Субота, 20 Квітня 2024 р.
12 Травня 2017

«ВКОНТАКТІ» НЕ «КОНТАЧИТЬ»

Президент України Петро Порошенко підписав Указ, відповідно до якого набирає чинності рішення Ради національної безпеки і оборони (РНБО) про застосування проти юридичних і фізичних осіб низки «персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів».

Документ, який набрав чинності з 15 травня 2017 року, передбачає введення санкцій щодо 468 російських і українських компаній, а також 1228 фізичних осіб.

До оновленого чорного списку, поряд із деякими російськими банками, авіакомпаніями і ЗМІ, потрапили і компанії, що надають послуги в мережі, в тому числі Mail.Ru Group, ТОВ «Однокласники», ТОВ «ВКонтакте» і ТОВ «Яндекс».

Щодо Mail.Ru Group санкції вводяться на строк до 15 травня 2020 року. Протягом цього часу активи компанії в Україні повинні бути заблоковані, їй забороняється виводити капітал за межі країни, українські громадяни і юридичні особи не повинні здійснювати операції з цінними паперами Mail.Ru Group і передавати їй права на будь-які об’єкти інтелектуальної власності або технології.

На ті ж три роки українські Інтернет-провайдери повинні закрити користувачам доступ до сервісів Mail.Ru, а також соціальних мереж «ВКонтакте» і «Однокласники».

За даними «Однокласників», щомісячна аудиторія соцмережі в Україні становить 9,5 млн. осіб, щоденна – 5,4 млн. Згідно з даними «Gemius», в країні соцмережа посідає друге місце у веб-аудиторії, випереджаючи «Facebook». Щомісячна мобільна аудиторія «Однокласників» в Україні оцінюється в 4,7 млн. користувачів. Усього аудиторія «Однокласників» складає 71 млн. осіб на місяць (за даними за березень 2017 року).

Щодо «Яндекса» (в тому числі «Яндекс.Україна») санкції також вводяться на три роки, і обмеження тут аналогічні. При цьому провайдерам наказано закрити доступ до всіх ресурсів «Яндекса» – від головної сторінки пошукача і агрегатора новин (news.yandex.ru) до сервісу перекладів і «Яндекс.Таксі». А ось сервіс «Яндекс.Погода» залишився практично повністю – до чорного списку потрапили тільки адреси, за якими можна подивитися погоду в Москві та Києві.

Також у чорному списку представлена дочірня компанія стільникового оператора МТС «Енвіжн Груп» і пов’язані з нею «Енвіжн-Україна», «Енвіжн-Холдинг» і «Енвіжн-Активи». Активи всіх цих компаній в Україні тепер заблоковані.

Послуги стільникового зв’язку абонентам МТС в Україні надає МТС – «МТС-Україна», яка до чорного списку поки не включена. За станом на 31 грудня 2016 року, в Україні близько 21 млн. абонентів мобільного зв’язку, це приблизно 19% від загальної кількості абонентів МТС.

Ольга БАНАХ.