П'ятница, 29 Березня 2024 р.
31 Березня 2017

ТА ГОРИ ВОНО ВСЕ БЛАКИТНИМ ПОЛУМ’ЯМ!

Не до жартів і сміху буде 1 квітня, адже знову доведеться розкошелюватися. По-перше, вже відзавтра проїзд у міських маршрутках коштуватиме 4 грн. По-друге, з цього дня українці будуть платити не тільки за спожитий газ, але й окрему абонплату за його доставку до газових приладів. Єдиною приємною новиною є те, що з 1 квітня запроваджується державна програма «Доступні ліки», але вона стосується не всіх.



МАЄТЕ ГАЗ – ПЛАТІТЬ ЗА ДОСТАВКУ

ТА ГОРИ ВОНО ВСЕ БЛАКИТНИМ ПОЛУМ’ЯМ!Якщо ми ще зможемо бодай якось зекономити на проїзді в маршрутках, ходячи пішки, то газ добряче понадкусює наше благополуччя.

Кам’янчани тепер отримуватимуть окремо платіжку за газ як товар і окремо – за витрати на його доставку. На офіційному сайті НКРЕКП пояснюється, що таке нововведення зробить платіжку за газ прозорою і зрозумілою. Виділений із ціни газу платіж за його доставку є фактично абонплатою за підключення до системи газопостачання. Тож усі, хто має газову колонку, плиту і котел, змушені будуть платити окремо за кожен прилад, під’єд­наний до мережі. Ну, і звісно, за сам спожитий газ також.

Абонплата за доставку газу «до хати» буде сплачуватися щомісяця і не залежатиме від обсягу спожитого газу. Її розмір розрахований за методикою, ключовим параметром якої є максимальна потужність лічильника газу, встановленого у споживача. Є різні види лічильників за пропускною здатністю: для газових котлів, колонок і плит. Тож суми в платіжках кам’янчан різнитимуться.

Паралельно з телеекранів обі­­ця­ють, що ціна на сам спожитий газ зменшиться до 4,942 грн./куб.м із нинішніх 6,879 грн. Однак не все так просто. Бо потрібно до нової ціни докласти націнку газопостачальних компаній (до 3,2%), а також ПДВ. Ось і виходить, що загальна сума буде майже така сама.

Невідомо, чи врятує незахищені верстви населення від нової обдирайлівки і державна субсидія. У міському департаменті соцзахисту населення кажуть, що не мають жодних роз’яснень із цього приводу. Але, відповідно до ст.102 Бюджетного кодексу, пільги і субсидії надаються на природний газ, а на послуги з розподілу газу діючими нормами закону не розповсюджуються.

У Кам’янець-Подільському від­діленні ПАТ «Хмельницькгаз» чекають на роз’яснення згори і готуються виписувати платіжки по-новому.

ЛІКИ ПОДЕШЕВШАЮТЬ, АЛЕ НЕ ДЛЯ ВСІХ

Нарешті запрацює анонсована Міністерством охорони здоров’я державна програма «Доступні ліки», початок якої переносився щонайменше двічі. Відтак із 1 квіт­ня хворі на серцево-судинні захворювання, бронхіальну астму чи діабет ІІ типу зможуть отримувати ліки безкоштовно або із незначною доплатою.

– Такі пацієнти повинні звернутися до лікаря, котрий випише рецепт, вказуючи непатентовану назву (діючу речовину ліків). Без рецепта безкоштовні ліки отримати неможливо. Із рецептом пацієнт іде до аптеки, де йому пропонують декілька торгових марок, які містять діючу речовину. Вибір торгової марки – прерогатива хворого. Але варто знати, що медикаменти українського виробника пацієнту обійдуться безкоштовно або із незнач­ною доплатою. За іноземні ліки доплачувати доведеться більше, – прокоментував начальник міськ­-управління охорони здоров’я Юрій ПЛИВАНЮК.

Наразі участь у пілотному проекті беруть 5 кам’янецьких атек: ПП «Медобори Фарм» (вул.Дра­гоманова, 1), Централь­на районна аптека №140 (вул.Князів Коріатовичів, 72), соціальна аптека №155 (вул.Гагаріна, 43), аптека «Валідол» №1 (вул.Молодіжна, 19) та «Пані аптека» (вул.Кня­зів Коріатовичів, 11Б).

Нагадаємо, що декілька років тому в Україні вже діяв пілотний проект, завдяки якому гіпертоніки купували ліки дешевше. Втім, коли закінчилися гроші, перестав діяти і проект. Сподіваємося, що цього разу коштів таки вистачить.