Четвер, 25 Квітня 2024 р.
28 Квітня 2017

РЕКОРДИ ЗАПИСАЛИ, ДИСТАНЦІЇ ЗДОЛАЛИ!

Фото Володимир Мазуренок

Новий рекорд із найбільшої кількості людей, які одночасно стрибають на скакалці, записали 22 квітня у Національний реєстр рекордів України майже півтори тисячі кам’янчан.

На Центральному стадіоні протягом хвилини 1488 осіб дружно та весело віддалися стрибкам і діями підтвердили гасло цьогорічного туристичного сезону: «Кам’янець активний, Кам’янець спортивний». Власне сам захід і був приурочений до офіційного відкриття турсезону.

Встановлювали рекорд в основному учні та студенти навчальних закладів міста, хоча було і чимало «неорганізованих» стрибунів.

Йога потягнула на рекорд області

В авангарді учасників рекорду вишикувалися керівники міста і району: міський голова Михайло Сімашкевич (із заступником Вадимом Савчуком і керуючим справами виконкому Яною Мельничук), секретар міської ради Дмитро Васильянов і голова райдержадміністрації Василь Сукач.

За словами керівника Національного реєстру рекордів України Лани ВЄТРОВОЇ, 2013 р. такий рекорд ставив Київ, проте там одночасно стрибали на скакалках 352 учасники.

Взагалі-то Кам’янець цього року замахнувся на два рекорди України. Місто мало вразити найбільшою кількістю осіб, які одночасно займаються йогою.

І хоча понад 200 учасників протягом години старанно виконували під керівництвом інструкторів вправи з йоги на території комплексу «Старобульварний», встановити вдалося лише рекорд області. Для загальноукраїнського людей повинно було бути вдвічі більше.

На думку учасниці рекорду та тренера з йоги Тетяни Будняк, навіть такий результат – це вже чимале досягнення:

– Замахнутися на рекорд України завадила погода. Людей могло бути і більше, але не всі хотіли в холоднечу сидіти на килимках із голими ногами. Вправи з йоги, які пропонувалися для виконання, були під силу багатьом охочим. Гадаю, що наступного разу нам усе вдасться.

ГОТУВАЛИ І ВИДОВИЩАМИ ВРАЖАЛИ

Виступ Владислава Алєксєєва, Владислава Горенича, Юрія Семенова та Андрія Осадчого

А на вулицях Старого міста ще з ранку очі розбігалися від розмаїття колоритних вишитих сорочок і сукенок, барвистих віночків, теплих і м’якеньких речей із вовни та інших виробів, виготовлених вправними майстрами. А над усім цим витали запашні аромати свіжої випічки, спокусливої кави та соковитого шашлика. Це вкотре доводило, що «Ситий турист – активний турист».Настрибавшись і встановивши рекорд, від стадіону до Старого міста на офіційне відкриття активні кам’янчани та гості добиралися хто як міг. Одні долучилися до масового забігу «Кам’янець спортивний», інші ж сідлали двоколісного і енергійно крутили педалі в рамках велозаїзду «Кам’янець активний».

А мажорні акорди зі сцени вже сповіщали про офіційний старт «Туристичного сезону – 2017».

– Кам’янець-Подільський знаний не лише в Україні, а й за кордоном. Ми маємо чим пишатися, адже 2016 рік знаменний тим, що півмільйона туристів відвідали Кам’янець. І сьогодні навіть похмура і прохолодна погода не згасить запалу гарячих і щирих почуттів до нашого міста, – звернувся зі сцени міський голова Михайло Сімашкевич.

У захваті від міста над Смотричем і заступник голови – керівник апарату Хмельницької ОДА Юрій Бирка та представник Європейської поліцейської асоціації в Україні Вадим Трохимчук. Разом із нардепом Володимиром Мельниченком і головою РДА Василем Сукачем гості долучилися до привітань.

Короткі промови розбавляли приголомшливими спортивними трюками. Затамувавши подих, глядачі спостерігали за виступами чемпіонів України зі спортивної акробатики, призерів чемпіонату Європи, майстрів спорту України, студентів К-ПНУ ім.Івана Огієнка Владислава Алєксєєва, Владислава Горенича, Юрія Семенова та Андрія Осадчого. Під запальну українську музику хлопці демонстрували такі карколомні трюки, що аж дух захоплювало. Не шкодували оплесків присутні й призерам чемпіонату України зі спортивної акробатики, майстрам спорту України Руслану Аскерову та Сергію Ковальову. Вони також із нашого національного вишу.

КАМ’ЯНЕЦЬКІ АЙРОНМЕНИ

Однією з найбільш інтригуючих подій під час відкриття турсезону стало проведення Всеукраїнського ТУРатлону «Kanyon». Реклама та креативні проморолики зібрали любителів екстремального й активного відпочинку. Назбиралося таких майже півсотні, і не лише з Кам’янця, а й Хмельницького, Чернівців, Києва. Спробував сили і журналіст «Подолянина» Дмитро БОЙКО. Нижче його розповідь про змагання.

Отож, 22 квітня, вже з 9-ї ранку, на Алеї закоханих спостерігалося значне пожвавлення. Реєстрація, внесок розміром у «кобзарик», розписка, стартовий номер, приготування, розминка, хвилювання, «5-4-3-2-1» – старт!

Організатори («Гала-Готель», готель «7 Днів», магазин «Веломан екстрім» та К-ПНУ ім.Івана Огієнка) зробили ставку на види, що використовуються у класичному тріатлоні, – біг, їзда на велосипеді, плавання. Щоправда, змінили водний варіант – сплавом р.Смотрич на «символічних байдарках» – круглих і важкоконтрольованих тюбах.

Велопробіг до Старого міста

Дійство відбулося в межах 5-кілометрового каньйону з фінішом біля Ратуші. Через кожні 3 хвилини учасники один за одним виходили на дистанцію. Спочатку долали спуск сходами до річки, протрусившись, перебігали хитку «кладку», мчали берегом, наближаючись до скелі, карабкаючись то вгору, то вниз. Висолопивши язика, порахувавши кожен камінчик старих сходів, хапалися руками за рятівну мотузку, бухкаючись у тюб. А тут уже як пощастить: пливеш, гребеш або й повзеш. Головне – не задрейфувати. До слова, сухими із води вдалося вийти лише дев’ятьом! Опинившись за шлюзами, бігли до Руської брами, де чекали «залізні коні», осідлавши яких, летіли у зворотному напрямку. Тут уже не відчували ямок, а мріяли, щоб траса була вільною від авто. На закуску повний крутяк – Фурлейський спуск. Тут варіантів немає: ловиш ковток свіжого повітря, минаєш «Гончарку» і робиш фінішний ривок повз «першу» школу до Ратуші. Ти це зробив: подолав і вижив!

Першими стали і отримали по 5000 грн. студент індустріального коледжу Роман Заянчковський та гостя із Чернівців, чемпіонка України з маунтинбайку Любов Бойко. ІІ місце підкорили Павло Бурковський і Анна-Марія Біба, здобувши по 3000 преміальних. ІІІ – Сергій Казанчук і Сніжана Дейнега, яким дісталося по 2000 грн. Решта учасників отримали дипломи за участь.

Учасники туратлону підкорювали воду, скелі та крутили педалі

Ці змагання можуть стати гарним брендом для активного Кам’янця і скласти конкуренцію відомим «Гонкам Націй» і карпатським перегонам «Горгани Рейс». Щоправда, варто усунути деякі недоліки та краще подбати про техніку безпеки, зокрема запастися і рятувальними жилетами. Адже під час змагань переможниця Любов Бойко, відхилившись від маршруту, злізла із сноутюба і пірнула під воду. На щастя, не розгубився волонтер змагань Василь Нікітюк, котрий врятував дівчину. Любов подякувала за порятунок, утім від теплого одягу відмовилась і побігла по перемогу.

– Усе сподобалося, задоволений, навіть не думав, що переможу. Хотілось ще полазити скелями, попрацювати більше руками, адже все навантаження дісталося ногам, – поділився враженнями переможець Роман Заянчковський.

ВІД ФОРТЕЦІ ДО ФОРТЕЦІ

Інше спортивне ноу-хау турсезону-2017 – напівмарафон «Two fortress». Учасникам, щоб позмагатися за призовий фонд 24 тис.грн., довелося проявити неабияку витривалість і попрацювати ногами. Адже їм довелося за три години подолати майже 26 км, стартувавши біля кам’янецької фортеці та фінішувавши аж у хотинській.

Старт І напівмарафону «Two fortress»

Заявку на біг на дальню дистанцію подали майже півсотні осіб і майже всі дісталися до пункту призначення. Втім найспритнішим серед чоловіків виявився магістр К-ПНУ ім.Івана Огієнка, майстер спорту України з легкої атлетики Віталій Капітанець, а серед жінок – Наталія Семенович (м.Тараща), які отримали по 5 тис.грн. ІІ місце і по 3000 грн. дісталося хмельничанам Дмитру Козачку і Сніжані Рибак, ІІІ і 2000 грн. – вінничанину Денису Слободянюку і кам’янчанці Яні Польсь-

кій. По 1000 грн. перепало бігунам, які посіли IV та V місця. Це Юрій Кунінець і Любов Бойко, Віталій Косовський і Надія Аксютіна.

Як зізнався переможець Віталій, долати чималі відстані для нього справа бувала. Вже п’ять років він професійно тренується. Гарною підготовкою до змагань для легкоатлета став марафон, який нещодавно відбувся у столиці. У номінації «Юнаки» виходець із Хмельниччини, з с.Білогородка, першим подолав дистанцію майже 22 км. Шлях від Кам’янця до Хотина хлопець подолав за 1 годину 29 хвилин. Виграшні 5 тис.грн. Віталій планує витратити на оздоровлення та нові кросівки.

Журналісти «ПОДОЛЯНИНА».