П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
24 Березня 2017

КНИГА – ЦЕ ФІЗКУЛЬТУРА ДЛЯ ДУШІ

Напередодні прекрасного, романтичного свята – Всесвітнього дня поезії – старовинний Кам’янець знову скликав усіх у гості на поетичний фестиваль «Поділля OPEN», який було започатковано торік.

Книжки для учасників фестивалю підписує Ніна Фіалко

Упродовж двох фестивальних днів (18-19 березня) на різних локаціях відбулися творчі зустрічі з братами Капрановими, Ніною Фіалко, Сергієм Пантюком, Олексою Биком, Віталієм Міхалевським та Євгенією Заславською. Близько тисячі кам’янчан і гостей міста взяли участь у різних креативних заходах, які об’єднали обдарованих людей не тільки з Поділля, але й із різних куточків України.

Одними з перших у Центральній бібліотеці ім.Костя Солухи представляли свою творчість брати Капранови. Знані метри задушевно читали вірші про Україну, вражали шанувальників відвертістю і своїм літературним арсеналом, залюбки давали автографи та жартували на життєві теми.

– Поетів у нас достобіса! Але не в усіх є стежка до читача. Раніше в Україні найвищою чеснотою для поета було перетворитися на народну пісню. Хоча це звучить дивно, але багато авторів сьогодні пишуть народні вірші й тішаться від того, – розповідають Віталій та Дмитро.

А під час вечорів читацького смаку «Правда життя Ніни Фіалко» в переповнених бібліотеках-філіях №2 та №4 автор розкрила секрети своєї письменницької «кухні» та у невимушеній атмосфері розповіла, що її надихає писати такі прекрасні романи про кохання, дружбу і нелегкі колізії долі. Особливо теплі спогади Ніни Іванівни пов’язані з нашим містом, адже в минулому письменниця – студентка Кам’янець-Подільського технікуму харчової промисловості, тож на зустрічі були і колишні студенти, і викладачі цього закладу.

Не обминули увагою й наймолодших полюблювачів поезії і прози. В бібліотеці-філії №6 відбулася зустріч із дитячим українським поетом, письменником, журналістом, громадським діячем і видавцем Сергієм Пантюком – «Книжкова Галактика Сергія Пантюка». Галасливим бешкетунам автор презентував свої книги «Тимко і гелготунчик Шкода», «Неслухняники» та «Вінчі і Едісон», а ще поділився цікавинками свого творчого життя і побажав дітям писати, читати й творити, розвивати свої таланти і ніколи не зупинятися на шляху до досягнення мрій!

У відділі краєзнавства Центральної бібліотеки насолоджувалися творчістю знаних українських поетів Сергія Пантюка та Олекси Бика, які презентували нові збірки «Так мовчав Заратустра» та «Вірші на руці». Чоловіки по черзі читали свої веселі, сумні, романтичні та патріотичні поезії. Сергій вражав присутніх майстерністю слова і рими, а Олекса, розповідаючи жорстоку правду з передової, навіть акомпанував собі на гітарі, завдяки чому мурашки по шкірі не змусили себе чекати.

Заключним акордом фестивалю став конкурс поетів-аматорів «Поетична весна – 2017», де автори змагалися в трьох вікових категоріях. Поважне журі визначило переможців і нагородило дипломами I ступеня: Діану Поліщук (категорія до 15 років), Ольгу Зьомко (категорія від 16 до 35 років) і Світлану Кремінську (категорія від 36 і більше). А всі учасники конкурсу отримали пам’ятні сувеніри та медалі.

Ольга БАНАХ.