П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
28 Липня 2017

НЕРУХОМІСТЬ РУХАЄ ГРОШІ

– За що це я маю заплатити майже три тисячі? – зі здивуванням запитала, завітавши до редакції, молода кам’янчанка. – Я розумію, що є податок, але ж не написано ні за яку площу плачу, ні за яку саме квартиру, ні яка сума сплачується за квадратний метр. А раптом є якась помилка, що мені тоді робити?

Наша читачка не була єдиною – в липні у поштових скриньках власників нерухомості певного масштабу з’явилися повідомлення від Державної фіскальної служби, де були виписані суми податку на нерухомість за 2016 рік.

СКІЛЬКИ МИ ВИННІ МІСТУ

НЕРУХОМІСТЬ РУХАЄ ГРОШІЦей податок, обумовлений Податковим кодексом, відноситься до категорій місцевих податків і зборів. Відповідно його ставки затверджує міська рада, і наповнює він скарбницю міста.

– Положення про місцеві податки і збори у м.Кам’янці-Подільському було затверджено у червні 2015 року, – розповідає начальник фінансового управління міськради Оксана ГУТ. – Вираховується він як певний відсоток від мінімальної заробітної плати. Наразі фізичні особи сплачують податок за 2016 рік, і відповідно береться мінімалка на

1 січня 2016 р. – 1378 гривень.

Отже, податок складає: 1% (13,78 грн.) за кв.м у рік – для квартири, загальна площа яких не перевищує 120 кв.м, або житлового будинку не більше як 380 кв.м, або для різних видів об’єктів нерухомості, що перебувають у власності одного платника податку, загальна площа яких не перевищує 500 кв.м. Два відсотки (27,56 грн.) – для нерухомості, що перевищує вищевказані розміри.

Зазначу, що міська рада в грудні 2016 року скорегувала ставки податку на 2017 рік, враховуючи, що мінімальна заробітна плата зросла до 3200 грн.

Наступного року платники податку (фізичні особи) на нерухомість за 2017 рік матимуть ставку 0,5% (ті, хто мали 1%) – 16 грн., та 1% (ті, хто мали 2%) – 32 грн.

Щоб оподатковувати нежитлову нерухомість, міська рада враховувала місце розташування і призначення об’єкта. У першій (центральній) зоні міста максимальна ставка – 2%, до другої і третьої зон застосовуються зменшувальні коефіцієнти (відповідно 0,8 і 0,6).

Набагато менший розмір став­ки податків для гаражів, господарських будинків тощо.

НЕ ЗВОЛІКАЙТЕ ЗІ СПЛАТОЮ!

До Кам’янець-Подільської об’єд­наної податкової інспекції ми звернулися з проханням прокоментувати нюанси справляння податку на нерухомість.

На запитання наших чи­тачів відповідає начальник К-ПОДПІ Ігор БЄЛКО.

1. Чому в повідомленнях від податкової ніде не вказано, за який саме об’єкт і якого розміру сплачується податок на нерухомість?

– Форма податкового повідом­лення-рішення визначена наказом Мінфіну «Про затвердження Порядку надіслання контролюючими органами податкових повідомлень-рішень платникам податків». У цій формі не передбачено зазначення об’єкта оподаткування.

2. За який період сплачують фізичні особи, а за який юридичні?

– Цього року юридичні особи сплачуватимуть податок за житлову та нежитлову нерухомість за 2017 рік. Вони самостійно обчислюють суму податку за станом на 1 січня 2017 р. і до 20 лютого ц.р. мали подати до податкових інспекцій. Податок сплачується авансовими внесками щоквартально.

Фізичні особи 2017 року сплачуватимуть податок на нерухомість за 2016 рік. Термін сплати податку – протягом 60 днів із дня вручення податкового повідомлення-рішення, останній день сплати – 29 серпня.

Якщо оплатити платіжку у вересні, доведеться заплатити штраф у розмірі 10% від податку, якщо в жовтні – сума штрафу сягне 20%.

Крім того, податковий інспектор може в рахунок боргу накласти на частину майна податкову заставу.

3. Якщо квартира площею 80 кв.м має двох співвласників, кожному з яких належать по 40 кв.м., чи в такому разі нараховується податок?

– Ні. Згідно з Податковим кодексом, сплачується податок, якщо ви маєте (на одного власника) квартиру понад 60 кв.м або будинок понад 120 кв.м. Різні типи об’єктів житлової нерухомості та їхні частини (у разі одночасної власності) – понад 180 кв.м.

Якби у цій квартирі на 80 кв.м був один власник, то він заплатив би податок за 20 «зайвих» квадратних метрів. 60 кв.м не оподатковуватимуться.

У разі, коли власник має декілька квартир, для оподаткування їхня площа сумується.

Є і такий нюанс: якщо друга квартира здається в оренду, податок нараховується на всю її площу, а не тільки на метри понад норму.

5. Куди можуть звернутися люди, котрі хочуть мати пояснення щодо суми свого податку, і які необхідно мати при собі документи?

– До податкової інспекції на вул.Огі­єнка, 74, кабінет 235. При собі необхідно мати свідоцтво на право власності на об’єкт нерухомості та технічний паспорт.