П'ятница, 29 Березня 2024 р.
28 Квітня 2017

МАЙСТЕР-КЛАСИ ДЛЯ АКУЛ… ПЕРА!

Де можна за три дні вивчити журналістські стандарти, навчитися просувати свій засіб масової інформації в Інтернеті, дізнатись, як правильно користуватися соцмережами і купу інших корисних для журналістів речей? Звичайно ж, на Кам’янець-Подільському медіа-форумі, який уже вдруге об’єднав професіоналів, студентів і аматорів у галузі ЗМІ. Протягом 21-23 квітня медійники із різних українських міст удосконалювали свої знання із журналістики, PR, комунікації та права. До міста завітали гості із Хмельницького, Києва, Одеси, Харкова, Донецька та Рівного.

Одна з організаторів форуму Оксана ПОЧАПСЬКА

Організаторами форуму, як і торік, стали К-ПНУ ім.І.Огієнка, міська рада й Асоціація готельєрів та рестораторів. Під час відкриття Юрій Фінклер, професор кафедри реклами та мови ЗМІ факультету журналістики Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім.С.Дем’янчука, перепросив за те, що торік мусив терміново покинути кам’янецький медіа-форум.

– У багатьох же є домашні улюбленці? В мене є собака. Так от торік я змушений був поїхати додому, тому що його вкусив кліщ. Але не хвилюйтеся, на щастя, сьогодні із песиком усе добре, він здоровий і неушкоджений. Варто зауважити, що журналістів теж часто прирівнюють до тих кліщів на тілі влади нашої держави. Вважаю, мета журналіста не пити з кожного кров, а співпрацювати, бо журналісти – то теж влада, хоч і четверта. Проте так поводитись треба не з усією владою, а лише з тими, які білі та пухнасті, а от чорну і кучеряву владу доречніше кусати, ще й добряче. Я уповаю на Кам’янець-Подільський. Суміш Львова, Кракова, Одеси і Стамбула зробили це місто унікальним в українській культурній спадщині. Західна архітектура і українська гостинність – візитівка Кам’янця, – запевняє пан Юрій.

Фахівці у різних галузях (історики, публіцисти, медіа-експерти, юристи, викладачі, рекламісти, блогери, журналісти та багато інших) із різних «ракурсів» розповідали, як правильно бути журналістом. Наприклад, Алі Сафаров, юрист Центру демократії та верховенства права CEDEM, розповідав про те, що таке авторське право і наскільки чітко воно регламентується у просторах Інтернету, а його колега Христина Буртник – про те, як подавати запити на доступ до публічної інформації. Від Олександра Щелокова і Анастасії Розлуцької учасники дізналися про проект «E-DATA» та електронні інструменти, які можна використовувати у ході проведення журналістських розслідувань. А Леся Ярошенко з КНУ ім.Шевченка повідала присутнім аспекти поширення соціальної реклами.

Одна з організаторів форуму Оксана ПОЧАПСЬКА– Спочатку медіа-форум задумувався як своєрідний майданчик для комунікації професіоналів, які працюють у напрямку тревел-журналістики, – розповідає одна з організаторів форуму, доцент кафедри журналістики національного університету Оксана ПОЧАПСЬКА. – Але у процесі формування концепції зрозуміли: наше місто настільки перебуває в контексті всіх історичних процесів, що обмежувати себе лише туризмом просто несерйозно. Оскільки аудиторія переважно студентська, тому й до вибору спікерів підходили із позицій: професіоналізм + досвід роботи в ЗМІ + уміння донести інформацію + здатність надихнути аудиторію. Крім того, намагалися побудувати роботу так, щоб кожен міг отримати щось для себе: комусь були цікаві юридичні аспекти, комусь цікавіше було послухати про нові медіа, ще комусь була до вподоби інформація щодо створення і просування соціальної реклами, а хтось зацікавився туризмом. Найважче в таких заходах – знайти однодумців. Бо, як правило, ініціатива знаходить ініціатора. Ну, відповідно, найприємніше – знайти цих однодумців: Альона Кузема, Наталія Українець, Ірина Грінішина, Лілія Петрук – це ті люди, без яких форум таки не відбувся би. Бо на самоті добре мріяти, а от реалізовувати мрії добре в команді.

23 квітня відбулося офіційне закриття ІІ Кам’янець-Подільського медіа-форуму. Спікерам подякували, учасникам роздали сертифікати. Загалом на захід зареєструвалися трохи більше як 80 учасників, проте через паралельне відкриття туристичного сезону в місті на форум завітали небагато.  

Після закриття медіа-форуму одна зі спікерів – доцент Київського національного університету ім.Т.Шевченка Марина Калініна – на своїй сторінці у «Фейсбуці» поділилася враженнями від Кам’янця-Подільського.

– Дякую за знайомство із чудовим містом! Якщо хочете в Європу – приїжджайте сюди. Місто чисте, доглянуте. На кожному кроці є туалети, в більшості закладів – пандуси, світлофори адаптовані для сліпих людей, – написала Марина Петрівна. – Дівчата можуть спокійно відвідати вночі Стару фортецю (повірте, це нереальне дійство), і з ними нічого не станеться. Після 22.00 людей на вулиці просто немає. Гарні готелі, чудові душевні люди! Залишилося зробити тільки якісні тротуари. 

Ольга БАНАХ.