Середа, 24 Квітня 2024 р.
30 Червня 2017

ЗАСМЕРДІЛО, ЗАЛИЛО І ЗАШИФРУВАЛО

ЗАСМЕРДІЛО, ЗАЛИЛО І ЗАШИФРУВАЛО

Цього тижня Кам’янеччина зазнала потрійного удару, від якого досі оговтується. 

І якщо нестерпний сморід, котрий дістає земляків уже не одне десятиліття, нам не новинка, то жахливий буревій привів усіх у шоковий стан. Третім «нежданчиком» цього тижня став Інтернет-вірус «Petya.А», який паралізував комп’ютерні системи десятків організацій та установ. До топ-новин про наслідки стихії додалися і переживання щодо банківських вкладів, виплат заробітної плати та поштових переказів.

Про це все – в огляді «Подолянина».



ХТО ЗАСМЕРДІВ МІСТО І РАЙОН?

– Сморід такий, що просто нудить! Особливо тхне вечорами: ні повечеряти, ні провітрити будинок, ні заснути. Телефонувала на «Гарячу лінію» до міської влади, там скаргу записали і пообіцяли взяти до уваги, – каже 22-річна студентка місцевого вишу Юлія.

Цього тижня соцмережі особливо розривалися від постів і коментарів щодо смердоти. Винуватцями містяни вказували і спиртозавод, і м’ясокомбінат, і навіть птахофабрику. Крім того, ганьбили місцеву владу, «дякуючи» їм за «ароматні» літні вечори. Традиційно лідером обвинувачень став Довжоцький спиртозавод. Утім там нас запевнили, що запах не їхній.

– Уже третій місяць підпри­ємство простоює, – коментує ке­рів­ник Довжоцького МПД ДП «Укрспирт» Олена СУЩЕВСЬКА. – Днями я теж чула неприємний запах і можу запевнити, що тхнуло не з наших бардополів. Крім нас, функціонують ще м’ясо­комбінат і ПАТ «Авіс», тож нехай фахівці й з’ясовують, що так смерділо. Ми в свою чергу робимо усе від нас залежне. Щороку на ліквідацію цієї проблеми підприємство виділяє один мільйон гривень. За ці кошти орендуємо землі та розливаємо відходи в спеціальні карти. Наразі через те, що підприємство не працює, усі вони порожні. До речі, з усіх філій «Укрспирту» лише ми воюємо за чисте по­вітря.

ВИТІВКИ СКАНДИНАВСЬКОГО ЦИКЛОНУ

Перший день тижня розпочався не лише «ароматами» невідомого походження, а й жахливою спекою та задухою. Ввечері 26 червня над містом на­висли чорні хмари. За лічені хвилини скандинавський циклон увірвався на Кам’янеччину. Ураган, злива із градом, шквальний вітер, повалені дерева, порвані лінії електропередач, пошкоджені авто, зірвані дахи і паркани, вибиті городи, побиті вікна і… Новопланівський міст, мов Ніагарський водоспад, – так у нас погаздувала стихія.

У місті одразу ж було створено штаб із ліквідації її наслідків.

– За станом на 29 червня, маємо 200 повалених дерев, 73 пошкоджені дахи будинків, 6 понівечених автомобілів, буревій зупинив 50 ліфтів, у семи мікрорайонах міста деякий час не було світла, – коментує заступник міського голови Сергій БАБІЙ. – Наразі енергопостачання відновлено, ліфти працюють, а міська влада рахує збитки. Нам треба прибрати ще 120 ділянок, де валяються дерева та гілля. Проблемою є дахи, адже за часи незалежності 26 червня їх зірвало найбільше.

Без дахів і щедрого врожаю залишилися і жителі району. Крім приватних будинків, частково зірвало дах у Княжпільській і Кам’янській школах. Також у Кам’янці, яка чи не найбільше постраждала, знесло частину перекриття сільської ради, повалило дерева, порвало дроти, понівечило ферму. Мешканці деяких сіл кажуть, що на їхніх городах тепер… стадіони, адже рослини просто стерло із землі. За підрахунками відділу агропромислового розвитку РДА, постраждали понад 500 га посівів. Окремі господарства взялися пересівати сою.

Ліквідувати наслідки стихії миттєво кинулися рятувальники, комунальники та енергетики. За інформацією директора міського і районного РЕМ Георгія ГРУБІ, на допомогу кам’янчанам прийшли бригади із Дунаєвецького, Чемеровецького і Волочиського РЕМів:

– У місті було задіяно 15 одиниць спецтехніки та близько 40 працівників. Без світла залишилися Руські фільварки, Старе місто, Біланівка, Підзамче, селище Смирнова, Жовтневе, автовокзал, Центральний ринок. Подачу електроенергії їм уже відновили. Вітер понівечив 9 залізобетонних електроопор, пошкодив 102 трансформаторні підстанції. Дроти обривало внаслідок падіння дерев і гілок. Зі світлом уже і район, де працювали 10 бригад і 16 одиниць спецтехніки. Загалом постраждали 27 сіл, найбільше дісталося Довжку і Кам’янці. 

А доки електрики все ремонтували, нечистий на руку кам’янчанин скористався моментом і викрав кабель лінії електромережі, який після негоди валявся на землі. Щоб добро не пропадало, злочинець вирішив обрізати кабель, обпалити його, алюміній реалізувати на пункті прийому кольорового металу, втім натомість потрапив до рук поліції.

Прикро й те, що буревій навідався і до музею «Замки України в мініатюрі», понівечивши мініатюрні шедеври. Найбільше перепало Білгород-Дністровській фортеці, на яку впало дерево. Проте співробітники музею запевнили, що наслідки стихії майже ліквідовано.

«ПЄТЯ» ВИМАГАЄ ГРОШІ

Вірус

27 червня комп’ютерні мережі українських компаній і організацій вразила масова хакерська атака. Вірус-вимагач невідомого походження атакував комп’ютерні системи сотень держустанов і компаній.

Під символічною для країни назвою «Petya.А» хакери паралізували роботу практично всіх урядових сайтів, понад 30 банків, медіа, заправок, торговельних центрів тощо. У Кам’янці-Подільському це вплинуло на роботу «Епіцентру», «Нової пошти», «Ощадбанку» та інших.

– Глобальна вірусна атака не мала критичного впливу на роботу нашого банку. В рамках виконання протоколів безпеки відповідні служби фінансової установи вчасно застосували обмеження функціоналу послуг банку, що дозволило стабілізувати ситуацію. Наразі тривають планомірні відновлювальні роботи, безпеку та конфіденційність усіх банківських даних збережено, ситуація повністю контрольована і постійно покращується, – прокоментував ситуацію керуючий відділенням «Ощадбанку» в Кам’янці-Подільському Андрій ДАНЬКІВ.

Діляться враженнями й керівники інших організацій-жертв. У соцмережах пишуть, що на пошту надійшов лист під виглядом резюме від невідомого адресата. У листі вкладені посилання на нібито архів (а насправді – на вірус). Після скачування комп’ютер перезавантажується і повідомляє, що диск пошкоджений, а виправлення помилок займе декілька годин. За цей час насправді відбувається шифрування даних. Врешті жертви бачать повідомлення, що розшифрувальний ключ потрібно купити у зловмисників.

На щастя, сьогодні ситуація стабілізувалася, і більшість компаній відновили контроль над комп’ютерними системами. У прес-службі «Укртелекому» також підтвердили факт атаки, але, незважаючи на це, вони продовжують надавати послуги телефонії та Інтернету.

Ольга БАНАХ, 

Вікторія КОЖЕВНІКОВА, 

Галина МИХАЛЬСЬКА.