П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
11 Серпня 2017

СТУДЕНТ ПДАТУ – ДОБРОВОЛЕЦЬ «СУМРАКА»

Нещодавно до рук потрапила книга «Доброволець «Сумрака». Правда про війну», присвячена війні в Україні, що почалася 2014 р. і триває досі. Так сталося, що її автор, Геннадій Фімін, навчається в Кам’янці, в Подільському державному аграрно-технічному університеті. Тема книги актуальна для всіх нас, однак ще більше зацікавила постать власне автора.

СТУДЕНТ ПДАТУ - ДОБРОВОЛЕЦЬ «СУМРАКА»

Це людина незвичайної долі. Підприємець, родом із Луганської області. Засновник і керівник громадської організації, яка боролася за права шахтарів у м.Свердловськ, що на Луганщині. Учасник і організатор проукраїнських мітингів та громадських акцій у Луганську під час подій 2013-2014 рр.

Влітку 2014 р., на початку військової агресії Росії в Україні, Геннадія захопили в полон російські найманці. Його засудили до розстрілу за активну проукраїнську позицію. На щастя, життя врятували спецпризначенці української армії, які визволили патріота з полону.

Добровольцем пішов воювати в складі групи Темура Юлдашева під командуванням Героя України Ігоря Гордійчука. Призваний до Збройних сил України. Брав участь у захисті Савур-Могили та Донецького аеропорту 2014 р. Поранений. Демобілізований у званні старшини в липні 2015 р. Ветеран АТО.

Така стисла розповідь, вміщена на зворотній обкладинці видання, багато про що говорить. Вона немов короткий переказ нашої, ще живої історії, непростих і страшних 2014-2016 рр.

Геннадій Анатолійович не є професійним письменником, однак від тексту складно відірватися, зміст захоплює і хвилює. Її неможливо читати швидко. На сторінках видання розлито стільки смутку, стільки почуттів, що, прочитавши декілька рядків, часто доводиться зупинятися, аби осягнути прочитане. Усвідомити і повірити, що таке справді відбувається на нашій рідній землі.

СТУДЕНТ ПДАТУ - ДОБРОВОЛЕЦЬ «СУМРАКА»За кожним з її рядків – трагедія країни та трагедія окремої людської долі. Близько 60 сторінок тексту і 140 світлин вражають. Фото не просто додають виданню ілюстративності, кожна з них – як окрема книга. Боєць із кулеметом і вистріляні гільзи. Але їх дуже багато, ними встелений весь фон світлини, скільки оком не кинь… Народний Герой України Темур Юлдашев (чемпіон світу і триразовий чемпіон Європи з пауерліфтингу) із топірцем за поясом… Бойові побратими Геннадія – люди, які грудьми захищали і продовжують захищати наше життя і нашу країну… Понівечена техніка і моторошні, немов із фільму жахів, пейзажі буремного сходу…

Книга написана серцем. Це відразу відчувається, щойно прочитаєш декілька рядків. Трагедія великого народу відразу стає твоєю, особистою, зрозумілою. Українська війна проходить через призму життєвої долі простої людини, такої, як мільйони інших. Можливо, більш принципової та чесної. Трохи сміливішої та людянішої, ніж інші. Людини із живим сумлінням, яка любить свою Батьківщину і вважає, що її варто захищати.

Артур МИХАЙЛИК, доцент ПДАТУ.