П'ятница, 29 Березня 2024 р.
21 Квітня 2017

ОПЕРАЦІЯ «УТИЛІЗАЦІЯ», АБО КУДИ ПОДІТИ НЕБЕЗПЕЧНЕ СМІТТЯ?

Проблема з утилізацією використаних батарейок, перегорілих люмінесцентних ламп і несправних термометрів стає з кожним роком усе актуальнішою. Зазвичай люди викидають їх на смітник і не замислюються над тим, що буде далі, тоді, як шкоду від таких дій можна порівняти буквально з бомбою сповільненої дії. Викинувши всього дві старенькі батарейки з ліхтарика, ви зіпсуєте дві ванни, вісім відер і півтора чайника води. Не менш шкідливими для довкілля є й лампи денного освітлення, а про небезпеку від ртуті у градусниках знають навіть діти. То куди ж кам’янчанам подіти токсичне сміття?

У СМІТНИК НЕ ВИКИНЬ, І ВДОМА НЕ ЗАЛИШИ…

ОПЕРАЦІЯ «УТИЛІЗАЦІЯ», АБО КУДИ ПОДІТИ НЕБЕЗПЕЧНЕ СМІТТЯ?Варто озирнутися навкруги, аби помітити, що завдяки екологам та активістам мережа скриньок для використаних батарейок у нашому місті поступово розширюється. Так, контейнери можна знайти у холах магазинів: «Султан», «Мрія», «Злагода» та «Ел-ка і провода» (всі на вул.Князів Коріатовичів); «Надія» (вул.Вокзальна); «Авіс» (вул.Пушкінська); «Іміт» (вул.Фрунзе); «F5» (вул.Соборна); у кав’ярні «Smart coffee» (вул.Лесі Українки) та в багатьох інших місцях. Список, звичайно ж, неповний, адже кількість волонтерів, котрі займаються збиранням батарейок, постійно зростає. Зокрема, до цього руху долучаються різні освітні заклади: від університетів і коледжів (К-ПНУ ім.Івана Огієнка, індустріальний коледж тощо) до загальноосвітніх шкіл (СЗОШ №1, ЗОШ №7, НВК №9 та багато інших). Особливу увагу утилізації небезпечного сміття приділяє і Кам’янець-Подільський БНРЦ. Тут у рамках екологічної акції «Батарейка, здавайся!» діти виготовили спеціальні контейнери і розмістили їх не лише у навчальному закладі, а й за його межами. Коли скриньки наповнюються, здають їх вміст в ЕНЦУМ, де для дітей влаштовують ціле свято, аби мотивувати їх до гарних вчинків й надалі. А вже з ЕНЦУМу батарейки відправляють на утилізацію.

– Свої використані батарейки приношу до школи, там завжди є спеціальна скринька, – каже школярка Ірина. – Їх у мене не так уже й багато назбирується, адже використовую лише для пульта від телевізора і настінного годинника. Однак просто викинути їх у сміттєве відро рука не піднімається. Знаю, що кожна батарейка містить небезпечні речовини, здатні завдати невиправної шкоди всьому живому.

– Досить часто «бідна» культура і невігластво людей убивають всі ініціативи ще у зародку, – запевняє Людмила Олександрівна, котра проживає у Польських фільварках. – Нещодавно я, за власним бажанням, встановила контейнер у своєму під’їз-ді, а його через тиждень поцупили. Потім виявилося, що це зробив двірник, який хвилювався про забруднення повітря і здоров’я мешканців будинку, бо, на його думку, «сусідство» з батарейками небезпечне.

НАМ НЕ «ДО ЛАМПОЧКИ»!

Якщо із батарейками здебільшого ситуація зрозуміла, то щодо енергозберігаючих чи люмінесцентних ламп і зіпсованих термометрів усе набагато гірше.

В кожній лампі міститься приблизно 4 мл ртуті. Це ніби не так вже й багато, проте всього 1 грам ртуті, що потрапив у довкілля, здатний призвести до забруднення понад 3300000 куб.м повітря.

ОПЕРАЦІЯ «УТИЛІЗАЦІЯ», АБО КУДИ ПОДІТИ НЕБЕЗПЕЧНЕ СМІТТЯ?– Раніше задля економії перейшов на енергозберігаючі лампочки, але коли вони вийшли з ладу, зіткнувся із проблемою їхньої утилізації, – каже 30-річний кам’янчанин Сергій. – Прочитав в інструкції до цих освітлювальних приладів, що їх взагалі не можна викидати на смітник, оскільки вони належать до категорії небезпечних відходів. Знайомий електрик порадив віднести їх у магазин електричних приладів, мовляв, вони там зобов’язані приймати назад відпрацьовані економні лампи. Однак здати їх мені так і не вдалося. Чесно зізнаюся, довелося викинути на смітник. Нині знову користуюся «лампочками Ілліча».

– Приймають від кам’янчан люмінесцентні лампочки на утилізацію у відповідних пунктах: КП «Житловик» (вул.Гунська, 7/9); КП «Добробут» (вул.Тімірязєва, 125); ККП «Господар» (вул.Космонавтів, 10); ЖКП «Південь» (вул.Годованця, 26); ЖЕО ТСЖББ (вул.Північна, 81).

А от підприємства можуть здати такий небезпечний непотріб на спеціальні приймальні пункти, що мають ліцензію, лише за певну плату і за наявності угоди, – розповідає начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення міської ради Юрій КРИЛОВ. – Щороку спеціалізована громадська організація «Всеукраїнська екологічна ліга» надсилає до нас відповідний транспорт і забирає все небезпечне сміття, здане кам’янчанами протягом року. Починали ми зі 100-200 кілограмів у рік, а тепер цей показник зріс до тонни. Варто зазначити, що наше місто одним із перших долучилося до цієї програми. Власними силами ми постійно запроваджуємо акції для екологічної освіти населення, спільно з управлінням освіти і департаментом гуманітарної політики проводимо тематичні флешмоби і заняття у навчальних закладах міста.

Отже, Кам’янець працює над проблемою утилізації відходів, що містять ртуть та її сполуки. Але варто пам’ятати, що тільки свідоме ставлення кожного кам’янчанина до небезпечного сміття дозволить запобігти забрудненню навколишнього середовища і подовжити життя всього живого.

Ольга БАНАХ.