Субота, 27 Квітня 2024 р.
11 Серпня 2017

МУХИ ЗЛІТАЛИСЯ, А ПОКУПЦІ НЕ ЛЯКАЛИСЯ

Спека, що минулого тижня плавила асфальт і мізки кам’янчан, не позбавила азарту торговців. Коли стовпчик термометра добігав до +40, під пекучим сонцем і просто з асфальту продавці не гребували збувати свій нехитрий крам, від якого не лише тхнуло душком і гниллю, а на очах змінювався колір. Дивно, що такий товар манив не тільки мух, а й… покупців. До критичних позначок підіймалася температура повітря, зашкалювали й емоції містян, які, придбавши неякісний товар на місцевому ринку чи біля нього, приходили або телефонували до редакції.

МУХИ ЗЛІТАЛИСЯ, А ПОКУПЦІ НЕ ЛЯКАЛИСЯ– Придбав на ринку, здавалося б, свіжу рибу, вдома зрозумів, що ту гнилу гидоту їсти небезпечно, – телефонуючи до редакції, повідомив 35-річний Олександр Дмит­рович. – Як можна в таку спеку, на відкритому повітрі, в пилюці й бруді, торгувати товаром, що так швидко псується? Бажання попоїсти смаженої рибки затьмарило мій розум – і я придбав «отруту»…

Аби застерегти інших від не­обдуманих покупок, зателефонувала до нас і Тетяна Петрівна:

– Побачила дешевшу курку, якою жіночка торгувала біля ринку. Зраділа, що за малі гроші зможу поласувати домашнім бульйончиком, і не звернула уваги на якість курятини й те, що продавали її із сумки, яка стояла на асфальті. Коли зібралася готувати, ледь не знепритомніла через сморід. Всередині тушка аж позеленіла. Ось так викинула на смітник півсотні гривень. І кому я що доведу? Адже сама винна, що купувала з рук. Бачте, понадіялася на людину, думала, що поганого не продасть.

Доки сипалися скарги від кам’янчан, з’ясовувати, хто допускає до продажу такий неякісний товар, і хто має нести відповідальність за реалізацію продуктів, якими можна потруїтися, ми пішли до Державної лабораторії ветсанекспертизи, що на Центральному ринку. Там повідомили, що відповідають лише за продукцію, яка реалізується виключно на території Центрального ринку. За те, що продається поза ринком, працівники державної установи відповідальності не несуть.

– Кожен, хто прийшов торгувати на ринок, має обов’язково здати продукцію на дослідження в державну лабораторію і отримати там експертний висновок, – каже провідний лікар лабораторії ветсан­експертизи Оксана МАРТИ­-НЮК. – Лабораторія не несе відповідальності за товари, які не перевірялися. Винятки становлять фа­-

бричні кури, риба морожена, ковбаси, які потрапляють на ринок уже з декларацією виробника. В цьому документі вказано дату виготовлення, термін зберігання і відповідну для цього температуру. Кожен покупець має повне право вимагати в продавця таке посвідчення про якість або експертний висновок держлабораторії, а також, у разі сумніву, можна безкоштовно перевірити якість товару в нашій лабораторії, яка працює щодня, крім понеділка, з 5.00 до 14.00.

Власники кіосків повідомлені, що не лише в спеку, а й навіть при +20 не можна викладати товар із холодильників. Попри заборону, вони роблять собі несанкціоновані прилавки. За такі відхилення від правил караємо штрафами в сумі від 51 гривні й вище.

Утім покупці теж повинні знати, що без холодильника риба, молоко, кури, м’ясо, домашній сир у спеку псуються за годину-дві. Навіть та свіжа риба, на яку ми даємо екпертний висновок, може реалізовуватися без акваріума з водою лише 2 години. Свіже м’ясо також повинно продаватися лише з холодильника.

Торгові місця реалізаторам надають контролери ринку, і саме вони мають слідкувати, чи є в продавців експертний висновок державної лабораторії на продукцію.

У разі порушення, на контролерів як на посадових осіб накладаються штрафи.

У свою чергу директор Цент­рального ринку Сергій ЧЕРНЯВСЬКИЙ каже, що випадків продажу недосліджених продуктів є чимало:

– Контролери не надають місць продавцям, якщо в тих немає експертного висновку, – коментує Сергій Євгенович. – Якщо люди не хочуть здавати товар на дослідження, тоді ми змушені викликати поліцію, яка складає адмінпротокол. Утім маємо більшу біду – стихійну торгівлю на Князів Коріатовичів. Ринок напівпорожній, а люди торгують з-під ніг, без дозволів, порушуючи всі умови реалізації. Я неодноразово звертався до міськвідділу поліції, муніципальної поліції, міської влади, а віз, тобто ринок, і досі там. І лаборанти, і керівництво рин­ку в один голос застерігають кам’янчан пильно оглядати продукти і не купувати з рук ті, що швидко псуються. Адже в такому разі можна підхопити букет інфекційних хвороб і власноруч виписати собі путівку до інфекційного відділення.