П'ятница, 29 Березня 2024 р.
21 Липня 2017

ГЕНЕРАЛ, ОБЛАДУНКИ, ПОСОЛ, ПОДАРУНКИ

Минулий тиждень виявився для Центру розмінування щедрим на візити. Приїжджали і з Америки, і з Канади, і з Франції. Та тішили не просто гостинами, а ще й гостинцями. Професійні залізні розвідники (квадрокоптери), спеціальні костюми, взуття та захисні шоломи для саперів, щирі наміри співпраці – все це неабияк підняло бойових дух наших військовослужбовців.

LE PRESENT ІЗ ФРАНЦІЇ

Ізабель Дюмон (у центрі), Крістіан Батлер (праворуч)18 липня Центр розмінування поповнили подарунками на майже 4 мільйони гривень: 25 шоломів із захисним забралом «Visor V50», 10 пар спецвзуття «Matra­mines» і 25 костюмів розмінувальників «Protector». Передача донорської гуманітарної допомоги Центру розмінування від уряду Франції відбулася на території навчально-тренувального комплексу військової частини А2641. Уряд Франції представляла посол Ізабель ДЮМОН і вій­сь­ковий аташе полковник Кріс­тіан БАТЛЕР. Заступник начальника Центру розмінування підполковник Олег ГАВРИЛЮК про­вів екскурсію для поважних гостей: продемонстрував навчально-матеріальну технічну базу, ознайомив із системою підготовки саперів, водолазів, кінологів та розрахунків мінно-розшукової служби.

– Мені почесно сьогодні бути в Центрі розмінування. Тут готують фахівців, які, ризикуючи власним життям, рятують інших і повертають цивільному населенню можливість жити в мирі та безпеці. Саме тому Франція вирішила спрямувати свої зусилля, аби допомогти обладнанням. Пишайтеся своєю країною та своєю місією. Я зі свого боку горда бути серед вас і зробити від імені Франції такий внесок у служіння безпеці населення та військових України, – наголосила пані Ізабель Дюмон.

Дипломат також повідомила про те, що франкомовні українські сапери можуть проходити стажування в підрозділах збройних сил Французької Республіки.

– 2015 року представники Збройних сил Франції проводили заняття з нашими військовослужбовцями щодо виявлення саморобних вибухових пристроїв. Сьогодні ми отримали дуже необхідне захисне спорядження, яке буде використано під час гуманітарного розмінування територій. Воно підвищить якість і ефективність нашої роботи, а головне – захищеність особового складу, – подякував за моральну підтримку, дорадчу та гуманітарну допомогу, яку здійснює уряд Франції, Олег Гаврилюк.

Після знайомства із Центром розмінування Ізабель та Крістіан зустрілися з міським головою Михайлом Сімашкевичем.

– Під час зустрічі подякував гостям за допомогу українським військовим, адже вони завітали з мі­сією передати спеціалізоване обладнання, покликане оберігати жит­тя хлопців, які щодня дивляться в очі смерті. Вартість його сягає близько 4 мільйонів гривень. Також обговорили проекти у сфері економіки, децентралізації та те, про що я мрію багато років, – співпрацю із французьким містом Безансон, форма якого нагадує Кам’янець, – зазначив очільник міста.

РОЗВІДНИК ІЗ НЬЮ-ЙОРКА

Полковник Володимир Родіков (ліворуч) приймає подарунок від Олега Мельника17 липня очільник волонтерського руху української діаспо­-ри Стейтен-Айленд м.Нью-Йорк Олег МЕЛЬНИК передав українсь­ким військовослужбовцям квад­рокоптер «Phantom 4 pro». Таке обладнання дасть можливість групі саперів проводити повітряну розвідку замінованої місцевості, небезпечних об’єктів (мостів, будівель), при цьому не наражаючи на небезпеку особовий склад.

Наші земляки з далекого зарубіжжя постійно переймаються долею військових Кам’янеччини. Так, за їхньої активної допомоги найкращі медичні фахівці США намагаються повернути зір колишньому офіцеру Центру розмінування Віталію Галіцину, який зазнав важких поранень під час бойових дій на сході країни. Саме Віталій ініціював придбання квадрокоптера для наших військовослужбовців, адже він, як ніхто інший, розуміє важливе значення безпеки для сапера під час війни.

ДРУЖНІЙ ВІЗИТ КАНАДСЬКОГО ГЕНЕРАЛА

ГЕНЕРАЛ, ОБЛАДУНКИ, ПОСОЛ, ПОДАРУНКИ15 липня Центр розмінування з дружнім візитом відвідав командувач Сухопутних військ ЗС Канади генерал-лейтенант Пол ВИННИК. Начальник Центру розмінування полковник Володимир РОДІКОВ розповів гостю про діяльність, структуру й призначення військової частини, про роботу Центру за напрямком пошуку та знешкодження саморобних вибухових пристроїв, а також досвід роботи військових саперів із саморобними вибуховими пристроями. Володимир Геннадійович також подякував генералу Полу Виннику за допомогу в підготовці українських саперів.

Іноземні гості перевірили хід проведення занять, які тривають у рамках «Багатонаціональної тренувальної групи – Україна», поспілкувались з українськими та канадськими військовослужбовцями.

– Наша співпраця є взаємовигідною, адже представники обох країн вчаться один в одного. Під час спілкування з канадськими інструкторами я дізнався, що вони вражені ентузіазмом своїх українських колег, а також їхнім бойовим досвідом. Хочу наголосити, що ми й самі навчаємося в українських військовослужбовців, – зазначив під час візиту генерал Винник.

Командувач Сухопутних військ ЗС Канади також повідомив, що його зацікавила можливість подальшої співпраці в напрямку підготовки фахівців водолазної справи.

Ольга БАНАХ.