Середа, 24 Квітня 2024 р.
21 Липня 2017

НЕСЕКРЕТНІ СЕКРЕТИ ТУРБОТИ: ВОДІЇ, БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ!

Сьогодні більшість автомобілістів, чи то солідні «ветерани», чи недосвідчені новачки, трепетно ставляться до своєї «металевої лялечки» та витрачають багато часу і сил на догляд за нею. Звичайно, це сторицею окупається, оскільки дає можливість істотно продовжити термін служби машини, підтримувати її зовнішній вигляд, а також мінімізувати ймовірність дорожніх пригод. Але чи всі повною мірою доглядають за своїм автомобілем? Хто слідкує і врегульовує технічний стан машини? Як водієві убезпечити власне авто, життя та майно? І які ж документи він повинен мати? Відповіді на ці та інші запитання шукали журналісти «Подолянина».

КОМУ ЗАКОН НЕ ПИСАНИЙ?!

Діана ПілатНа годиннику 9 ранку, в повітрі нестерпний запах бензину, за вікном редакції газети «Подолянин» припаркована машина, з якої і ллється тонкою цівочкою смердюча рідина. Попри машину спокійно ходять люди, нерідко з цигаркою. А тим часом калюжа стає все більшою. От приїхали пожежники, за ними – поліція: доки одні поливали все водою, інші – шукали власника авто. Кіносцена? Диверсія? Чи банальна неуважність недосвідченого водія? Минуло понад три години, і до авто підійшла блондинка з маленькою дитиною, впевнено сіла за кермо, ігноруючи застереження очевидців і бензинові плями, завела двигун і поїхала у невідомому напрямку. Іскра, спалах, шалений вибух, купа збитків і, можливо, навіть жертви – ось що могло статися. Невже в нас можна безкарно пересуватися в автомобілях, які несуть загрозу навколишнім?

– Насправді технічний огляд для легкових машин не передбачений законом, а отже, водії таких авто самі відповідають за стан транспорту. Процедуру техогляду проходять лише вантажні автомобілі й автобуси, що надають послуги перевезення вантажів чи пасажирів. У разі, коли з авто витікає пальне, відповідальність за це несе лише власник, і жодних штрафів чи санкцій за таке не існує, – пояснює старший інспектор сектору безпеки дорожнього руху Кам’янець-Подільського відділу поліції Віталій ЧАБАН.

От і виходить, що таким горе-водіям закон не писаний, а небезпека величезних збитків, а то й жертв, нікуди не зникає. Тому залишається самостійно запобігати таким бідам і уважніше ставитися до свого (а інколи й до чужого) авто, слідкуючи за справністю всіх «органів» залізного коня.

ГОЛОВНЕ ДЛЯ ВОДІЯ – БУТИ ПУНКТУАЛЬНИМ

Історія експлуатації автотранспорту, що налічує близько півтора століття, довела важливість своєчасного догляду. Дисциплінованість водія проявляється не тільки в безаварійному водінні та дотриманні правил дорожнього руху, але й у вчасному проведенні технічного обслуговування.

– Машинне мастило, гальмівна рідина і деталі, що зношуються, повинні змінюватися в строки, встановлені виробником транспортного засобу. Найкраще цю роботу передати в умілі руки, здатні забезпечити професійний догляд за автомобілем. Водіям бажано не дивитися на працівників СТО зверхньо, а прислухатися до того, які поради вони дають по догляду за машиною, – ділиться досвідом водій із 30-річним стажем Сергій. – Не варто забувати про технічні засоби, включаючи надійну сигналізацію, автомобільні ключі із закодованими мікрочіпами і навіть механічні блокувальники керма управління, ведучих коліс або педалі акселератора. Бувають випадки, коли жодна з пересторог не виявляється зайвою, бо професійний викрадач автомобілів може подолати всі перепони. Охоронні пристосування не зупиняють зловмисника, а лише затримують його на деякий час (не більше ніж на 5-10 хвилин). Тому захищеність своєї машини можна легко підрахувати. Не залишайте на видноті в салоні машини цінні речі, особливо дорогі. Об’єктами злочинних посягань найчастіше є смартфони, магнітоли, барсетки та інші речі: шкіряні сумки, портмоне, гаманці тощо. Їхній вигляд може спокусити і спровокувати крадія на злочин, та й викрадач, швидше за все, не возитиметься з підбором ключа, а просто розіб’є бокове, а що ще страшніше – лобове скло. Наслідком цього буде не лише втрата речі, але й необхідність робити дорогий ремонт.

До речі, покидаючи автомобіль, не залишайте відчиненими вікна, навіть щілинки. Із хуліганських спонукань хто-небудь може кинути туди недопалок або запалений сірник. Це може викликати не тільки псування оббивки сидіння, а й навіть пожежу, здатну знищити машину.

«ВАШЕ ПОСВІДЧЕННЯ, БУДЬ ЛАСКА!»

НЕСЕКРЕТНІ СЕКРЕТИ ТУРБОТИ: ВОДІЇ, БУДЬТЕ ПИЛЬНИМИ!Не доглядом єдиним! Як і будь-який член суспільства, водій повинен мати відповідні документи, які в свою чергу теж мають бути в повному порядку. Часто водії, які отримали своє посвідчення ще за радянським зразком, прагнуть замінити його на нове, національне, а деякі хочуть додатково й міжнародне. Куди ж іти з такими питаннями, і що робити тим водіям, які планують вирушати на Гаїті?

– Щоб замінити посвідчення водія старого зразка на нове, національне, повинен бути паспорт, ідентифікаційний код і медична довідка для водіїв. Водій приходить, проплачує квитанцію на суму 201 гривня в касі, далі подає всі документи, і ми формуємо заяву протягом кількох хвилин. Після цього фотографуємо і разом із фото направляємо всі документи до начальника, той прикріплює бланк – і нове посвідчення готове. При заміні (або поновленні втраченого) старого посвідчення жодних іспитів здавати не потрібно. Вся процедура займає близько 30 хвилин, – розповідає провідний консультант-адміністратор територіального сервісного центру 6843 Діана ПІЛАТ. – Щодо міжнародного посвідчення водія, то воно видається на місці, без складання іспитів на підставі національного посвідчення водія, терміном дії на 3 роки, але не більше як на строк дії нацпосвідчення. Вартість виготовлення міжнародного посвідчення водія становить 5 гривень 70 копійок. Найчастіше таке посвідчення потрібне тим водіям, які їдуть, наприклад, до Польщі чи США на роботу і планують працювати на транспортному засобі, який зареєстрований не на них. Існує перелік країн, на території яких можна керувати транспортним засобом лише за наявності міжнародного посвідчення водія (Австралія, Гаїті, Єгипет, Індія, Канада, Китай, США, Туреччина, Франція, Японія тощо).

Для отримання міжнародного посвідчення водія необхідно звернутися до зручного за місцем розташування територіального сервісного центру МВС, незалежно від місця реєстрації, та надати документи:

• пред’явити адміністратору на місці оригінал національного посвідчення водія;

• паспорт громадянина України;

• паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

• фотокартку розміром 3,5х4,5 см на матовому папері.

Ольга БАНАХ.