняних силових міністерств і відомств, офіцери Міноборони України та Генштабу ЗСУ.

Керівник української делегації, начальник управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міноборони України полковник Максим КОМІСАРОВ наголосив, що преставники української сторони прагнуть здобути безцінний досвід, знання і навички у побудові ефективної національної системи протидії

саморобним вибуховим пристроям за зразками аналогічних систем, які успішно функціонують у багатьох країнах, що входять до складу НАТО.

Представники закордонної делегації, яку очолив представник NSPA менеджер Трастового фонду НАТО Грехем БРУКС, під час семінару в контексті проведення техніко-економічного обгрунтування Трастового фонду обговорили з представниками Міноборони, Генштабу, Міністерства внутрішніх справ, СБУ, ДСНС, Державної прикордонної служби питання, що стосуються визначення національних спроможностей України у сфері протимінної діяльності та протидії саморобним вибуховим пристроям.

– Зокрема, ми визначились, які напрямки цікавлять НАТО в особі NSPA в плані співпраці з протидії саморобним вибуховим пристроям, – підбиваючи підсумки, наголосив полковник Максим Комісаров. – Міністерство оборони України ініціює питання підготовки пакета необхідних документів з консолідованою позицією України щодо можливостей і потреб у напрямку національних спроможностей у вказаній сфері, який буде направлено до штаб-квартири НАТО. В першу чергу нам буде необхідна допомога Альянсу у відпрацюванні національної доктрини з протидії саморобним вибуховим пристроям, у підготовці інструкторів з розмінування і матеріально-технічна допомога у забезпеченні вітчизняних силових структур і відомств та визначених підрозділів Збройних сил України сучасними засобами пошуку і знешкодження вибухонебезпечних предметів.

Андрій АГЄЄВ, прес-офіцер Міністерства оборони України.