П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
4 Серпня 2017

«НЕ ВПУЩУ СМІТТЯ У РІЧКУ – ХАЙ БУРЛИТЬ!»

Цей рядок із дитячого вір­ша якнайповніше демонструє одну із гострих проблем сьогодення. Геракліт стверджував, що в одну річку не можна вступити двічі. А от сучасні екологи запевняють, що є річки, в які не можна вступити жодного разу.

«НЕ ВПУЩУ СМІТТЯ  У РІЧКУ - ХАЙ БУРЛИТЬ!»

– Чи справді у Дністрі «блукає» вірус Боткіна, і чи не потрапить він у Смотрич і Мукшу, де люблять хлюпатися дітлахи? – із таким запитанням цього тижня зателефонувала до редакції кам’янчанка Олена Михайлівна. – На вулиці неймовірна спека, втім у наші річки пірнати страшно. Хто має дивитися за річками і контролювати, аби в них не плавали небезпечні віруси і мікроби?

Звістка про вірус гепатиту А, який знайшли в р.Дністер, із боку Буковини, не лише шокувала, а й налякала містян. Дехто навіть змінив плани і відмовився провести спекотні дні біля головної артерії Кам’янеччини. Втім не лише на брудні води Дніст­ра нарікають кам’янчани. На їхню думку, Смотрич і Мукша теж потребують уваги та догляду. Адже так звана брудно-смердюча трійця не дає ні покупатись, ні порибалити, ні просто відпочити поблизу.

– Інколи з друзями ходимо до Дністра, але відпочити тут важко: всюди бляшанки, порожні пляшки, пакетики із залишками їжі, папір, скло. Я розумію, що винен народ, який наніс цього сміття і не прибрав після себе, але ж мусить хтось слідкувати за таким свинством! Повинні бути штрафи, санкції, покарання. Якщо не в грошовому еквіваленті, то хоча б виправні роботи, аби негідники брали сміттєві контейнери і власноруч усе збирали, бо інші люди не заслуговують нюхати цей сморід і відпочивати біля таких звалищ, – скаржиться житель с.Сокіл 27-річний Георгій.

– Біля Смотрича постійно гуляють батьки з дітками, але до води доступитися неможливо. Гори поліетилену і пластику, що пливуть річкою, – це «квіточки» у порівнянні з використаними шприцами і презервативами, які валяються на березі. Ну, і хто має відповідати за цей безлад? – обурюється 38-річна кам’янчанка Олена.

Скаржаться й жителі с.Киселівка, мовляв, глибока та красива колись річка Смотрич перетворюється сьогодні на справжнє болото.

– Не так давно місцеві на інший берег на плоті плавали, а нині на тому ж місці качки пішки переходять. Шкодять річці самі люди: як не мертвих тварин, то бур’ян із городу у воду викидають. А на березі взагалі створили величезні смітники, що дітям ніде й покупатися, бо ж у такій багнюці небезпечно. Мало того, що брудно, то ще й мілко: ГЕС упродовж усього літа затримує воду, – бідкається 52-річна жителька села Надія.

– Мені здається, що немає вже жодного підприємства, яке б не зливало отруйні хімікати у Мукшу. Моя іронія, на жаль, виправдана, бо річка вже і жовтіла, і червоніла, і зеленіла від небезпечних викидів. До кого йти зі скаргами – не знаємо, – розчаровано розповідає жи­тель с.Тарасівка 68-річний Петро.

Щоправда, лікарі запевняють, що від початку літа скарг на проблеми зі здоров’ям від купання у річках їм не надходило.

– Я не експерт із чистоти води у водоймах, але поки що жодних нарікань на висипи чи алергії через річкову воду не було, – зауважує лікар-дерматовенеролог міської лікарні Анатолій ЩУРИК.

А де ж шукати експерта: хто ж повинен пильнувати за станом води в річках і піклуватися про здоров’я та комфорт відпочивальників?

– Щоквартально ми досліджуємо воду річки Дністер зі створів (постійних місць контролю якості води в селах Устя та Жванець) на мікробіологічні, вірусологічні та санітарно-хімічні показники, – коментує завідувач Кам’янець-По­дільського міськрайонного відділу ДУ «Хмельницький обласний лабораторний центр МОЗ України» Юлія МАГДЮК. – За результатами досліджень, вода відповідає гігієнічним вимогам. Від початку купального сезону ми також періодично моніторимо воду з офіційно відкритих пляжів: один раз у 10 днів – за показниками

епідемічної безпеки, один раз у

20 днів – на санітарно-хімічні показники безпечності та якості води. Збудників інфекційних захворювань, а також яєць гельмінтів у Дністрі, Смотричі та Мукші немає.

Крім того, у зв’язку із виявленням у дністровській воді антигену вірусного гепатиту А з боку Чернівецької області, 27 липня зразки води терміново направили до Хмельницької вірусологічної лабораторії для дослідження на анти­гени ротавірусів і вірусу гепатиту А. Згаданих «монст­рів», на щастя, у воді не знайдено.

Ольга БАНАХ, 

Оксана НЕСТЕРОВСЬКА.