Четвер, 25 Квітня 2024 р.
17 Березня 2017

НЕМАЄ СКАРБУ, ДОРОЖЧОГО ЗА ДОБРОБУТ

Англійське прислів’я каже: «Роби те, що вмієш найкраще». Під таким гаслом у нашому місті виконують свою роботу працівники житлово-комунального господарства та побутового обслуговування населення. 

Андрій ВІННІЧУК

Щороку в третю неділю березня комунальники відзначають професійне свято, яке було засноване ще за часів Радянського Союзу (1966 р.). Виконуючи свої обов’язки, вони намагаються забезпечити належні умови для поліпшення життя мешканців Кам’янця-Подільського. А про те, як усе це вдається, нам розповів директор КП «Добробут» Андрій ВІННІЧУК.

– Андрію Петровичу, чому Ви пов’язали життя саме з житлово-комунальною сферою, і як почався шлях у цій професії?

– Це те, до чого в мене лежить душа, бо саме ця професія покликана відстоювати інтереси людей і дбати про їхній комфорт. Перша моя співпраця з ЖКГ почалася ще 2000 року, коли мене призначили начальником відділу розподілу і приватизації житла міськради. На цій посаді пропрацював вісім років, потім, до 2010 року, – головним державним інспектором житлово-комунальної інспекції Західного регіону (до якого входило і наше місто). З червня 2012 року очолюю ЖЕК №2. А через рік на базі цієї контори створили КП «Добробут». Відколи я став тут директором, нам вдалося зробити дуже багато корисного. Одне із досягнень – прозорий офіс, який є взірцем ЖКГ.

– Що таке прозорий офіс, і в чому його переваги?

НЕМАЄ СКАРБУ, ДОРОЖЧОГО ЗА ДОБРОБУТ– Назва говорить сама за се-бе – це перший у місті сучасний центр обслуговування населення. Ми хотіли продемонструвати, що ЖКГ може бути прозорим, чесним, доброзичливим, ввічливим. Така практика роботи має свої переваги, тому що унеможливлює прояви корупції в дозвільній системі. Разом ми можемо зламати стереотипи і змінити ставлення людей до житлово-комунальної сфери. До речі, 2014 року за «прозорий офіс» ми отримали відзнаку «Комунальний проект року».

– Якими ще нововведеннями, проектами та досягненнями може похвалитися КП «Добробут»?

– Протягом 2016 року ми виконали величезний обсяг роботи. З гордістю можу розповісти про ремонт 60 під’їздів, де ми замінили 78 пластикових вікон, утеплили 60 та встановили 14 нових металевих вхідних дверей. Також оновили матеріально-технічну базу нашого підприємства: устаткували деякі трактори та автовишки, закупили мотокосарки, бетономішалки та електрозварювальний апарат. А ще обладнали побутову кімнату для персоналу. Справно виконуємо свої обов’язки: надаємо послуги, розгортаємо сніг, відкачуємо брудну воду, косимо траву новими мотокосами, виготовляємо лавочки, пісочниці та спеціальні ящики для піску.

– Як минають будні комунальників?

НЕМАЄ СКАРБУ, ДОРОЖЧОГО ЗА ДОБРОБУТ– Знаєте, хто такий комунальник? Це людина, яка на роботі з 7-ї і аж до 22-ї години. Практично без вихідних, бо ж «Добробут» – найбільше комунальне підприємство. В нас на балансі 149 житлових будинків і 6,5 тисяч квартир, у яких проживають близько 14 тисяч мешканців. А штат підприємства – всього 89 осіб. На сьогодні відбулося підвищення мінімальної заробітної плати. І тепер, наприклад, у головного бухгалтера чи головного інженера практично така ж зарплатня, як у двірника чи сторожа. Тобто, практично всім 3200 грн. Але трудовий колектив з усім справляється. Ви це можете побачити за станом будинків і численними подяками від людей.

– Що особливого в КП «Добробут»?

– У нас тут усе особливе. Наприклад, приміщення, де працюємо, опалюється без газу – дровами. Коли зносимо аварійні та сухі дерева, всі некондиційні друзки спалюємо тут. Транспорт вдалось обладнати газовим устаткуванням. Плани ремонтів завжди перевиконуємо (за 2016 рік – 102,15%). Економні ми і старанні. А ще креативні. Постійно готуємо якісь цікаві ноу-хау, як, наприклад, смс-скарги, розчищення снігу квадроциклами чи посипання тротуарів переробленим трактором. Нещодавно почали вимощувати плиткою сходинкові клітини, а от найближчим часом плануємо побілку і фарбування не щіткою (валиком), а за допомогою спеціальних розпилювачів – пульверизаторів.

НЕМАЄ СКАРБУ, ДОРОЖЧОГО ЗА ДОБРОБУТ– Як плануєте святкувати і чого хотіли б побажати колегам? 

– У свято заохочуватиму працівників невеличкими преміями. Радий, що працюю в такому колективі однодумців. Значимість їхньої роботи важко переоцінити. Немає іншої галузі, яка була б так тісно пов’язана із забезпеченням комфортних умов кам’янчан. Висловлюю вдячність усім, на кого покладено важливу роль у задоволенні потреб людей у повсякденних і життєво необхідних послугах та бажаю міцного здоров’я і успіхів у нелегкій, але такій потрібній людям справі, а головне – добробуту!

Працівника ЖКГ можна порівняти із системним адміністратором: ми звертаємося до них тільки тоді, коли щось іде не так, забуваючи, що щоденне стабільне отримання послуги – це теж їхня заслуга і частина їхньої роботи. Тож хочеться побажати всім, хто відзначає професійне свято, фізичної загартованості та фінансових можливостей, аби кожен із них і надалі забезпечував добробут нашого міста.

Ольга БАНАХ.