Четвер, 25 Квітня 2024 р.
30 Червня 2017

ЧИ ПРИНЕСЕ ЮНЕСКО ЖВАНЦЮ ТУРИСТИЧНУ СЛАВУ?

Жванець обіцяє стати туристичною Меккою, яка буде цікавою не лише пересічним туристам, але й науковцям. У місцевому урочищі Лиса Гора, в поселенні трипільської культури, досліджено унікальний у Європі гончарний центр III тисячоліття до н.е., де виявлено низку печей для випалювання посуду. Урочище й планують включити до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

ЧИ ПРИНЕСЕ ЮНЕСКО ЖВАНЦЮ ТУРИСТИЧНУ СЛАВУ?

Саме задля цього 22 червня у Жванці відбулася виїзна робоча нарада істориків, науковців і музейників за участі виконавчого директора Українського національного комітету ІКОМОС Олени Сердюк, трипіллєзнавця Михайла Відейка, директора музею історичної культурної спадщини «Платар» Інни Підгородецької, спеціалістів із Хмельницької ОДА, представників відділу культури та туризму Кам’янець-Подільської РДА.

За твердженням дослідників, трипільська культура є унікальним явищем і заслуговує бути внесеною як одна із перших відомих європейських цивілізацій до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Як повідомив нам Жванецький сільський голова Олександр СОЛТИНСЬКИЙ, головне завдання робочої групи – збереження пам’яток трипільської культури.

– Зрозуміло, що процес включення до Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО тривалий, але позитив у тому, що наше поселення трипільської культури розміщене на землях державної власності, їх не треба буде викуповувати у власників, вирішувати земельні і майнові питання, а це значно скоротить час і витрати.

Ситуація ідеальна ще й тому, що поруч із Лисою Горою – залишки Жванецького замку, а ще тут неймовірна природа, неподалік – Дністер. Виходить, що в одному місці сконцентровано декілька історичних і туристичних родзинок, які неодмінно зацікавлять гостей, а отже, є сенс розвиватися. Мова йшла і про створення музеїв у нашому селі, щоб туристичний маршрут був серйознішим. Є у нас і необхідна інфраструктура для гостей: центральна площа, де можуть зупинятися автобуси, мережа магазинів, готель і кафе.