Середа, 24 Квітня 2024 р.
16 Червня 2017

ЧИ ЗНАЙДЕТЬСЯ ПІГУЛКА ДЛЯ МЕДИЦИНИ?

Крок уперед і два назад – саме так можна охарактеризувати реформу в медицині, яка ось-ось має стартувати в Україні.

Ця болюча тема сьогодні в усіх на вустах, особливо після прийняття 8 червня народними обранцями одного із двох запропонованих МОЗом законопроектів, що стосуються реформування.

Втім тут парадокс – два законопроекти не можуть втілюватися в життя один без одного, а без змін наша нація поступово вимирає.

ЧИ ЗНАЙДЕТЬСЯ ПІГУЛКА ДЛЯ МЕДИЦИНИ?

Команда Міністерства охорони здоров’я запропонувала нову систему – всі кошти, які на рік виділяє Верховна Рада на лікування українців, мають «іти за пацієнтом», тобто, держава нарешті платитиме за лікування хворого. Втім така схема не до вподоби тим, хто роками «розподіляв» бюджетні кошти. І виходить, що нібито «зелене світло» змінам і дали, втім зрушитися з місця медицина все ще не в змозі, бо не проголосовані зміни у Бюджетному кодексі. Чи зрозуміють нардепи, що таки мають «виписати» цілющу пігулку, проголосувавши за ще один законопроект, дізнаємося із наступних засідань Верховної Ради. А напередодні Дня медичного працівника говоримо із начальником міського управління охорони здоров’я Юрієм ПЛИВАНЮКОМ про те, чи готова кам’я­нецька медицина до запропонованих змін.

– Юрію Васильовичу, минулого тижня Верховна Рада України зробила спробу запустити реформу охорони здоров’я, проголосувавши за один із двох запропонованих законопроектів. Що це дасть?

– Так, це революційно, що більшістю підтримано проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Але разом із цим депутати відхилили проект Закону «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України», який має запустити нову модель фінансування. Без цього законопроекту змін не буде, бо не буде ніяких коштів.

Влучно прокоментувала вчинок нардепів виконувач обо­в’язків міністра охорони здо­ров’я Уляна СУП­РУН, яка зазначила, що це війна двох систем – старої совєтсько-середньовічної та нової європейської. «Сили зла» хочуть не лише заблокувати старт мед­реформи. Вони хочуть забрати в українців надію на те, що зміни можливі. Вони хочуть зберегти стару систему охорони хабарів, яка їх влаштовує.

Сьогодні бачимо, як нове бореться зі старим. Стара система не влаштовує нікого, ба, більше – від її зміни виграють усі. Тому вкрай важливо ухвалити законопроект до 1 липня, щоб увійти в бюджетний процес 2018 року з новими механізмами фінансування.

Адже без прийняття другого законопроекту рухатися вперед неможливо. Бо виходить, що старт реформам нібито й дали, втім найголовніше – механізм розподілу кош­тів – не прийняли.

ЧИ ЗНАЙДЕТЬСЯ ПІГУЛКА ДЛЯ МЕДИЦИНИ?– На початку травня Президент України Петро Порошенко підписав закон, який запроваджує автономізацію медичних закладів і можливість зміни їхнього статусу. Як це спрацює у Кам’янці-Подільському?

– Бюджетні установи не мають права заробляти кошти. У статусі ж некомерційних підприємств вони отримають таку можливість. По-перше, керівники закладів не будуть «прив’язані» до фінансування ліжко-дня, зможуть підвищити «обіг» пацієнтів (за рахунок підвищення інтенсивності праці персоналу та ефективності лікування хворих). По-друге, вони матимуть право вільно розпоряджатися фінансами. Імпонує можливість створювати об’єднання підприємств для виконання спільних завдань чи перерозподілу функцій.

До речі, у такому форматі в Кам’янці-Подільському вже пів­року працює стоматологічна поліклініка.

– Минулого тижня міська рада затвердила представників для роботи у складі Госпітальної ради Кам’янець-Подільського госпітального округу. Що вони мають з’ясувати?

– Справді, в Україні нарешті розпочався процес створення госпітальних округів, про який говориться років із десять. Кожен госпітальний округ – це мережа закладів міста і найближчих районів у радіусі 50 кілометрів, функціональне утворення, яке повинно гарантувати пацієнту, що, в разі гострого стану, він доїде до лікарні, де йому нададуть якісну допомогу. Госпітальна рада детально має ознайомитися із медзакладами, окреслити «плюси» та «мінуси» кожного із них, визначитись, які мають пройти шлях оптимізації, перепрофілювання чи навіть закриття. Над цим госпітальна рада працюватиме найближчі місяці.

– Юрію Васильовичу, і на завершення, чи має Україна альтернативу цим медичним реформам?

– Альтернативи немає. Сьогоднішнє міністерство найближче підійшло до того, щоб це втілити. Уляна Супрун зазначила: «За роки незалежності було розроблено 21 законопроект про страхування, змінилося понад 20 міністрів, а українців стало на 10 мільйонів менше. Це ціна, яку заплатило суспільство за ВЕЛИКУ БРЕХНЮ, що в Україні є безоплатна медична допомога». Справді, це гірка плата за зволікання.

За даними офіційної статистики, за 25 років незалежності населення України скоротилося на понад 9 мільйонів людей, майже вдвічі зменшилося дітей – їх сьогодні є лише 7 мільйонів 600 тисяч. За даними ВООЗ, щороку вмирають щонайменше 136 тисяч українців, яким можна було б зберегти життя. Щороку майже 4000 українців помирають від туберкульозу, який лікується. Майже 1200 малюків, яких можна було б врятувати, помирають під час пологів або в перший рік життя. Понад 7000 українців помирають щороку від інфекційних захворювань, про які в світі вже давно забули і яким можна було б запобігти, якби система охорони здоров’я в Україні працювала на європейському рівні. Як бачимо, у цій сумній статистиці не останню роль відіграє неефективна система охорони здоров’я. У нас сьогодні очікувана тривалість життя є однією з найнижчих у Європі! А для більшості кам’янчан звернення до лікаря обертається мало не фінансовою кризою. Крім того, чого гріха таїти, якість допомоги, що надається, є низькою. Стара медична система, яка нині діє, вже своє віджила. Тому без змін не обійтися і неможливо зробити націю здоровішою.

Користуючись нагодою, напередодні Дня медичного працівника я вітаю лікарів, медсестер, санітарок, лаборантів та всіх причетних до цієї галузі із професійним святом! Зичу міцного здоров’я, благополуччя, успіхів, завжди професійно та якісно виконувати свою роботу і ніколи не зраджувати клятві лікаря України. Вірю, що спільними зусиллями нам таки вдасться зробити медицину доступнішою та якіснішою для пацієнтів, які теж дбатимуть про власне здоров’я, не забуватимуть про профілактику та настанови людей у білих халатах.