П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Липня 2017

ДИРИГУВАЛИ ЄВРОПЕЙСЬКІ МАЕСТРО

1 липня відкриття фестивалю «Опера в мініатюрі», що вже втретє проходить у нашому місті, відбулося не на одній зі звичних сцен Кам’янця, а воістину у святому і благодатному місці – Кафедральному костелі святих апостолів Петра і Павла. У стінах храму цього вечора звучала музика італійського композитора Джузеппе Верді. Уривки з його найвідоміших опер виконував симфонічний оркестр Івано-Франківської обласної філармонії, диригував яким маестро Фердинандо НАДЗАРО із Риму. А вже 3 липня до туристичної перлини Поділля знову завітали гості з Європи. Сольна програма молодіжного камерного оркестру із міста Заверче (Польща) під керівництвом Леопольда СТАВАЖА ще надовго залишиться у пам’яті кам’янчан як веселе завершення першого робочого дня тижня.

ДО МУРАШОК ПО ТІЛУ

Зліва направо: перша скрипка оркестру, диригент Фердинандо Надзаро, Олена  Лютаревич, Інга Лютаревич, Микола Сисак, Анна Зарецька, Микола Губчук, Василь Сащук

Вишукане відкриття концерту «Gala Verdi» відбулося у супроводі органної музики. Мурашки пробігали по тілу, а сльози наверталися на очі, коли могутній звук унікального інструмента завдяки майстерності органіста Станіслава лунав у костелі.

Сила голосів Олени Лютаревич, Анни Зарецької, Василя Сащука, Миколи Сисака та Миколи Голчука примусили глядачів пройнятися емоціями кожної арії. Всі твори виконувалися мовою оригіналу, проте короткі розповіді Інги Лютаревич допомагали відчути і зрозуміти історію оперного епізоду.

Маестро Фердинандо Надзаро зазначив, що з Івано-Франківським оркестром працює вперше, але відразу помітив високий рівень оркестрантів і співаків.

– Завжди важко працювати з оркестром, якого не знаєш. А з Івано-Франківським ми стикнулися вперше. Початкові репетиції зазвичай дуже важкі, а перші зустрічі – це лише знайомство, – розповів пан Фердинандо «Подолянину». – Нам дуже пощастило, що вдалося провести три насичені та продуктивні репетиції. Я раніше вже диригував у Львові та Хмельницькому, тому до українського глядача встиг звикнути. Проте у Кам’янці я вперше. Вражають і місто, і місце проведення – тут хороша акустика. Впевнений, святість цих стін відчув кожен.

Відмітив гість із Європи й те, що Кам’янець може пишатися своєю оперною культурою, адже поціновувачів класичної музики до костелу прийшло чимало:

– Хоч у Європі збираються і повніші зали, та й поціновувачів оперного мистецтва більше, але вашому місту теж є чим похвалитися. Розвиток оперного мистецтва потребує багато організаційної діяльності та фінансових витрат, а у вас вже є цілий фестиваль! 

ЛЕОПОЛЬДА РОЗУМІЛИ УСІМА МОВАМИ

Леопольд Ставаж не припиняє  веселити глядачів

У понеділок 3 липня в коридорах Кам’янець-Подільського коледжу культури та мистецтв почали збиратися люди. Оскільки вхід на захід був вільним, прийшло чимало кам’янчан. Польський молодіжний камерний оркестр привіз містянам не лише професійне виконання, але й гарний настрій і позитивні емоції. Як розповів керівник колективу «Країна оперети та мюзиклу» Леопольд Ставаж, вони завжди намагаються показувати глядачам номери, від яких у людей з’являтимуться посмішки на обличчях. Упродовж двох годин оркестранти запалювали аудиторію творами із класичних опер. Співаки ж дивували потужністю голосів, грайливістю, а подекуди навіть міні-комедіями. Юлія Беднаж, Олімпія Карбовник, Аніта Машчик і Домініка Безденга тішили глядачів смішними оперетками, міні-виставами і навіть виконували французькомовні твори Едіт Піаф. А Леопольд Ставаж і танцював, і стрибав, і співав, і диригував, і навіть жартував: «Навіщо моїм учням диригент, коли вони й без мене грати можуть. Я співаю – вони грають. І все добре!».

– Пане Леопольде, протягом усієї програми Вам удавалося втримати посмішки на обличчях глядачів. Чи завжди працюєте із таким позитивом?

– Позитивний напрям ми вибудовували роками. Він був таким від початку нашої праці. Ми приїхали за годину до початку концерту, а добиралися добу. Однак попри втому, все одно намагалися посміхатися і радіти. Адже знаємо, якщо весело буде нам на сцені, то радітимуть і глядачі у залі. Вони нас відчувають, а ми – їх. Це співпраця.

– Дивує те, що концерт безкоштовний, у Польщі вхід на ваші виступи теж вільний?

– Так, усі концерти нашого колективу безкоштовні. Ми намагаємося вчити людей любити свою справу, а не лише дбати про матеріальні статки і рахувати, скільки коштів принесе творчість.

– Оркестранти колективу хоч іще молоді, але вже досить професійні. Чи важко працювати з молоддю?

– Наймолодшому нашому оркестрантові 13 років, однак сьогодні його немає. А от серед присутніх є 15-річний хлопець. Ми не змогли приїхати великим ансамблем на 30 осіб, бо забракло часу на підготовку: мали лише два тижні для репетицій. Iз молоддю працювати, безумовно, важко, але приємно. З ними я сам ніколи не старітиму (сміється). Вони ще не надто сконцентровані на справі, часто відволікаються, запізнюються на репетиції, проте ми все ж намагаємося навчити їх усьому, що самі знаємо та вміємо. Аби молодь могла більше попрактикуватися, часто влаштовуємо спільні концерти молодих і досвідченіших оркестрантів. Хоча, щоправда, це буває клопітно. Молоді й енергійні, вони не завжди задоволені, що доводиться грати іще з кимось. Прагнуть усе робити самотужки, однак потім бачать хороший результат – і часто змінюють свою думку. Така співпраця корисна всім.

– А чи помітили Ви якусь різницю між польською та українською аудиторіями?

– Український і польський глядач дуже різняться. У Польщі він хороший, здебільшого обізнаний у мистецтві, але стриманіший, спокійніший. А от українська публіка мене дуже вразила. Вона справжня, щира і навіть вибухова. Наш колектив утішений вашими емоціями. Шкода, що я не розмовляю українською, так було б легше знайти зв’язок із глядачами, було б усе іще більш зрозумілим.

– Знаю, у Кам’янці Ви не вперше, чи сподобалося місто?

– Я вже вчетверте у вас в гостях, правду кажучи, виступаю в Україні вперше. Крім Кам’янця, бував у Львові, проте ваше місто мені більше до вподоби. Тут є багато хороших людей – Аліна, Олена та Інга Лютаревич, Міша (той, що ваш пан мер). Вони ще й мої хороші друзі, до яких, попри дальню дорогу, завжди буде бажання приїхати.

Фестиваль «Опера в мініатюрі» триває, і вже завтра, 8 липня, талановитий молодіжний колектив із сусідньої держави знову виконає відомі світові оперні твори. Тож, завітавши о 21.00 у сквер «Гунські криниці», всі бажаючі зможуть насолодитися неперевершеним виступом гостей із Заверце у рамках програми «Опера на фонтані».

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.