Середа, 24 Квітня 2024 р.
16 Червня 2017

ПОВІЛЬНИЙ ВІЗ ПРИВІЗ БЕЗВІЗ

Довгі роки переговорів, очікування і розпачу – так Україна йшла до безвізового режиму. І от нарешті ми стали на крок ближче до Європи. Вночі 11 червня українці нарешті отримали змогу перетнути кордон без шенгенської візи. «Подолянин» поспілкувався з однією із перших, хто скористався біометричним паспортом у режимі безвіз – львів’янкою Ксенією Найденко. Дівчина вірила у зміни в країні, і щоб упевнитися у правдивості інформації, вже о 00.01 перетнула українсько-польський кордон в Шегині.

ПОВІЛЬНИЙ ВІЗ ПРИВІЗ БЕЗВІЗ

– Із собою мала лише біометричний паспорт і страховку. Підтвердження платоспроможності чи бронювання житла ніхто не вимагав. На всіх постах мене вітали і навіть подарували листівку та значок. До речі, чи паспорт, чи віза – це на кордоні неважливо, черга одна, яка, між іншим, стала помітно більшою. Перевірка на українському кордоні зайняла декілька хвилин, а от польським прикордонникам знадобилося понад годину. Щоправда, відбитки пальців не сканували, – каже Ксенія.

На вокзалах, в аеропортах, на кордоні співвітчизники активно використовують нові можливості. Як до них ставляться ка­м’янчани, ми з’ясовували на вулицях міста.

– Безвіз для більшості українців – це, швидше, економія часу, і залишає він ще багато «але». Сюди можна віднести і біометрику, і необхідні мінімальні суми та довідки. Вважаю, що цінність безвізу дуже перебільшена і має скоріше політичний характер. Особисто для мене змінилося мало – вибір лише між оформленням візи чи нового закордонного паспорта, – каже 23-річний кам’янчанин Дмитро.

– Задоволена, що тепер не треба візи, бо зможу частіше їздити до дітей в Італію: швиденько на потяг до Києва, а звідти – на літак, – ділиться досвідом 60-річна мама Ірина Ігорівна.

– Я ніколи не був за кордоном.

І знаєте, це не тому, що в Україні не було безвізового режиму. Просто банально не вистачало грошей. А з нововведеннями потреба в грошах не зникла. Там їх тепер ще більше треба, бо купа умов для виїзду, серед яких і мінімальна сума. Краще б ввели безкорупційний режим, от тоді б його сповна відчув кожен українець, – запевняє 50-річний водій Василь Інокентійович.

– Щороку на відпочинку навіть в Одесі доводиться витрачати величезні гроші, на які можна б було і за кордоном жити. Але довгі черги, відсутність вільного часу, збирання різних довідок завжди ускладнювали оформлення візи. Тепер із безвізом відвідати країни ЄС набагато простіше, – радіє 28-річна любителька подорожей Іванка.

Отже, які документи можуть знадобитися при перетині кордону за безвізового режиму?

За інформацією Державної міграційної служби, найголовніше – потрібен біометричний паспорт, дійсний щонайменше протягом трьох місяців після запланованої дати повернення. Також той, хто подорожує, має бути готовий підтвердити намір повернутися назад. Наприклад, показати зворотний квиток або пояснити, чому його немає. Прикордонник може попросити під­твердити мету поїздки (бронювання готелю буде достатньо). Це також може бути запрошення на конференцію чи інший захід, де декларується, що організатори забезпечують вам проживання. Якщо ви їдете до родичів, то можете заявити про цей факт, але будьте готовими надати їхню адресу, інші контакти чи, за наявності, підтверджувальні документи. При цьому немає потреби робити офіційне запрошення, яке є обов’язковим для візи (а це довгий і часто дорогий процес). Обов’язково потрібно мати поліс медичного страхування, а для тих, хто подорожує автомобілем, – «зелену карту» (страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу).

Остання умова – наявність коштів на час поїздки. У кожної країни свої норми, але в середньому це близько 50 євро на день перебування. Для мандрівників розробили спеціальну карту Європи. У ній детальна інформація про вимоги кожної країни ЄС. У найдешевшу Угорщину через кордон пропустять, навіть якщо плануєте жити на 3 євро у день. В інші країни ЄС їхати дорожче. Наприклад, під час подорожі у Францію мусите мати 32 євро на день, у Німеччину – 45 євро, а в Естонію – аж 86 євро.

Залишатися в Євросоюзі мож­на 90 днів протягом 180-ден­ного терміну. Тобто, протягом півроку у Європі в сукупності можна провести три місяці. При цьому кількість перетинів кордону України з ЄС не обмежується.

Ольга БАНАХ, Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.