П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
14 Квітня 2017

ЗАКОНИ ЗМІНЮЮТЬСЯ ДЛЯ ВОДІЇВ І НЕЛЮДІВ

У народі кажуть, життя – це гра. Але в будь-якій грі є свої правила, які у цивілізованому суспільстві звуться законами. Цей термін означає не лише наявність прав людини, а ще й наділення кожного громадянина обов’язками, про що сьогодні пам’ятають не всі.

Цьогоріч чергові нововведення торкнулися правил дорожнього руху. Крім того, нарешті вносять зміни до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин.

АВТОМОБІЛІСТАМ НА ПАМ’ЯТЬ!

ЗАКОНИ ЗМІНЮЮТЬСЯ ДЛЯ ВОДІЇВ І НЕЛЮДІВІз метою зниження кількості неправомірних вчинків на дорозі, було внесено чергові правки до Правил дорожнього руху.

– На посвідчення водія додадуть мікрочіп, а ще змінять термін дії та підкатегорії. Точного терміну дії посвідчень водія поки немає, але прогнозуємо від 5 до 15 років у залежності від категорії транспорту, з метою періодичної перевірки знань і навичок. У рамках реформування сервісних центрів МВС впровадять нові стандарти складання іспитів для отримання водійського посвідчення, тому влітку українці будуть здавати теоретичну частину іспиту вже за новими правилами. Певні правки будуть внесені і до розділу медичного забезпечення навчальної програми з підготовки водіїв. Тепер у правилах прописані завдання жезла. Він буде застосовуватися тільки для регулювання дорожнього руху. Вимога зупинки транспортного засобу подаватиметься за допомогою сигнального диска з червоним сигналом або рукою, – розповіла інспектор сектору моніторингу Кам’янець-Подільського відділу поліції Руслана МАРЧУК.

Не менш важливі зміни в правила дорожнього руху затвердили 4 квітня у Верховній Раді України, згідно з якими на перехрестях із круговим рухом пріоритет отримують автомобілі, що рухаються по колу. Ініціатор – депутат Михайло Папієв – вважає, що це знизить аварійність на відповідних перехрестях, оскільки розмітка і знаки є не на всіх дорогах, «тому сьогодні в суспільстві запитані зміни, які б запровадили єдині правила перетину транспортними засобами перехрестя, де організовано круговий рух», – йдеться в тексті пояснювальної записки.

За словами Руслани Марчук, нові правила на проїзд перехресть із круговим рухом уже діють, тому водіям варто бути уважнішими.

ЖИВОДЕРІВ ЗА ГРАТИ

Демократія кожної розвиненої країни світу приділяє значну увагу правам тварин і захисту тварин від насильства, жорсткого поводження, каліцтва та навмисного винищення. Адже права людини цінуються і дотримуються лише в тому суспільстві, яке поважає права тварин.

На жаль, сьогодні непоодинокими залишаються випадки жорстокого поводження з тваринами, їхнього мордування та вбивства. Так, на теренах України навіть діють декілька незаконних формувань (догхантерів), які у вкрай жорстокий спосіб знущаються над тваринами, вбивають їх. Крім того, вони фільмують свої злочинні діяння та розміщують у соціальних мережах, активно пропагуючи такий спосіб життя.

Усе це стало можливим за умови відсутності адекватного покарання з боку держави. Надто низькі штрафи, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення, та де-факто відсутність кримінальної відповідальності (хоча вона і передбачена Кримінальним кодексом України).

Саме тому ВР України в першому читанні прийняла законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запровадження гуманного ставлення до тварин. Його автори пропонують доповнити Кримінальний кодекс положенням про те, що за знущання над тваринами людину можуть заарештувати на строк до шести місяців. За знущання над тваринами у присутності дітей вводиться більш суворе покарання – позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років. Якщо знущання над твариною призвело до каліцтв або загибелі, то винному загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до восьми років.

Щодо штрафів, то жорстоке поводження з тваринами, їх мордування або вчинення інших дій, які призвели до мук або каліцтва, може спричинити штраф від 3400 до 8500 грн. Варто відзначити, що раніше ця сума не перевищувала

340 грн.

ЗАКОНИ ЗМІНЮЮТЬСЯ ДЛЯ ВОДІЇВ І НЕЛЮДІВ– Кожен із працівників поліції повинен припиняти будь-які правопорушення, розглядати всі звернення, які надходять від громадян, незалежно від того, чи це буде жорстоке поводження з тваринами, чи будь-яке інше правопорушення, що стосується тварин. Поліцейські прийматимуть усі рішення відповідно до адміністративного законодавства. Щоб розглядати справу відповідно до Кримінального кодексу, потрібно багато доказів і підтверджень факту злочину, проте за їхньої наявності можна притягнути злочинця і до кримінальної відповідальності, – запевняє інспектор сектору моніторингу Кам’янець-Подільського відділу поліції Руслана МАРЧУК.

За словами Руслани Борисівни, у Кам’янці-Подільському за попередні декілька років не зафіксовано фактів жорстокого поводження з тваринами.

– Нещодавно надійшло повідомлення про крадіжку німецької вівчарки. Цей злочин розкрито, встановлено місце перебування собаки, вилучено і повернено до господарів. Щодо особи, яка вчинила правопорушення, ухвалюється рішення.

Ольга БАНАХ.