П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
23 Червня 2017

«БРОДЯЧІ СОБАКИ НЕ СИДЯТЬ НА МІСЦІ!»

Рана загоїться, а спогад залишиться

Переляком, раною, пошуками вакцини і лікуванням алергії закінчилася банальна прогулянка маленького кам’янчанина Олексія. На 10-річного хлопчика накинувся і покусав бродячий пес. Дитину не госпіталізували, але він досі здригається і плаче вночі.

Нестерпний біль, паніка, страх, що на декілька хвилин скував усе тіло. Далі – травмопункт і лікарня, де лікарі потискають плечима, мовляв, «слідкуйте за поведінкою собаки, а краще зловіть його і віднесіть до ветеринарів». Як виявилося, вакцини від сказу в місті немає, та й це не останній ніж у спину. Школяр має особливість – гострі алергічні реакції, тому мама хвилюється за кожну подряпину, не те що за пошматовану ніжку.

– Я дуже люблю тварин, але коли вони мирні та добрі. З проблемою бродячих собак я зіштовхнулася, коли на початку червня мій старший син Олексій повернувся додому весь у сльозах і з жахливими ранами, – ледь стримуючись, каже мати двох дітей Ірина Мельник. – Я поралася по господарству, а діти гуляли у своєму дворі, що на Молодіжній, 5. Син розповів, що вони йшли до гойдалок, мимохідь помітили зграю псів, що лежали на дитячому майданчику. Якоїсь миті хтось із малечі скрикнув: «Ой, пси!», а агресивні тварини сприйняли це як «червону ганчірку». Тієї ж секунди собаки кинулися в бік дітей, а ті – навтьоки. Олексійко побіг у бік під’їзду, але не встиг заховатися – собака вп’явся іклами дитині в ногу. Малий відбивався як міг, і врешті-решт пес загарчав та чкурнув між будинків. Рана була жахливою, тому ми одразу поїхали до приймального відділення, де лікар обробив укус і повідомив, що вакцини від сказу немає, зате порадив слідкувати за поведінкою собаки і звернутися до ветеринара. Мовляв, якщо пес поводитиметься надалі агресивно – терміново шукайте синові вакцину і ловіть собаку, аби інших людей не пошматував.

Шукаючи захисту для своєї родини, Ірина почала клопотати щодо злого звіра, який кидається на перехожих. Із її слів, усі звернення до місцевих структур були марними.

– Спочатку звернулась до міської державної ветлікарні. Доки ветеринари їхали, встигла і до міської ради сходити: нажалілася заступнику міського голови Сергію Бабію, але він лише порадив спостерігати за собакою на ознаки сказу. Зверталась і до місцевих структур, пішла до голови ОСББ.

– Через два дні після скарги собаку вдалося зловити. На деякий час його помістили у підвальне приміщення і підгодовували, але уявіть собі, як то зачинити тварину в чотирьох стінах – звичайно ж, він гавкав, вив, заважав людям із перших поверхів спати. Відповідно, випустили. Я не знаю подальшої долі пса, але знаю одне – такими питаннями зобов’язані займатися працівники комунального підприємства «Спецкомунтранс», – каже голова ОСББ «Моноліт-55» та управитель ПП «ЖК «Наш дім» Ігор ГРИГОРЕНКО.

– Люди часто звертаються до нас із проханням ледь не відстрілювати собак, але ми цього ніколи не робили і не робимо, бо не маємо права – тварин захищає закон. Єдине, чим ми допомагаємо у міру сил, – стерилізуємо бродячих собак, чим значно скорочуємо їхню популяцію. Але така процедура не позбавляє чотирилапих агресивності, навіть навпаки – робить лютішими, – запевняє директор КП «Спецкомунтранс» Сергій ГЖЕБОВСЬКИЙ.

– Після отримання скарги ми декілька разів їздили і оглядали собаку. Виявили, що жодних ознак сказу немає, встановили нагляд за твариною і ведемо лікувально-профілактичну роботу. Дуже часто надходять дзвінки щодо нападів, і ми, як є змога, приїжджаємо, аби обстежити агресорів, проте є одне «але»: бродячі собаки не сидять на місці. Сьогодні пес напав на вулиці Молодіжній, наступного дня його бачили на вулиці Огієнка, а їздити і шукати собак по всьому місту не в нашій компетенції, – каже начальник міської державної лікарні ветеринарної медицини Олександр ІЛЬЧУК.

Захисники тварин кажуть, що важко визначити, чому пес проявив агресію. Можливо, це саме тому, що він надто емоційний. Агресивно також поводяться собаки-мами, які вигодовують щенят. Треба враховувати і те, чи стерилізований пес, жив він на тій або іншій території чи прийшов сюди. Можливо, його щось спровокувало до нападу, а може, сприймає дітей як ворогів із певних причин.

– Ситуація з бродячими собаками абсурдна: агресивні тварини нападають на містян, а ми мусимо оберігати не постраждалих, а нападників. Чому? Усе для того, аби протягом 10 днів спостерігати за собакою, чи не хворий він, – розповідає заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Відповідного місця для утримання собак для дослідження і огляду на сьогодні немає. Проте вже минуло декілька років, як виготовлений і оплачений проект створення притулку в нашому місті. На будівництво виділили 2 га землі. Але це має бути не просто будівля, а спеціально облаштований заклад, де працюватимуть лікарі, доглядачі, прибиральники та інший персонал, тому існують відповідні умови. Крім того, є проблеми з фінансуванням, адже місту такий притулок коштуватиме понад 5 мільйонів гривень. Я дав доручення департаменту ЖКГ протягом тижня внести пропозиції щодо влаштування окремого ізольованого вольєра для тварин, що потребують спеціального нагляду. Тільки треба розуміти, що місце утримання не вирішить проблеми нападів, а лише спростить процес нагляду за потенційно хворою твариною. До речі, собака, на яку скаржилася пані Ірина, нині перебуває на утриманні мешканців сусіднього будинку на вулиці Молодіжній.

Ольга БАНАХ.