Середа, 24 Квітня 2024 р.
7 Липня 2017

ВОДІЙ «МАРШРУТКИ» ОБРАЗИВ ВАГІТНУ УЧАСНИЦЮ АТО

До редакції звернулася молода кам’янчанка, учасник АТО Анна Олегівна, котра поскаржилася на зухвалу поведінку водія одного з міських маршрутних таксі.

«На початку червня я зайшла у маршрутне таксі №2 (номерний знак ВХ0574ВМ) і пред’явила водієві посвідчення учасника бойових дій (№120490) для пільгового проїзду, гарантованого мені державою, – йдеться у листі, адресованому редакції «Подолянина». – Втім неадекватна і надто емоційна реакція водія мене збентежила і шокувала, адже я була на 26-му тижні вагітності. Чоловік зіскочив з водійського сидіння, підбіг до мене і почав кричати: «Скільки вас тут порозводилося!». Повідомив, що два пільгові місця вже зайняті й, розмовляючи підвищеним тоном, запропонував відкрити очі та прочитати повідомлення для пасажирів-пільговиків, прикріплене на стіні в салоні «маршрутки».

Я спокійно намагалася відповісти, що знаю свої права і можу безкоштовно скористатися послугою із перевезення, а оголошення вже прочитала. Однак чоловік продовжував кричати і почав бити рукою по папірцю з оголошенням, іще більше нагнітаючи конфлікт.

Своїми діями він принизив мою гідність як громадянки, а ще більше – як учасника бойових дій. Я вийшла з «маршрутки» і розплакалася. Цей інцидент, що викликав негативні емоції, стрес та образу, призвів до погіршення стану мого здоров’я. Я написала звернення до відділу пасажирських перевезень міськради із проханням вжити відповідних заходів і покарати водія «маршрутки», щоби запобігти таким випадкам у майбутньому».

По коментар ми звернулися до відділу пасажирських перевезень міськради, де нас запевнили, що водій і власник маршруту вже отримали на горіхи.

– Над цим зверненням працювала комісія із розгляду дотримання умов договору перевізниками міста, – пояснює заступник завідувача відділу пасажирських перевезень Ігор ЯНЧУК. – Узяли пояснення у власника «маршрутки». З’ясувалося, що водій тривалий час ремонтував бус і не знав, що віднедавна змінилися правила перевезення учасників АТО. Перевізник покарав водія матеріально і попередив: якщо й надалі виникатимуть такі конфлікти, то все завершиться звільненням. У свою чергу перевізник теж отримав попередження за порушення умов договору й у разі повторної скарги договір може бути розірваний. Додам лише, що раніше ані перевізник, ані водій жодних порушень не вчиняли.

Непорозуміння виникло і через розбіжності в законодавстві. Держава поклала функції із відшкодування пільгових перевезень на органи місцевого самоврядування. Втім міському бюджету не під силу відшкодовувати перевезення пільговиків приватним перевізникам. Під час нещодавньої зустрічі перевізники взяли на себе зобов’язання за власний кошт перевозити учасників АТО, і стільки, скільки їх буде у «маршрутці».