Вівторок, 23 Квітня 2024 р.
28 Квітня 2017

ФОНТАНОМ Б’Є РОБОТА

ФОНТАНОМ Б’Є РОБОТА

«Велика реконструкція в парку Героїв Євромайдану. «Міськліфт­світло» встановлює нові електро­опори з теплим білим світлом, «Комунбуд» будує підпірні стіни, «Будмонтажсервіс» стелить нове покриття кольоровою плиткою, а КП «Житловик» висаджує квіти», – отри­мавши свіжу порцію новин від департаменту ЖКГ, ми вирішили на власні очі все перевірити та й запитати у містян, як вони ставляться до змін.

З’ясувалося, що постійний шум від інструментів, гуркіт молотків, будівельний пил ка­м’ян­чанам не заважають. Навпаки, вони часто заходять до парку, спостерігають за перебігом ремонтних робіт і з нетерпінням чекають на нове обличчя улюбленого місця Відомий фонтан з чашею та жабками пішов в історію, залишившись у пам’яті та на старих фотовідпочинку. Адже цей парк не одне десятиліття був єдиним місцем відпочинку і культурного дозвілля. І досі зі щемом у голосі люди згадують хіти молодості, що лунали тут, запаль­ні танці в «клєтці», зворушливі вистави під відкритим небом…

І хоча стежки молодості поросли бур’янами, все ж і це місце та­-

ки дочекалося капітального ремонту.

– Сльози навернулися, коли побачила, що фонтан, де минула моя молодість, де бавилися мої діти, зруйнували, – каже 65-річна ка­м’ян­чанка Ірина Іванівна, яку ми зустріли у парку. – Але замість нього буде щось інше, і мої внуки прикиплять уже до нового. Приємно спостерігати за позитивними змі­нами. Працювати ще, звісно, є над чим – наші дороги і тротуари вже давно просять капремонту. Але впевнена, буде мир і стабільність – матимемо фонтани і дороги.

– Раніше тут, у бур’янах, пияки спали і людей лякали. Радію, що сьогодні порозчищали і облагороджують територію. Єдине прохання, щоб лавки зробили зручними і для людей з особливими потребами, – додає 50-річна пані Зоя.

А батьки учнів восьмої школи Ілона і Віктор, які прогулювалися свіжовстеленою бруківкою, тішаться, що відтепер шкільні лінійки відбуватимуться в чистому охайному місці.

Доки ми говорили, робота в парку кипіла. І навіть попри будівельний безлад було видно, що парк став світлішим, позбувся старих чагарників і сухих дерев. Замість старої туї красується 5-метрова голуба ялинка. На новому місці вона оселилася місяць тому. Гармонійно вписалися і нові електроопори. Ретельно підбираючи плитку за кольором, скрупульозно «малюють» фахівці з підприємства «Будмонтажсервіс».

– За день нам під силу встелити 60-70 квадратів вуличної плитки, – не полишаючи роботи, каже робітник Олександр ПАВЛЮК. – Чули, що планують зробити нею чи не всі паркові доріжки, а це близько 10 тисяч квадратних метрів. Тож працювати є над чим.

Неподалік виростав новий міцний мур. Тут майстерно орудували кельнями працівники «Комунбуду».

– Старий мур зруйнував час. Уже три дні облаштовуємо новий. Зробили вже 20 метрів, майже половину, – зазначає Микола Зозуля.

На наших очах рештки від зруйнованого фонтана збирав екскаватор. Усього за декілька хвилин відомий фонтан із чашею та жабками пішов в історію, залишившись у пам’яті та на старих фото.

ФОНТАНОМ Б’Є РОБОТАПеревірити, як працюють будівельники, зненацька прийшов заступник міського голови з комунальних питань Сергій БАБІЙ, який, власне, і координує робочу групу.

– На сьогодні ми маємо чітку концепцію капітального ремонту парку, – розповідає Сергій Віталійович. – Зроблено вже чимало, щоправда, не все видно. Нові мережі проклали під плиткою, встановили економне світло, на часі – комфортні лавочки і урни. Вже освоїли 2 мільйони 600 тисяч гривень.

Фонтан забрали, але відновимо в іншому вигляді. Плануємо наступного року облаштувати 17 тротуарних фонтанчиків, які зникатимуть і з’являтимуться, а ввечері дивуватимуть кольором.

У планах і європейський варіант театру під відкритим небом та мощення алейки, що веде до МБК. Про таку доріжку, на якій можна буде кататися на роликах, скейтах, велосипедах, уже давно мріють діти і молодь. На це потрібно 600 тисяч гривень. Якщо цьогоріч вдасться перевиконати бюджет, то, ймовірно, втілимо і цей задум.

Кам’янчан влада обіцяє здивувати сучасним дитячим кафе, безкоштовним ігровим майданчиком і креативним облаштуванням нижньої частини парку. Як бачимо, картина вимальовується райдужна. Головне, щоб яскраві кольори не затьмарили варварські вчинки несвідомих громадян.