П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
23 Червня 2017

ПАСИВНИЙ – ОЗНАЧАЄ ЕКОНОМНИЙ

Драконівські непосильні тарифи змусили українців навчитися економити і спонукають задумуватися про енергозбереження та енергоефективність власного житла. Ми вчимося правильно використовувати ресурси, які маємо: наше місто одне із перших почало утеплювати не лише стіни, але й труби, підвали та горища. Список охочих одягнути свої помешкання у «шуби» продовжує зростати. Але чи правильно ми все це робимо, наскільки ефективний такий одяг, чи довго він прослужить і як досягнути максимальної енергоефективності?

Відповіді на ці запитання журналістам дав виконавчий директор ВБО «Інститут місцевого розвитку», кандидат економічних наук, доцент Руслан ТОРМОСОВ під час семінару «Головне про енергоефективність у ЗМІ», який проводився 13-14 червня у Тернополі за сприяння Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні».

Послухати про український досвід і дізнатися про європейські стандарти приїхали представники ЗМІ із Хмельниччини, Тернопільщини, Івано-Франківщини, в тому числі й «Подолянин». Разом з експертами проекту ми розбиралися в сучасних енергозберігаючих технологіях, дізнавалися про особливості будівництва енергоефективних і пасивних будинків тощо. Щоб побачити все на практиці, учасники тренінгу відвідали завод «ЕлДом», де на власні очі побачили, як виготовляють енергоефективні вікна та двері, а також відвідали тернопільське ОСББ «Імідж-1», яке за сім років свого існування добилося суттєвих результатів: співвласники утеплили фасад, встановили нові енергозберігаючі вікна на всіх сходових клітинах, замінили лампочки на світлодіодні. Хоча кам’янчан таким ноу-хау не надто здивуєш, адже в нас перший повністю утеплений будинок з’явився ще шість років тому, наразі їх 7. Частково утеплених – 74.

ВЧИМОСЯ ПРАВИЛЬНО ЕКОНОМИТИ

Під час семінаруА ось загалом в Україні ситуація з енергозбереженням не вельми. Середнє споживання теплової енергії в нас 185 кВт*год./м2, в ЄС – 90-120 кВт*год./м2. Але за умови дотримання нормативів тепловтрат лише витрати газу для житлових будинків можна було б скоротити не менш ніж у 2 рази.

Для досягнення суттєвих результатів у царині економії в будинках необхідно впроваджувати заходи з енергоефективності. Серед них утеплення фасаду, покрівлі, дахового перекриття та підлоги.

Важливо знати таке:

•утеплення фасаду потрібно здійснювати лише повністю! Клаптикове (поквартирне) утеплення руйнує цілісність конструкції будинку. Таким чином зменшується термін його експлуатації;

•утеплення стін необхідно проводити згідно з нормативними вимогами до теплотехнічних характеристик зовнішніх огороджувальних конструкцій будинків (ДБН В.2.6-31:2006 «Теплова ізоляція будівель» зі зміною №1);

• при виборі систем утеплення варто зважати на ті їхні властивості, які можуть бути шкідливими для довкілля та здоров’я людини. Для утеплення різних частин будинку потрібно обирати матеріал, оптимальний для конкретних умов експлуатації. Характеристики, на які треба звернути увагу: теплопровідність, густина, паропроникність, негорючість, водопоглинання, стійкість до зміни температур тощо;

• при утепленні покриття необхідно враховувати вид його конструкції, стан, а також наявність первинної теплової ізоляції;

• утеплюючи перекриття над неопалюваними підвалами, потрібно пам’ятати, що існує висока ймовірність конденсації вологи з повітря між утеплювачем і підлогою. Це призводить до зволоження будівельних конструкцій із наступним погіршенням або втратою ними теплозахисних характеристик.

Комплексне утеплення будинку дозволить майже вдвічі скоротити витрати на опалення.

Зекономити тепло дозволять і якісні вікна. При їх заміні обов’язково потрібно зважати на належний рівень повітрообміну, адже нові вікна можуть загерметизувати приміщення та порушити режим його вентиляції.

Зменшити втрати тепла через вікна можна двома способами: або ущільнити ті, що вже є, або встановити нові, енергоощадні. У першому випадку втрати тепла зменшуються у 2-3 рази, при цьому зберігаються здорові параметри мікроклімату. Встановлення ж нових склопакетів додає тепла не лише за рахунок відсутності шпарин, а й завдяки спеціальному покриттю на склі, яке забезпечує проникність у приміщення сонячного проміння ззовні (пасивне опалення) і запобігає втратам тепла зсередини. Загалом ущільнення чи заміна вікон дозволить підвищити температуру в приміщенні на 4-50С. Втрати тепла можна також скоротити, якщо організувати тамбур, утеплити двері та встановити на них механічний доводчик.

Якщо у під’їзді ущільнити вікна та довести до ладу двері, то температура в квартирах (залежно від обсягу заходів) підвищиться на 2-30С!

Неважкий для втілення, втім важливий для підвищення енергоефективності захід – встановлення енергоощадних (світлодіодних) ламп. Термін їхньої служби значно триваліший, а ваші витрати на освітлення зменшаться на 80-90%.

ЩО Ж ТАКЕ ПАСИВНИЙ БУДИНОК?

Досягнути значнішої економії можна завдяки новим технологіям у будівництві. Неначе про якусь далеку заповітну мрію була розповідь Руслана Тормосова про пасивні будинки. Їхня родзинка в тому, що фактично обігрів у них має відбуватися за рахунок тепла людей, що живуть у ньому, та тепла побутових приладів. Як не дивно, але, за підрахунками науковця, ціна будівництва сучасної багатоповерхівки і пасивної не надто відрізняється. Якщо українцям, які полюбляють жити у квартирах, важко вплинути на забудовників, то господарі, які з нуля зводять помешкання, можуть втілити в життя мрію про пасивний будинок.

Руслан Тормосов– Пасивні будинки дорожчі, але різниця – всього 9-11 відсотків, – каже Руслан Юрійович. – При цьому вони майже автономні та потребують набагато менших витрат на житлово-комунальні послуги і технічне обслуговування. Досягається економія за рахунок нерозривності теплоізоляційного шару (використання сучасних енергоефективних будівельних матеріалів та ізоляційних виробів), нерозривності вітробар’єра, усунення містків холоду, які часто трапляються через неякісні вікна (навіть пластикові) тощо.

Влаштовуючи теплову оболонку пасивного будинку, спеціаліст радить звертати увагу на низку питань (поради ці можна використовувати і при утепленні та утримуванні наших поки що не надто пасивних будинків). Зокрема, необхідно застосовувати теплоізоляційні матеріали, термін ефективної експлуатації яких складає не менше ніж 25 років, для змінних ущільнювачів – із терміном експлуатації не менше як 15 років, із забезпеченням ремонтопридатності елементів теплоізоляційної оболонки.

Причому, за європейськими мірками, варто обирати таку ширину утеплювача:

• підлога – 15-25 см;

• стіни – 25-35 см;

• покриття – 35-50 см.

Зовнішні стінові конструкції, що контактують із грунтом, у будинках без підвалу необхідно утеплювати на глибину 0,5 м нижче від поверхні грунту, в будинках із підвалом – на глибину 1 м нижче від поверхні грунту.

ТЕПЛА ПІДЛОГА – НАЙЕНЕРГОЕФЕКТИВНІША

За словами експерта, чим вища температура води на вході системи опалення, тим нижчою є енергоефективність теплопостачання і тим нижчим є рівень теплового комфорту. Тому в нових будинках доцільно застосовувати низькотемпературні радіатори або системи променистого опалення в підлозі чи стінах. Ці системи опалення особливо добре придатні у комбінації з тепловими насосами, конденсаційними котлами та геліотермальними установками.

Якщо ж надаєте перевагу радіаторам, то їх зазвичай розташовують під вікном для компенсації спрямованого вниз потоку холодного повітря. Зовнішні стіни за радіаторами мають бути достатньо теплоізольованими, а повітря має вільно циркулювати. Тому відмовтеся від довгих штор. Кожен радіатор повинен мати термостатний регулювальний вентиль, щоб можна було впливати на температуру повітря в приміщенні та на споживання енергії у будівлі.

До того ж слід забезпечувати природне освітлення приміщень за рахунок вікон достатньої площі. Але, виявляється, вікна великих розмірів, що виходять на схід або захід, невигідні. Влітку під час сходу або заходу сонця вони будуть накопичувати велику кількість сонячної енергії, а взимку, коли дні значно коротші, не будуть приносити достатньої кількості енергії.

Віконні отвори з північного боку будинку повинні бути якомога меншими, тому що вікна тут завжди залишаються в тіні й слугують швидше джерелом втрати тепла. Необхідною умовою для одержання енергії в таких умовах є посилене засклення та високоякісні віконні системи.

– Попри всі ці позитивні моменти, на жаль, у нашій країні пасивні будинки не надто популярні, – резюмує доповідач Руслан Тормосов. – Можливо, тому, що про нові технології будівництва мало хто знає. Але наше завдання – розповідати людям, як повинно бути, як краще, а вже їм обирати і вимагати якісного й енергонезалежного житла.