П'ятница, 29 Березня 2024 р.
30 Червня 2017

БАБУСІ ВЛАШТУВАЛИ ОВОЧЕВІ БАРИКАДИ

Доки в місті прибирають наслідки однієї стихії, все більше дає про себе знати інша – стихійна торгівля на вул.Князів Коріатовичів. Доки на одному боці вулиці вкладають тротуарну плитку, торгівці переїхали із насиджених місць на алею, що поблизу гуртового ринку «Династія». Вона тепер переповнена склепарями, харчів тут на будь-який смак: від молочних продуктів, овочів, фруктів – аж до меду, пиріжків і фаршу.

БАБУСІ ВЛАШТУВАЛИ ОВОЧЕВІ БАРИКАДИ

Найбільше на «стихію» скаржаться власники магазинів, що розміщені вздовж алеї. Саме вони першими звернулися до редакції «Подолянина» із криком про допомогу.

– У нас практично немає клієнтів. Торгаші стають стіною, можуть ненароком пролити молоко чи сметану, залишити лушпиння чи кісточки від ягід, а прибирати за ними нікому. Дійти до наших закладів можуть тільки ті, хто заздалегідь це запланував, але для цього потрібно ще втиснутися поміж бабусь із відрами. Ми писали колективну скаргу до місцевої влади, але результату це не принес-ло, – скаржиться власниця одного з магазинів Світлана.

– Продавці стихійного ринку кажуть, що всі місця на ринку зайняті, тому вони стоять на пішохідній алеї. Ми виходили до них о восьмій ранку і показали понад 15 вільних місць на ринку, де вони можуть стати зі своїм товаром. Але люди не хочуть туди йти. Я не розумію, хто купує продукти, які не пройшли жодного контролю, – каже працівник одного з магазинів Руслан.

– Багатьом відомо: якщо є попит, то є і пропозиція. Для мене дико, що містяни запросто купують продукти з асфальту. Мені гидко по дорозі на роботу переступати через овочі, м’ясо, ковбасу, яку продавці розкладають у пилюці на зем-лі, – каже продавець гуртового ринку «Династія» Ольга.

Що ж спонукає горе-продавців тікати з ринку і торгувати деінде, кому ця ситуація завдає найбільших збитків, і як поліцейські реагують на порушення?

– На Центральному ринку всі місця зайняті, а я вже не молодичка, щоб бігати із відрами туди-сюди – мені треба все продати за один раз. От і змушена ставати біля гуртового, бо тут і людей ходить більше, – каже 68-річна продавець домашньої городини Олена Юріївна.

– Я їду до міста з Абрикосівки. На дорогу витрачаю до 30 гривень. Місце на Центральному ринку – це ще 10 гривень. А весь мій заробіток за день – максимум 60-70 гривень. Що ж я тоді зароблю? Та й хто до мого прилавку там дійде? Тут і зупинка, і автовокзал поруч – хоч трохи покупців є, – розповідає 40-річний продавець стихійного ринку Сергій.

Правоохоронці стверджують, що до таких продавців навідуються та складають протоколи про адмінпорушення.

– Постійно проводимо профілактичні відпрацювання щодо незаконної торговельної діяльності на вул.Князів Коріатовичів. За попередні 3 тижні складено близько 40 протоколів, і всі вони направлені до міського суду. Відповідно до статті 160 КУпАП (торгівля з рук у невстановлених місцях), реалізаторів продуктів харчування карають штрафом від 17 до 119 гривень із конфіскацією товару або без неї, – повідомила інспектор сектору моніторингу Кам’янець-Подільського відділу поліції Руслана МАРЧУК.

Проте, здається, штрафи – це не той метод, який допоможе прочистити тротуари для проходу людей. 

Ольга БАНАХ.