Середа, 08 Травня 2024 р.
1 Вересня 2017

НАРЕШТІ ШКОЛА ВЧИТИМЕ ЖИТИ

НАРЕШТІ ШКОЛА ВЧИТИМЕ ЖИТИДитиноцентризм замість предметоцентризму, навчання не заради знань, а заради життя, самостійність для вчителів і розвантаженість для учнів, – такі нововведення для педагогів та школярів підготувало Міністерство освіти і науки на цей навчальний рік. Він обіцяє стати переломним в історії української освіти, бо вже з 1 вересня 2018 р. діятиме «Нова українська школа», яка передбачатиме 12-річне навчання і обіцяє взяти все краще від європейської освіти. Сьогодні пролунав перший дзвоник, а разом із ним зроблено перші кроки до масштабних змін.

Забезпечені підручниками школярики міських і сільських шкіл, зручно вмостившись за новими, придбаними цьогоріч для молодших класів партами у причепурених класах, уже готуються гризти граніт науки. А вчителі, набравшись сил і терпіння, вже склали навчальні плани та мізкують над тим, аби якомога практичніше донести свої знання дітям. Цього року педагоги тішаться приростом першачків: 1126 у місті, що майже на сотню більше порівняно з минулим роком. Побільшало першачків і в районі. Нині їх маємо 467 (разом із ОТГ), втім глобальною проблемою залишається малокомплектність шкіл.

Про новації, здобутки та плани на майбутнє говоримо із головними освітянами Кам’янеччини.

ЗНАННЯ ДЛЯ ЖИТТЯ!

Найактивніше впродовж літа вчителі та батьки обговорювали не лише перехід на триместри, а й реформу початкової школи. І якщо навчання все-таки залишається за семестрами, а канікули – за старим розкладом, то шкільні програми суттєво оновилися, а деякі навіть кардинально змінилися, підлаштувавшись під головне кредо Міністерства освіти і науки – «Школа не заради знань, а заради вмінь».

У міськуправлінні освіти готуються до нового навчального року: Світлана Залевська, Євгенія Калинюк,  Валентина Потанська, Світлана Старченко– Усі програми оновлені, починаючи від початкової школи та закінчуючи старшою, – коментує начальник міськуправління освіти і науки Світлана СТАРЧЕНКО. – Фактично нові програми з історії України та Всесвітньої історії. Втім усіх їх об’єднують чотири наскрізні лінії: екологічна безпека і сталий розвиток; громадянська відповідальність; здоров’я і безпека; підприємництво і фінансова грамотність.

Оновлені програми для 5-9 класів забезпечують перехід від предметоцентризму до дитиноцентризму, щоб теза «Навчати учня, а не викладати предмет» стала дієвою, а не залишалася гаслом.

– Усе спрямовується на спрощення, – зазначає завідувач відділу загальної середньої та позашкільної освіти міськуправління освіти і науки Валентина ПОТАНСЬКА. – Учнів не змушуватимуть вивчати правила, визначення, натомість учитимуть логічно мислити. Вчителі мають побачити, що дитина зрозуміла правило, зміст, процес, а не зазубрила. Майже в кожній програмі йде роз’яснення, які теми чи предмети краще інтегрувати, аби максимально втілити знання у житті поза стінами школи.

У районі ж активно обговорюють питання створення опорних шкіл. Вони мусять мати не менше як 300 учнів і декілька філій, сучасне обладнання, лабораторії тощо, аби перетворитися на найпотужніший навчальний заклад, що дає середню освіту, в певній місцевості. І якщо в Гуменецькій ОТГ таку вже створили на базі Гуменецького НВК, то в інших громадах району лише задумуються над першими кроками.

НОВІ ПРОЕКТИ НАВЧАЮТЬ І РОЗВИВАЮТЬ

Перед впровадженням нової реформи-2018 в Україні обрано сотню пілотних шкіл, де першачки навчатимуться за новими правилами вже цього навчального року.

Серед них і НВК №3, яка однією з перших тестуватиме нову реформу освіти. Якщо проект себе вдало зарекомендує, то вже з 1 вересня 2018 р. так працюватимуть усі українські школи.

Світлана Старченко– У НВК №3 створено два класи, в яких першачки навчатимуться за новими правилами, – розповідає Світлана Володимирівна. – У них не буде дзвінків на уроки, оцінок, домашніх завдань. Навіть парти розміщуватимуть не в три ряди, а колом, аби діти почувалися комфортно. Вчителі пілотних шкіл уже пройшли спеціальну підготовку. Бачення хороше, втім відкритим залишається питання матеріально-технічного забезпечення, бо перелік потрібних матеріалів вимагає чималих коштів. У класах мають бути терези, мікроскоп, лупа, набір магнітних цифр і знаків, моделі геометричних тіл, набір мірного посуду, навчальний набір грошових знаків, принтер, сканер, ламінатор тощо.

– Цьогоріч ще один заклад – міський ліцей – визначений експериментальним, – додає завідувач науково-методичного центру міськуправління освіти і науки Світлана ЗАЛЕВСЬКА. – Він працюватиме за науково-дослідним проектом SТЕМ-освіти «Я – дослідник». Запроваджує його Мала академія наук. Проектом передбачено, що школярі виконуватимуть різні роботи, дослідження тощо.

Право не лише на життя, а й на розвиток отримав проект «Інтелект України», який торік стартував у двох перших класах НВК №14 й передбачав наближення освіти до Європи, інноваційний підхід до навчання і виховання, індивідуальний підхід до кожної дитини. Цього року збільшилася кількість охочих навчатися за такою програмою. У НВК №14 додалося ще три такі класи та по одному – в ЗОШ №15 і СЗОШ №5.

НОВАЦІЇ І В САДОЧКАХ

Із 1 вересня за оновленою, доповненою програмою «Українське дошкілля», що отримала гриф Міністерства освіти та науки, працюватимуть і дошкільні навчальні заклади міста. Окрім комплексних та парціальних програм, у місцевих садочках продовжуватимуть проекти щодо впровадження програм з STEАM-освіти, освіти сталого розвитку для дошкільнят, основ соціальної та фінансової освіти програми «АФЛАТОТ».

Олена Пронозюк– Особливу увагу, як завжди, звертатимемо і на роботу з батьками, – каже завідувач відділу дошкільної освіти та кадрового забезпечення міськуправління освіти і науки Євгенія КАЛИНЮК. – На базі ДНЗ №1, 2 та 3 діють пункти перинатальної педагогіки, а на базі ДНЗ №№8, 22 та 23 – консультативні пункти для батьків майбутніх першокласників. Продовжує функціонувати в місті й електронна реєстрація малечі до дитячих садочків. Утім варто знати, що позачергово до електронного списку вносять дітей соціально незахищених категорій, переселенців та учасників АТО. Хоча на сьогодні на 100 місць у садочку виховуються 135 діток, але практично всі віком від 3-х років охоплені дошкільною освітою. До 3-х років у черзі 261 малюк.

Якщо в районі чергами до дитсадків не переймаються, бо лелеки нечасто навідуються до більшості сіл, все ж роблять так, аби перебування в групах навіть із десятком малюків було комфортним і максимально дешевим.

– Лише 8 садочків перебувають на утриманні відділу освіти РДА, а 31 – на балансі сільських рад, – каже начальник відділу освіти РДА Олена ПРОНОЗЮК. – Не розчарував нас і цьогорічний традиційний об’їзд навчальних закладів. Ми переконалися, що на Кам’янеччині садочки, напевно, найкращі у Хмельницькій області.

СТУПЕНІ ПОНИЖАЛИ, ШКОЛИ ЗАКРИВАЛИ

Щодо кадрових змін, то їх у місті небагато. Із новим директором Оленою ЧЕРНЕЦЬ працюватиме ЗОШ №11. До підвищення Олена Вікторівна працювала заступником із виховної роботи ЗОШ №15.

Змінить місце дислокації вечірня школа. Її учні відтепер навчатимуться на базі НВК №3, де спеціально для них облаштують навчальні класи. Із новою назвою розпочне навчальний рік і школа №8, яка відтепер замість НВК стане ЗОШ.

Більше змін у районі і в об’єднаних територіальних громадах. Великослобідський ДНЗ «Сонечко» має нового керівника – Катерину ЛАБАНСЬКУ. Змінилися директори і в двох школах: в Оринині – Валентин КОВАЛЬЧУК, а в Приворотті – Ілона ДОБРОСЕЛЬСЬКА.

У районі цьогоріч залишилося 17 шкіл І-ІІІ ступенів, 18 – І-ІІ ступенів і дві школи І ступеня. Збручанський НВК у складі ЗОШ І-ІІ ступенів і ДНЗ реорганізований у НВК у складі ЗОШ І ступеня та ДНЗ. Підтримали депутати і пониження ступеня Залісянсько Першої школи (з І-ІІІ до І-ІІ).

Рішенням сесії Гуменецької сільської ради ліквідовано призупинену раніше Абрикосівську ЗОШ І-ІІ ступенів. Також призупинено діяльність Пудловецької ЗОШ І ступеня. Учнів підвозитимуть до Голосківської школи. Понижено ступінь до першого і в двох навчальних закладах: Супрунковецькій і Великозаліській. Протягом 2016-2017 рр. реорганізовано в НВК чотири навчальні заклади.

У Китайгородській ОТГ шкіл також поменшає. Депутати призупинили діяльність Калачковецької ЗОШ. Зміни торкнулися і кадрів. У Калачковецькому ДНЗ новим директором стала Тетяна ПОБЕРЕЖНА.

РЕМОНТИ ЗРОБИЛИ, МЕБЛІ КУПИЛИ

Сьогодні причепурені школи знову зустрінуться із гамірною дітворою. Працівникам житлово-комунального господарства вдалося гарно попрацювати в освітніх закладах міста та втілити в життя декілька проектів. Зокрема, зроблено благоустрій території ДНЗ №12 – тут відновили тротуарні доріжки і майданчик, поремонтували кухню та санвузол. Здійснено ремонт санвузлів і у НВК №14, замінено покрівлю в міському ліцеї, зроблено утеплення і перекриття приміщення тиру в НВК №9, облаштовано 600 кв.м тротуару біля першої школи.

Цьогоріч депутатським корпусом міста виділено на капітальні ремонти в освітній галузі 4 млн. 858 тис.грн., на поточні – 1 млн. 490 тис.грн., на придбання спортінвентарю, меблів, оргтехніки, обладнання – 1 млн. 413 тис.грн., ліквідацію наслідків буревію – 320 тис.грн. Також із Держбюджету передбачено 2 млн. 400 тис.грн. на ремонтно-реставраційні роботи пам’ятки архітектури – НВК №8, і 1 млн. 911 тис.грн. – на капремонт фасаду та системи водовідведення в СЗОШ №1.

Підготувалися до нового навчального року і в районі. Цьогоріч із бюджетів усіх рівнів на капітальні та поточні ремонти виділено 3,2 млн.грн. Планується запуск котельні на твердому паливі у Слобідсько-Рихтівській ЗОШ. Робить усе можливе, аби попрощатися із пічним опаленням, і Пановецька школа. Втім грубками грітимуться учні ще у 15 школах району. Дровами і вугіллям вони повністю забезпечені. Завершується ремонт актового залу в Слобідсько-Рихтівській школі, поремонтували спортзал Залісянсько Першої ЗОШ. Школярам 1-4 класів оновили парти та дошки, виділивши із районного бюджету 100 тис.грн. На черзі – утеплення фасаду Довжоцького НВК.

У зв’язку із підвищенням цін на продукти харчування, подорожчають і обіди в міських школах. Очікується, що їхня вартість не перевищуватиме 16 грн. Як і раніше, у місті безкоштовними залишаються сніданки для молодшої школи.

У районі ж учні харчуватимуться дешевше. В середньому обід коштуватиме 8,20 – 10,5 грн. Безкоштовно їстимуть школярі 1-4 класів та учні пільгових категорій.

Ольга БАНАХ, Галина МИХАЛЬСЬКА.