П'ятница, 29 Березня 2024 р.
7 Квітня 2017

ЙОГА ВІДКРИВАЄ ДРУГЕ ДИХАННЯ

Бажаєте бути активним, мати гарну фігуру, здоровим дожити до 90 років і навіть у такому поважному віці крутити педалі велосипеда? Все це можливо з йогою. Саме про неї ми поговоримо сьогодні – у Всесвітній день здоров’я.

ЙОГА ВІДКРИВАЄ ДРУГЕ ДИХАННЯ

У розумінні більшості непосвячених у цю тему людей, йоги – це індійські мудреці, які сидять у позі лотоса, п’ють чай і осягають дзен. А от до нашої редакції забігла, наче влетіла, молода дівчина Таня БУДНЯК, яку ми запросили до розмови. Дзвінким голосом представилася, що вона – тренер за методикою «Йога 23», і почала розповідати про асани (вправи) і демонструвати їх. Спочатку складалося враження, що її тіло із пластиліну, але потім виявилося: така розтяжка – результат років тренувань і роботи над собою. У дівчини розписаний кожен день по хвилині, адже вона тренер не лише з йоги, але й фітнесу у власному залі для тренувань, співвласниця «EOS» – магазину здорового харчування та одягу від українських дизайнерів у Кам’янці-Подільському. А ще з радістю бере участь у різноманітних міських майстер-класах і заходах, що пропагують йогу, розвивається в обраній методиці та не бажає зупинятися на досягнутому. При цьому Тетяна – любляча дружина та мати.

Здається, що дівчина, яка у 26 виглядає на 15 – це вічний двигун: постійно в русі, у формі й усміхнена. І за це завдячує йозі.

– Тетяно, яким був твій шлях до тренерства з йоги?

– Розпочиналось усе дуже банально. Закінчила університет за економічною спеціальністю. Роботи як такої не було. Та й економістом себе не надто бачила, пішла до університету після школи, бо так усі роблять. Вирішила шукати себе у спорті. Першим місцем роботи став Фітнес-центр «Нова Будова». Там працювала інструктором із фітнесу та аквааеробіки. Спорт не чужий для мене, бо з дитинства займалася карате і танцями.

Якось у матері дуже розболілася спина, і вона попросила мене – доньку-інструктора із фітнесу – напрацювати комплекс занять для спини. Не вагаючись, нарила в Інтернеті чимало гарних вправ. Згодом зрозуміла, що все це не те. Уже з досвідом до мене дійшло, що в Інтернеті цінної інформації дуже мало і її важко знайти. Та й по той бік екрана тобі ніхто не підкаже, чи правильно виконуєш ту чи іншу вправу. Тому почала їздити на різноманітні семінари і тренінги, черпала інформацію звідусіль, порівнювала і шукала необхідне саме мені.

КОЛИ ЙОГА НЕ ПОВ’ЯЗАНА ІЗ РЕЛІГІЄЮ

– Переломним моментом у житті стали відвідини столичного фестивалю йоги. Там усвідомила, що знайшла свій шлях. Знайомство зі школою Андрія Сідерського «Йога 23» стало кроком у майбутнє, – продовжує Тетяна. – Мені вона підходить, бо дає можливість комплексно розвивати тіло і розум. Ця методика поширена в багатьох країнах світу, але в кожного тренера свій унікальний підхід до практикуючих. Це можна порівняти із нашим борщем: у кожної господині, навіть якщо і рецепт один, він буде інакшим. Займатися йогою, як і готувати, потрібно із задоволенням.

Йога не пов’язана з релігією. Клієнти часто запитують: «Я ходжу до церкви. А чи можна займатися йогою?». Можна, адже це «Гімнастика йогів». Гімнастика для тіла, голови, чистоти розуму, контролю над собою. Це комплекс дихальних і медитативних технік.

– А чим корисні заняття йогою?

– Корисна вона для здоров’я спини, суглобів, фігури і нервів. Скажімо, мені дала гарну збалансовану форму. Але ж не варто забувати і про закон: якщо з’їси більше, ніж витратиш, то воно відкладеться. До речі, йога поступово, так би мовити, ніжно і лагідно приводить тебе до здорово-го способу життя. Ти починаєш правильно харчуватися, менше їсти. Організм сам підкаже, що йому зайве. Я відмовилася від м’яса. Не через переконання чи любов до тварин. Просто не хочу і все.

Взагалі у нас обмежень у їжі немає, навіть клієнтам кажу: «Хочеш тортика – з’їж, але зранку. Ніж ходити і нервувати через це, краще з’їж і заспокойся». Що здорово і підходить одному, то шкодитиме іншому, тому особливих рамок і правил харчування немає.

Я проти дієт, але за здорове харчування. Стараюся менше вживати цукру, заміняю його, але так, щоб було смачно і корисно. Часто відвідую виставки екопродукції. Це надихнуло мене і на створення власного магазину здорового харчування. У нас він ділить площу разом із бутиком одягу. Надихнула на це та сама йога. В моїй студії спочатку продавала лосини українського виробництва. Потім скомпанувалися зі знайомими – і перейшли в низку магазинів, де є і одяг виключно українського виробника, і екопродукти. До речі, маємо дуже багато кам’янецьких виробників продуктів здорового харчування, які реалізуються в екомагазинах інших міст країни.

– А ціни на екопродукти не кусаються?

– Усе відносно. Я обожнюю лляні хлібці, що коштують 14 гривень. Візьмемо «Снікерс», вартість якого понад 20 гривень, а наші бананові сухарики – 25, така ж ціна батончика із фініка чи яблука. Якщо є бажання вживати здорову їжу, то це не захмарні ціни. Згодна, такі продукти не всім сподобаються, бо там немає цукру, добавок, які покращують смак, і всіх інших елементів таблиці Менделеєва, до яких, на жаль, ми вже так звикли.

НАЙГОЛОВНІШИЙ ТРЕНАЖЕР – КИЛИМОК

– Чи всі охочі можуть займатися йогою?

– Спочатку треба спробувати. Головне – не змушувати себе. Є люди, яким йога не підходить, а є й такі, які не потрібні йозі. Усе має бути індивідуально і за бажанням. Якось клієнтка розповідала: «Прийшла на заняття, а там усі сидять. Думаю, чому вони сидять? Нудно стало, почала вигадувати, що на вечерю готувати». А наша медитація – одна з найкорисніших речей. Ти вчишся контролювати себе, свої думки, емоції. І все ніби просто: виконуєш комплекс асан, сидиш і медитуєш. Але таким чином спочатку робиш фізичне тіло сильним, а вже через нього сильнішає дух.

Найголовніший наш тренажер – килимок. На ньому можна займатися і розвиватися роками.

– Як стати тренером із йоги?

– У столичній школі Андрія Сідерського, за звичайними людськими мірками, я вже закінчила другий курс університету. Після кожного курсу видається сертифікат, який через два роки треба або просто підтвердити, або підтвердити і перейти на вищий рівень. Сертифікація дуже жорстка, бо у школі працюють за принципом: якщо не підвищуєш рівня – то деградуєш. Якщо не розвиваєшся – сертифікат заберуть.

– А скільки років тобі ще залишилось вчитися?

– Усе життя. Задля додаткових знань відвідую різноманітні міжнародні семінари. Нещодавно була в Болгарії – це сьома чакра світу. Потрапила там на йога-фестиваль. Планую відвідати й інші місця сили у світі: Тибет, Бразилію, Австралію. Взагалі мрію про сіру карту світу, а замальовуватиму на ній кожну країну лише після того, як відвідаю. Хочу, щоб весь мій світ став кольоровим.

Йога дає мені енергію творити, відкриває друге дихання. Щойно почала займатися нею – відкрила клуб, бо захотілося чогось свого. Раніше просто ходила на роботу, а тут вигадую все нове й нове. На щастя, підтримує мене родина, без схвалення найрідніших не було б нічого. Так, важко, криза, але спробувати треба завжди. Захотілося – робимо, тягнемо, а закритися завжди встигнемо. Потрібно все простіше сприймати і працювати над собою.