П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
3 Березня 2017

ПАРК РУБАЮТЬ, АЖ ДРУЗКИ ЛЕТЯТЬ

Про масовий геноцид над деревами у дендропарку на вул.Шевченка редакції повідомили небайдужі кам’янчани.

Увагу людей, які часто тут прогулюються, привернули спиляні дерева та купа розкиданого гілля.

Але найбільше занепокоїли десятки пеньків, на їхню думку, від цілком здорових дерев.

ПАРК РУБАЮТЬ, АЖ ДРУЗКИ ЛЕТЯТЬ

– Неозброєним оком видно, що це не сухостій, а якісні дерева, – обурюючись, розповідає кам’ян­чанка Валентина Василівна. – Впродовж усієї зими нищівно вирізали здорові дерева і вивозили їх, хоча в лісопарку достатньо старих, трухлявих із дуплами та поламаних вітрами. Тутешні мешканці Руських фільварків бачили, як машинами вивозили вбиті дерева. Вони розповідають, що під бензопилу потрапили переважно акації, бо ця деревина добре горить і довше тримає тепло.

Парк – легені нашого міста. Знищують його вже давно, але цьогоріч по-особливому жорстоко. Якщо такими темпами продовжувати, то вже через 5 років залишимося без дендропарку.

У міській раді, куди ми звернулися по роз’яснення, повідомили, що наразі роботи з вирізання дерев призупинено.

– Ця територія не є власністю міста, а належить ботанічному саду, який, власне, і проводив там роботи, – коментує директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ. – Ми теж побували в парку і видали припис щодо призупинення робіт і надання в департамент дозволу на їхнє проведення. Роботи зупинили, але документів нам і досі не надали. Якщо ми з’ясуємо, що дерева вирубували незаконно, звернемося до екологічної інспекції.

Чи має ботанічний сад дозвіл на вирубування? Які дерева потрапили під пилку, і де поділася деревина? Чи з’являться молоді насадження на звільнених площах? Ці запитання ми адресували директору ботанічного саду Василю КОГУТУ. Керівник запевнив, що жодне здорове дерево не постраждало, і протизаконних дій ніхто не вчиняв.

– Торік у червні ми написали звернення до міського голови з проханням надати дозвіл на роботу комісії для обстеження стану дерев у дендропарку, – пояснює Василь Васильович. – Комісія працювала і визначила 54 дерева, які є сухостійними. Це акація біла (28 дерев), клен гостролистий (14), ясен звичайний (1), в’яз шорсткий (3), граб звичайний (4), ялина європейська (1), айлант найвищий (1), черешня (1) та липа серцелиста (1). Основні причини їх усихання – ураженість хворобами та затінення суміжними деревами.

ПАРК РУБАЮТЬ, АЖ ДРУЗКИ ЛЕТЯТЬУ грудні отримали лист з області, в якому зазначено: «Департамент екології та природних ресурсів облдержадміністрації не заперечує щодо проведення робіт із видалення аварійних і сухостійних насаджень з додержанням вимог природоохоронного та іншого законодавства».

У лютому розпочали роботи. Всі 54 сухі дерева зрізали. Деревиною і деревовідходами опалюємо оранжереї та теплиці з рідкісними тропічними рослинами, а також адмінбудівлю.

Завідувач відділу дендрології ботанічного саду Наталія ПОС­ТОВА додала, що в парку ще є чимало сухих і хворих дерев, які потрібно видалити. Але для цього потрібні нові дозволи, час і сили.

– Щодо відновлення парку, то цей процес відбувається природ­-но, – каже Наталія Олексіївна. – Насіння розносять вітер, пташки. Але варто знати, що в парку крони дерев сплелися. 80% саджанців можуть не вижити через недостатній доступ світла. Щоб усе зробити правильно, насамперед потрібно знайти місця, де є багато сухих дерев, розчистити там ділянку, ретельно все спланувати і аж тоді садити нові дерева. Ми були б раді допомозі пересічних кам’янчан, готових зробити це на добровільних засадах.

Принагідно звертаюся до ка­м’ян­чан із проханням не викидати в парк обрізане гілля, сміття і побутові відходи із власних домоволодінь. Ад­же чуже сміття забирає час та відповідні ресурси.