Четвер, 25 Квітня 2024 р.
10 Березня 2017

ПРИ НАШИХ ДОРОГАХ ДЕШЕВШЕ КУПИТИ ЛІТАК

Щойно на дорогах розтанув останній сніг – разом із ним розтанули й більшість відремонтованих доріг. Обминути пошарпаний асфальт і численні вибоїни, що калічать не тільки автомобіль, але й нерви, стає дедалі важче. Доки водії маневрують кам’янецькими ямами, намагаючись уникнути чергових витрат на ремонт автомобіля, автомайстерні тішаться напливами клієнтів і чергами біля СТО.

ДОРОЖНІЙ РЕМОНТ-ПРИМАРА

Вулиця ГагарінаТорік на відновлення міських шля­хів виділили понад 9 млн.грн., але майже третину суми традиційно витрачено на ямковий ремонт, якого, до речі, в Європі навіть не існує.

Полатані дороги сьогодні знову розчаровують і завдають великих клопотів автомобілістам. Виникає запитання: куди ж подів­ся ремонт? Чи, можливо, справа в якості його виконання? Більше як 80% відремонтованих торік доріг зіпсувалися. Найгірша ситуація після зими на вулицях Данила Галицького, Івана Франка, провулку Шкільному. Особливо невтішний стан дороги на вулиці Гагаріна (біля «Фуршету»). Тут ремонти роблять щороку, а до пуття довести не можуть, обіцяють і цьогоріч вирізати цілий шматок покриття та встелити новим. Хоч і латали вибоїни не так давно, та на деяких вулицях знову бездоріжжя.

– На перехресті вулиць Соборної та Лесі Українки (в районі ТЦ «Ювілейний») величезна глибока яма. Здавалося б, центр міста, а така безвідповідальність чиновників. Якби один із них там залишив свої колеса, то швидко б залатали, а так мусимо з чоловіком їхати іншою дорогою, аби не віддати кругленьку суму за ремонт авто, – каже розчарована 26-річна Оксана.

– Нещодавно «зловив» глибоку яму на вулиці Крип’якевича: пошкодив шини, побив диски. Але ж пам’ятаю, що в січні тут робили ремонт! Зрозуміло, що латки, зроблені при мінусовій температурі, й тижня не протримались, зате кошти списали. Тепер водії мусять їздити, як доведеться. А наступного ремонту знову взимку чекати?! Гаманці ж не безрозмірні, по-моєму, дешевше купити літак, – обурюється 48-річний водій Анатолій.

ЇДУ ПО ЯМАХ, АЖ РАПТОМ – ДОРОГА!

На щастя, після торішнього ремонту кілька доріг таки вці­ліли. Найкраще «тримаються» ву­лиці Драй-Хмари та Огієн­ка. Цьо­горіч на дороги і дворові проїзди запланували витратити 11 млн. 200 тис.грн. (проте до цієї суми передбачені додаткові 3 млн.грн., які поки віддали на розвиток медицини міста, але пізніше все ж ці гроші повернуться на капремонт доріг). Про це розповів директор департаменту ЖКГ Олександр БАБЧИНСЬКИЙ.

– Із загальної суми цього року на поточний та ямковий ремонти передбачено 7 млн. 100 тис.грн., на перекопи, що залишилися після аварійних розкопок від «Міськ­тепловоденергії», – 700 тис.грн., а на ремонт дворових проїздів – 3 млн. 300 тис.грн. Капітальний ремонт плануємо влаштувати на вулицях Папаніна, Князя Володимира, Драгоманова, Вутіша, Шмідта, П’ят­ницькій, Польський ринок, Довгій, Госпітальній, Патріарха Мстислава, а також на проспекті Грушевського. А от поточний ремонт доріг – на вулицях Лесі Українки, Гагаріна, Данила Галицького, Північній, Гунській, Смотрицькій, Тімірязєва, Пушкінській, Князів Коріатовичів, а також на Нігинському та Хмельницькому шосе, – розповідає Олександр Васильович. – Зрозуміло, що цей перелік – той максимум, який поки лише в планах, а чи вистачить нам коштів на всі заплановані дороги – поки невідомо. Наприклад, вулицю Папаніна ми вже ремонтуємо четвертий рік поспіль, вона пов­ністю вимощується з плитки, цього року хочемо нарешті завершити її ремонт. А ще сподіваємося завершити ремонт вулиці П’ят­ниць­кої, завдяки чому відкриємо проїзд, аби під час міських свят і заходів поблизу Ратуші не перекривали дороги.

ЧИЇ ЯМИ – ТОМУ Й ЛАТАТИ

На сьогодні найпроблемнішими ділянками є дороги державного значення. Численні скарги від кам’янчан до департаменту ЖКГ залишаються поза увагою, тому що декотрі вулиці місто обслуговувати не мусить.

– Річ у тому, що обслуговуванням таких доріг займається «Укравтодор». Це означає, що їхній ремонт фінансується з Державного бюджету, і їхній стан від міста і місцевої влади аж ніяк не залежить. От, наприклад, Кам’янець-Подільський уже вкотре навесні стикається з проблемами вулиці Князів Коріатовичів (від залізничного переїзду в бік райлікарні), – пояснив Олександр Васильович.

Державна служба автомобіль­них доріг України також має опіку­ватися проспектом Грушевського, об’їзною дорогою (вул.Північна, Привокзальна, Кри­п’я­кевича, Харченка, Куйбишева, Івана Франка, провулком Зеленим, Жванецьким та Орининським шосе.

РАЙОН ПРОДОВЖУЄ МАНЕВРУВАТИ

Плачуть за ремонтом і дороги району. Торік на поточне відновлення шляхів загального користування місцевого значення райдержадміністрація перерахувала облавтодору 1 млн. 150 тис.грн. Вони, як і передбачалося, розчинилися в ямах, і капітального ремонту сільським дорогам побачити не пощастило. Нагадаємо, що поточним ремонтом охопили дороги на напрямках:

Ярмолинці – Кам’янець-По­діль­ський; Дунаївці – Грушка; Тата­-рів – Косів – Кам’янець-По­діль­ський; на Стару Ушицю. Під­ремонтували під’їзд до міста в напрямку Довжка, працювали від Збруча до Жванця, закінчили шлях на Княжпіль. Підрихтували шлях через Крушанівку до Нефедівців.

А ось що чекає сільські дороги і дороги державного значення цього року, поки невідомо.

– Щороку Служба автомобільних доріг України визначає, які ділянки потребують поточного або капітального ремонту, і проводить тендер, завдяки якому визначає організацію, що запропонувала найвигідніші умови. Після визначення переможця виділяються державні кошти, – пояснює головний інженер філії «Кам’янець-Подільська ДЕД» Ігор ФІЛІПЧУК . – Звичайно ж, у тендері братиме участь і Хмельницький облавтодор. Після тендера з’ясується, що буде робитися цьогоріч. У будь-якому разі дороги ремонтувати будемо, бо ж отримуємо скарги від людей. Цього року нам поки довели ліміт у 8 млн.грн. на все експлуатаційне утримання (сюди входять і ямковий ремонт, і встановлення дорожніх знаків, і посипання взимку тощо). Тому поки не можемо назвати ні конкретних доріг, які ремонтуватимуть, ні сум, які виділять на їхній ремонт, чекаємо вказівок від Укравтодору.

Ольга БАНАХ.