П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
17 Березня 2017

БЕЗ М’ЯСА МОЖНА ОБІЙТИСЯ?

БЕЗ М’ЯСА МОЖНА ОБІЙТИСЯ?

Стейк із рум’яною скоринкою, соковитий шашлик, запашна печеня, ситна відбивна зі свинини – якщо ви і дня не можете прожити без цих страв, то 20 березня – гарний привід відмовитися від них. Бо саме цього дня вегетаріанці світу відзначають День відмови від м’яса. 

Їсти чи не їсти? Це запитання вже не одне десятиліття викликає дискусії серед науковців, медиків, захисників тварин, вегетаріанців і любителів свіжини. Вчені й досі не можуть звести до одного знаменника, чи варто від­мовлятися від цього продукту, який насичує організм білком, вітаміном В12 і необхідними амінокислотами. Одні стверджують, що, ставши вегетаріанцем, можна зменшити рівень холестерину, позбутися хронічного запалення та нормалізувати кишкову мікрофлору. Інші ж, навпаки, б’ють тривогу, що відмова від м’яса призведе до порушень у роботі організму, викличе значну втрату ваги та інші проблеми.

Тож ми вирішили дізнатися плюси і мінуси вегетаріанства і те, якими продуктами замінити м’ясо. А для тих, хто і дня не протримається без свинячої котлетки чи біфштекса з телятини, експерти розповідають, звідки привозять сировину на кам’янецькі прилавки, та дають поради, як правильно обрати натуральний продукт і обійти премікси.

ВІДМОВА НА ОДИН ДЕНЬ НАВІТЬ КОРИСНА

– Якщо людина на один день відмовиться від м’яса – це зовсім не страшно, а навпаки, корисно, – каже лікар-гастроентеролог місь­кої поліклініки №1 Інна ГАЙСЕНЮК. – Корисним є і піст, але лише для здорових людей. У моїй практиці траплялися випадки, коли люди, які мали хронічні хвороби, важко фізично працювали, вагітні, діти і підлітки, організм яких ще формувався, літні люди, відмовившись від м’яса, отримували букет хвороб. У них діагностували анемію, проблеми шлунково-кишкового тракту, виснаженість організму тощо. Тому таким громадянам варто обережно підходити до цих експериментів.

За статистикою, майже 17% людей у всьому світі відмовилися від м’яса. Одним кусень смаженого не лізе в горло, бо шкода бідної тваринки, інші таким чином піклуються про власне здоров’я.

– Останніми роками більшає людей, котрі цікавляться вегетаріанством, – продовжує Інна Петрівна. – Але всім їм раджу перед цим пройти обстеження та проконсультуватися з лікарем. Переходити на рослинну їжу варто поступово, щоб не завдати стресу організму. Насамперед потрібно зменшити кількість м’яса у тарілці та рідше його споживати. Тоді організм безболісно перейде на новий раціон. Серед моїх знайомих є вегетаріанці, але їхній шлях до цього був досить виваженим. Вони не їдять м’яса, але почуваються доб­ре, всі аналізи та показники в нормі, бо знають, де взяти білок.

Хоча вегетаріанство – задоволення не з дешевих. Скажімо, кілограм якісної риби за ціною потягне на півтора-два кілограми м’яса.

Утім є індивідуальні ситуації, коли вегетаріанську дієту рекомендують для лікування деяких хвороб, як-от, подагра, серцево-судинні захворювання, холецистит. Але і це не є панацеєю, бо ж рослинну дієту також треба грамотно збалансувати, інакше замість користі можна завдати шкоди здоров’ю та організму.

Медики радять не відмовлятися від усіх продуктів тваринного походження. Адже щодня організм має отримати денну норму білка – це 1-1,5 грама на кожен кілограм ваги. Хорошою альтернативою м’ясу для забезпечення організму білками є регулярне споживання яєць і молочних продуктів. Наприклад, склянка натурального йогурту містить близько 8 г білка. Потрібно вписати в щоденний раціон яйця, квасолю, горох, сочевицю, сою тощо. Наприклад, 100 г квасолі містять 22 г білків, стільки ж сої – 35. Відмінним замінником є риба і морепродукти. За кількістю вітамінів і корисних мікроелементів риба значно перевершує м’ясо. Однак слід пам’ятати, що залізо, яке надходить із нею, засвоюється гірше. Також у щоденному меню вегетаріанця мають бути різні овочі, фрукти та ягоди.

ЯК КУПУВАТИ БЕЗ «ХІМІКАТІВ»

Екстремалів, які ладні відмовитися від котлет і відбивних, не так багато. Більшість кам’янчан – часті гості в м’ясних павільйонах і спецвідділах супермаркетів. І їх цікавить запитання: звідки надходить м’ясо до нашого міста? Як з’ясувалося, кожна тушка на ринках проходить контроль у Державних лабораторіях ветсанекспертизи, а в супермаркетах – під наглядом служби ветеринарної медицини.

– 90% м’яса, яке є на кам’янецьких прилавках, – із приватних домоволодінь, – коментує завідувач Держлабораторії ветсанекспертизи гуртового ринку Валерій ПУЛИК. – Переважно здає населення з нашого району. Маленька частина потрапляє від підприємців, які утримують по 20-30 голів. М’яса з-за кордону в нас немає. Завдяки працелюбним селянам, отримуємо екологічно чисту продукцію. Вважаю, так буде доти, поки люди одержують зерно за паї. Екологічно чиста вона, бо поросяток годують не лише зерном, а й городиною: гарбузами, кабачками, огірками, картоплею.

Якщо тварин вирощують на комлексах, то зазвичай використовують премікси. До речі, без преміксів на комплексах у Європі та США не росте жодна тваринка.

У приватному господарстві люди також можуть використовувати ці добавки, але не більше як 3-5 місяців, бо годувати ними дуже дорого. В такій мінімальній кількості премікси не впливають на якість сировини.

Поділився Валерій Михайлович і головними секретами, як обрати якісне м’ясо. Воно має бути сухеньким, гладеньким і пружним. Якщо натиснути, ямка одразу вирівняється. На розрізах м’яса здорової тварини через 1,5-2 години після забою утворюється сухенька шкірочка, на яку навіть муха не сідає. Колір залежить від віку і може бути від світло-рожевого до темно-рожевого.

– Однак улітку, коли свиню годують травою та соковитою городиною, м’ясо може бути блискучим і мокрим, – пояснює лікар ветсанекспертизи Оксана МЕРЕКА. – Під ним навіть з’явиться невеличка калюжка. І це нормально. Тобто, якість м’яса та його зовнішній вигляд залежать від породи та раціону харчування. Але зазвичай блиск і мокрота виказують премікси.

Повідала вона і те, як обрати м’ясо залежно від страви:

– На ринку немає сортового розрубу м’яса. Так сортують лише супермаркети. М’ясо з лопатки, передньої частини солодше, жирніше та ідеальне для котлет, бризолей, голубців. Клуб беруть на ковбасу, шинки чи запікання – він жорсткіший і кисліший, бо містить більше молочної кислоти. Вирізка підходить для стейків, запікання, відбивних. У попиті «солодке м’ясо», яке ще називають «луцики» – це нерухомий повздовжно-поперековий м’яз, тому він ніжний і соковитий.

ВІДМОВЛЯТИСЯ ЧИ НІ

Й ветеринари переконують, що відмова від м’яса на один день принесе лише користь. Раз на тиждень від цього продукту розвантажують навіть м’ясоїдних тварин. Як пояснив Валерій Пулик, за плечима якого понад 50 років стажу, це очистить кишківник і покращить апетит.

– Здоровим людям корисно постити, але щонайменше раз на 10 днів необхідно вживати білки. Організм хитрий: не лише нахапається їх, а й відкладе в депо.

Різні думки щодо відмови від м’яса і в кам’янчан. В одних цей продукт зі столу не переводиться, інші кажуть, що можуть спокійно обійтися. А дехто вимушено «святкує» День відмови аж шість днів на тиждень. Адже з українською мінімалкою та європейськими цінами м’яса не накупишся.