Субота, 27 Квітня 2024 р.
18 Серпня 2017

АЛІМЕНТИ ПО-НОВОМУ: ЧИ СТАНЕ ЛЕГШЕ БАТЬКАМ?

Нещодавно в Україні змінилися правила виплат аліментів. Батькам, котрі забувають дбати про рідних діток, із 8 липня стало непереливки, адже законотворці не лише підвищили мінімальний розмір виплат, але й дещо спростили механізм ухвалення відповідного судового рішення. Гроші на дитину можуть стягуватися від частки заробітку одного з батьків або ж у твердій грошовій сумі, визначеній судом, однак не менше ніж 50% від прожиткового мінімуму, встановленого на дитину відповідного віку.

АЛІМЕНТИ ПО-НОВОМУ: ЧИ СТАНЕ ЛЕГШЕ БАТЬКАМ?Нововведення розтлумачив юрисконсульт міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді В’ячеслав ГАЛАЙБІДА.

– Найголовніша зміна – це збільшення мінімального розміру аліментів. Відтепер він не може бути меншим ніж 50% прожиткового мінімуму на дитину відповідного віку, хоча раніше становив лише 30%. Так, із 1 травня на дитину віком до 6 років прожитковий мінімум становить 1429 гривень, із 6 до 18 років – 1777. Відтак дітям молодшої вікової категорії мають виплачувати щонайменше 713 гривень, старшим – 889.

Окрім того, матір (батько) має право вимагати чверть доходу батька (матері) на одну дитину, третину доходу – на двох діток і більше половини доходу – на трьох і більше дітей. Головне, аби сума аліментів не перевищувала десяти прожиткових мінімумів. Тобто до 6 років – не більше 14290 гривень, із 6 до 18 років – 17770. Для цього потрібно звернутися до суду із заявою про видачу судового наказу про стягнення аліментів. Частіше до таких дій вдаються матері (батьки) тоді, коли знають, що колишній чоловік (дружина) працює офіційно й отримує чималу заробітну плату.

Ще одне ноу-хау: відтепер аліменти – власність дитини, а не отримувача, як було донедавна. Один із батьків або опікун, на чиє ім’я виплачуються аліменти, розпоряджається ними виключно в інтересах дитя. Неповнолітній же має право брати участь в розпорядженні коштами після досягнення 14 років.

– В’ячеславе Миколайовичу, законотворці обіцяли спростити механізм ухвалення судового рішення про стягнення аліментів. Чи вдалося це зробити?

– Насамперед спростили судовий захист прав отримувача аліментів і скоротили строк розгляду судом таких справ (близько трьох днів).

До слова, при визначенні розміру аліментів суд враховує і наявність рухомого і нерухомого майна та грошових коштів у платника аліментів. Приховані доходи можуть стати підставою для збільшення розміру виплат. Якщо, скажімо, чоловік придбав річ, ціна якої перевищує 10-кратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, і не може довести джерело походження коштів.

– Чи може платник аліментів зменшити їх розмір?

– Якщо звернеться до суду і матиме вагомі докази. Наприклад, погіршення стану здоров’я, зміна матеріального стану, утримання інших дітей чи непрацездатних батьків тощо. Така ж процедура і щодо збільшення розміру аліментів, якщо, наприклад, дитя хворіє і потребує коштів на лікування.

– А як діяти щодо «ухилянтів», котрі, незважаючи на примусові судові рішення і натиск Виконавчої служби, переховуються або ж взагалі не платять грошей на дитину?

– У такому разі матері (батьки) можуть претендувати на тимчасову державну матеріальну допомогу. Для цього треба звернутися до департаменту праці та соціального захисту населення із заявою, копією свідоцтва про народження дитини, декларацією про майновий стан, рішенням суду про стягнення аліментів на дитину і довідкою із Державної виконавчої служби, що підтверджує їх несплату протягом 6 місяців. Таку допомогу призначають ще й тоді, коли батько (матір) перебуває у місцях позбавлення волі, на примусовому лікуванні, строковій службі тощо.

Нагадаємо, що злісне ухилення від сплати аліментів на утримання неповнолітніх або непрацездатних дітей карається виправними роботами на строк до одного року або обмеженням волі на той самий термін. Якщо батько (матір), раніше судимий за цей злочин, не стає на шлях виправлення, то може бути покараний виправними робота-

ми терміном до двох років або обмеженням волі на строк до трьох років.