П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
7 Липня 2017

ДИТЯЧЕ ОЗДОРОВЛЕННЯ: ГРОШІ ПЛЮС ФАНТАЗІЯ

– Друже, давай у контру порубаємося чи лінійку побігаємо!

– Не хочу, вже щось очі болять від тих комп’ютерних ігор.

– Ну, тоді давай до магазину зганяємо, пивка поп’ємо.

– Це знову півгодини там стояти, чекати, доки хтось із дорослих нам його купить. Краще вдома посиджу…

За таким сценарієм збігає літнє «оздоровлення» для багатьох підлітків, які залишилися вдома. У виграші діти і батьки, котрі поїхали до бабусь-дідусів у села чи в дитячі табори. Принаймні, там вони отримають порцію свіжого повітря, вітамінів та активного дозвілля. Іншим батькам залишається мізкувати, як відтягнути чадо від моніторів, на кого залишити і чим розважити. А таких сімей, йой, як багато! Держава практично кинула їх напризволяще, адже декілька років поспіль соцстрах не забезпечує путівками на оздоровлення дітей. Тому батьки із ностальгією згадують часи, коли вони хоч і доплачували за відпочинок дітей, але та сума була їм по кишені. Нині ж немає ні альтернативи таким путівкам, ні платоспроможності, аби самостійно їх придбати.

Банально, та навіть ті ж гуртки, на які у дітей під час навчального року так бракує часу, сьогодні стали б у нагоді, влітку теж відпочивають. Тому діти й організовують своє дозвілля на власний смак, який не завжди для них здоровий і корисний. Як вийти із цієї ситуації, куди подіти чадо, чим загрожує неправильний відпочинок і чи є доступна альтернатива якісному оздоровленню?

А ТАБОРIВ НІХТО НЕ ВІДМІНЯВ

Діти із «Шансу» йдуть у мандрівку

Якщо дозволяє гаманець, батьки можуть відправити діток на відпочинок та оздоровлення поруч із домом. Неподалік від міста в оазі недоторканої природи розташовані два табори, відомі не лише на Хмельниччині, а й в Україні. Це «Дністровська чайка» (с.Врублівці) та «Еко Ленд» (с.Привороття Друге), раніше відомий як «Лісова пісня». Один день перебування у «Чайці» батькам обійдеться у близько 200 грн., а в «Еко Ленді» – 330 грн.

Така різниця в ціні, як ми з’ясували, не без причини. Адже в «Еко Ленді» змінилися не лише назва і форма власності, а й умови перебування юних відпочивальників. Табір розташований в екологічній зоні НПП «Подільські Товтри», з усіх боків оточений товтрами і хвойно-листяним лісом, а внизу протікає р.Мукша. Цілющою тут вважають і воду із власного Мукшанського родовища, яка за своїми властивостями схожа на «Нафтусю». Все це у комплексі позитивно впливає на імунітет.

В «Еко Ленді» не лише відпочивають, а й про освіту дбають

На трьох гектарах землі розташувалися корпуси із комфортними номерами, їдальня, медкорпус, басейн, футбольне поле та інші озеленені майданчики для ігор. 

– Одночасно можемо прийняти 238 дітей віком 6-16 років, – під час екскурсії нам розповідає директор закладу Ніна БЕРЕЗНІЦЬКА. – Нині у нас відпочивають дві сотні діток із Хмельницької, Київської, Житомирської, Дніпропетровської областей. На жаль, із Кам’янеччини – одиниці. Крім цікавого дозвілля, розписаного на щодень, дбаємо про оздоровлення і культурний розвиток. У нас раціональне 5-разове харчування, дітки мають можливість пройти фізпроцедури за призначенням лікаря, сеанси масажу, а також пригоститися трав’яними чаями і кисневими пінками. Всі процедури здійснюються під наглядом лікаря, за купанням діток у басейні пильнують інструктор із плавання та медсестра. Тричі на тиждень для наших гостей проводяться заняття з англійської мови. Працюють у нас 16 вожатих, а також психолог, художній керівник і «фізрук». Власним автобусом возимо діток на екскурсії. Ми йдемо до Європи, тож і надаємо послуги на відповідному рівні. 

«Еко Ленд»: що може бути кращим ніж водні процедури

Оскільки ціни тут не зовсім відповідають українській «мінімалці», то адміністрація закладу йде назустріч батькам і дає можливість самостійно обирати період перебування у таборі: 5, 7 чи 10 днів замість цілої зміни у 14-21 добу.

Вже протягом 10 років на мальовничому бакотському березі річки Дністер діє православний літній табір «Шанс». Як повідомили у ГО «Батьківський комітет з прав захисту дітей», його мета – не лише організувати активний відпочинок, а й подбати про духовно-моральне виховання підростаючого покоління. Ввечері на дітей чекає багаття, безмежне небо, щирі духовні розмови зі священиком. Також захоплені вони і пішими прогулянками до Бакотської затоки та скельного монастиря, водними мандрівками Дністром на паромі та спортивними іграми. Вартість 14-денної путівки становить 2500 грн.

ВИГРАШНИЙ ЛОТ ВІД ДЕРЖАВИ

Більш-менш вималювалася ситуація із оздоровленням і відпочинком пільгових категорій громадян. Тут руку допомоги традиційно простягає місцева влада. Цьогоріч на таке оздоровлення з міського бюджету виділили 350 тис.грн., а з районного – 285 тис.грн. Частина коштів пішла на відпочинок у пришкільних таборах, більшість же витратили на придбання путівок на море. Тож, із 26 липня 53 маленьких кам’янчан на 21 день вирушать у Татарбунари, на базу відпочинку «Кабельник». Район придбав туди ж 32 путівки.

Iще деяким діткам пощастить відпочити за кошти обласного бюджету. За словами заступника начальника міськуправління освіти та науки Сергія МЕЛЬНИКА, з області для Кам’янця на липень уже надійшли 18 путівок для відпочинку в таборах Кам’янеччини «Еко Ленд» і «Дністровська чайка». Очікують тут іще путівок на серпень у ці ж табори, а також у «Салют» Миколаївської області.

Як повідомили у відділі освіти району, з 18 липня в «Еко Ленд» і «Дністровську чайку» поїдуть 7 жителів району. Також волонтери із районного ЦСССДМ допомогли придбати путівки у табори Кам’янеччини 20 діткам із району.

ЯКІ ВАРІАНТИ ЩЕ МАЄМО

Так загартовуються майбутні футболісти

У Кам’янці-Подільському вже не один рік діють об’єднання підліткових клубів за місцем проживання. Їх є чотири, у кожному працює по педагогу-організатору. Як розповіла керівник об’єднання Анжела ЄПАНІШНІКОВА, у червні із дітьми працювали всі четверо вихователів за такими напрямками: школа тенісу, туризму і спортивного виховання. Щоправда, на сьогодні троє педадогів пішли у відпустку, і всі розваги лягли на плечі одного. Щодня він працює тільки в одному з мікрорайонів міста, тому варто пильнувати за оголошеннями на під’їздах.

Користуючись вільним часом школярів, дитячі бібліотеки активно залучають їх до читання. Ефективними формами роботи у цей період є читальні зали у скверах, парках, літературні дворики, літні бібліотечні кінозали. Літні читання відбуваються в рамках фотокросу «Book summer», який проходить у бібліотеках Хмельницької області. Серед перших, хто приєднався до цієї акції, – й читальні Кам’янця-Подільського. Крім читання, бібліотеки пропонують перегляд мультиків, і запрошують усіх охочих написати есе для участі у Всеукраїнському дитячому літературному конкурсі «Творчі канікули».

Як варіант активного відпочинку маємо і дитячі атракціони, альпін-парк, джунглі-парк тощо, але за задоволення треба платити. I не лише грошима, а й часом, бо за дитиною там потрібно наглядати.

АЙБОЛИТИ РЕКОМЕНДУЮТЬ

Лікарі та психологи одноголосно стверджують, що літні канікули – саме та пора, коли варто набиратися нових вражень, активно відпочивати, пізнавати світ та оздоровлюватись. Тому найголовніше правило – частіше бувати на свіжому повітрі, але ховатися від палючого сонця, не забуваючи про капелюшки. 

– Якщо ви не маєте можливості відправити дитину до літнього табору чи на море, варто поїхати родиною на дачу або прогулятися парком чи лісом, – коментує консультант-педіатр вищої категорії міської дитячої поліклініки Олександра ПЕЧЕНЮК. – Невеликому пікніку зрадіє вся родина. Під час такого відпочинку розповідайте діткам про рослини, дерева, тварин. Знаходьте можливість вибратися до річки або озера, де можна купатися, засмагати і хлюпатися у воді, будувати замки з піску, збирати камінці та мушлі, грати у пляжний волейбол.

Часто канікули і відпустки батьків не збігаються. Тому, йдучи вранці на роботу, залишайте завдання для дітей: читання улюблених книжок, рукоділля, моделювання. Канікули – це відпочинок від школи, але хатніх обов’язків ніхто не скасовував.

Нормальний ріст і розвиток дитини неабияк залежать від здорової їжі. Вона має бути свіжоприготовленою, калорійною та різноманітною.

– До раціону повинні входити овочі, фрукти, крупи, м’ясо, якісні молочні продукти, корисні жири і солодощі, – продовжує Олександра Касьянівна. – Вживати їжу варто щонайменше тричі у день. Молоко та молочні продукти (каша, сир, кефір, йогурт) необхідні в раціоні школяра (400-500 мілілітрів у день). Бажано жувати сирі овочі, тверді фрукти, це сприяє очищенню зубної емалі, покращенню кровообігу в яснах.

Не варто зловживати цукерками, борошняними виробами, які є середовищем для розмноження мікробів і руйнують зубну емаль. Табу – на продукти, що мають у складі консерванти, ароматизатори, підсилювачі смаку, барвники, бо вони провокують поганий сон, безпричинний плач, слинотечу, неможливість зосередитися. Не давайте дітям газованих напоїв. У міру холодні фрукти, кавуни, виноград також можуть забезпечити організм необхідною кількістю рідини. В щоденному раціоні обов’язково мають бути фрукти і ягоди. Скільки їх вживати – залежить від віку дитини. Втім головне тут – не переборщити, інакше можуть бути проблеми із кишково-шлунковим трактом та алергії.

Якщо грошей катма, психологи радять батькам не опускати рук, а проявити фантазію та правильно організувати вільний час дітлахів.

– Держава не може всіх забезпечити путівками в табір чи на море, тому батьки мають шукати альтернативи, – коментує психолог міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей і молоді Віталій ПОЛІЩУК. – Їм варто подумати, і так організувати літні канікули, щоби дитина відпочила, набралася нових вражень і не розучилася навчатися. Однак не всі дорослі хочуть заморочуватися. Більшість вважають: нехай дитина байдикує, ганяє у футбол, а якщо сидить за комп’ютером, то іще краще, бо нікуди не влізе. У ліпшому варіанті відправлять до бабусь-дідусів. Хоча непогане дозвілля можна організувати самостійно й із мінімальними витратами: 

• допомогти нащадку скласти погодинний розклад дня і спробувати декілька вихідних прожити за ним;

• разом продумати тему для кожного тижня відпочинку і створити тематичний календар канікул;

• відкласти літні шкільні завдання на середину липня або на початок серпня (виняток можна зробити для художньої літератури), а щоб дати очам перепочити, можна використовувати аудіокниги;

• всією сім’єю можна відвідати виставки, музеї чи піти у кіно, на що, зазвичай, бракувало часу під час навчального року;

• якщо дозволяють фінанси, можна записати дитину на секцію з плавання, катання на конях, у школи розвитку тощо;

• всі вечори та вихідні обов’язково проводьте разом, надаючи перевагу активному відпочинку;

• батькам, котрі не знають куди влітку подіти дитину, варто об’єднатися й організувати спільне дозвілля школярів, домовившись між собою, хто і коли займатиметься з дітьми; можна проводити спільні екскурсії, похо-ди в ліс, ботанічний сад, з’їздити на риболовлю чи просто скупатися у Дністрі тощо, бо варіан-тів такого бюджетного відпочинку безліч.

А найголовніше завдання – зробити все можливе, щоб відтягнути влітку дітей від моніторів, аби їм легше було адаптуватися до навчального процесу восени. Проблеми із зором та опорно-руховим апаратом – це не єдині біди, до яких призводить тривале сидіння перед комп’ютером. Виникає й низка психологічних негараздів.

– Насамперед, це адаптація до навчального процесу, – каже Віталій Поліщук. – Окрім того, в дитини поняття відпочинку починає асоціюватися не з прогулянками чи активними іграми, а з комп’ютером, який і надалі не матиме альтернативи. Важливо й те, чим дитя займається у комп’ютері, що переглядає і в які ігри грає.

Під час літніх канікул не варто забувати про повноцінний сон, режим дня і фізичні навантаження.

Тож, як бачимо, відпочити й оздоровити дитину навіть батькам із благеньким гаманцем таки можна. Головне – бажання, фантазія та виділений час для отримання максимальних вражень.