П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
8 Вересня 2017

ЗА СТАНДАРТАМИ ПОГНАЛИСЯ – БЕЗ М’ЯСА ЗОСТАЛИСЯ

У вівторок на кам’янчан чекав незапланований піст.

ЗА СТАНДАРТАМИ ПОГНАЛИСЯ - БЕЗ М’ЯСА ЗОСТАЛИСЯ5 вересня покупці, які прийшли по свіже м’ясо, поцілували замки на павільйонах і побачили порожні прилавки. Того дня знайти свіжину не вдалося на жодному ринку. Всюди на споживачів чекала відмовка: «За м’ясом ідіть до супермаркетів. М’ясники бастують!».

Доки кам’янчани збивали ноги в пошуках м’яса, радо потирали руки продавці спеціалізованих магазинів, у яких ціна на «дефіцит» дійшла до 160 гривень за кілограм. Як з’ясувалося, реалізатори не вийшли на роботу через бюрократію на місцевому рівні, що виникла внаслідок державної гонки за європейськими стандартами. Щоправда, державні структури, які конт­ролюють якість продукції, мають власний погляд на ситуацію і підтверджують його офіційними до­кументами.

– Віднедавна нас зобов’язали надавати дві довідки: про передзабійний огляд ветеринаром і післязабійний, – обурюються продавці м’яса. – Вигадали таке тільки в нашому районі. Втім зробити це практично неможливо, адже в теп­лу пору року, щоб продукція не зіпсувалася, забій проводимо вночі. Скажіть, де знайти ветеринара о третій ночі, щоб він оглянув тушку та дав відповідний документ?! Мало того, що один ветеринар обслуговує 6 сіл, працює до п’ятої вечора, то ще й цілу ніч із нами мусить сидіти? І навіщо така паперова тяганина, якщо вранці все м’ясо проходить ретельний контроль у державній лабораторії на ринку? Додаткові поїздки по фахівця в сусіднє село відгукнуться споживачам збільшеною ціною на продукцію. Навіть нинішніх 120 гривень за кілограм їх уже відлякують. Якщо раніше купували по кілограму м’яса, то нині беруть по півкілограма.

Продавці кажуть, що змушені страйкувати, аби захистити власні права. Розуміють, що європейські стандарти – річ хороша, втім Україна ще не створила належних умов, аби їх впроваджувати. Як завжди, хороші наміри працюють лише на папері.

І нинішній закон успішно діяв би на бойнях, де працювали б штатні ветеринари. Вони б проводили передзабійний і післязабійний огляди, ставили відповідні позначки придатності та виписували ветеринарні свідоцтва, які дозволяють збувати продукцію по всій Україні. Такого у нас ще немає… А закон уже є.

ЗА СТАНДАРТАМИ ПОГНАЛИСЯ - БЕЗ М’ЯСА ЗОСТАЛИСЯ– Конфлікт виник через те, що реалізаторів зобов’язали виконувати необхідні норми закону, – коментує в.о. начальника Кам’янець-Подільського міськрайонного управління ГУ Держпродспоживслужби у Хмельницькій області Олександр РЕШЕТНИК. – Вони зобов’язані мати відповідні довідки від ветеринара, а тварини повинні обов’язково бути щеплені та ідентифіковані. Спеціалістів у нас вистачає, тому огляд тварини чи тушки – не проблема.

Також спільно із поліцією ми проводимо рейди. І неодноразово зупиняли заготовачів, які везли тварин без супровідних документів та ще й з інших районів. Так і африканську чуму можна завезти на Кам’янеччину. Тому працюємо за принципом: маєте документи – їдьте далі, не маєте – платіть штраф і повертайтеся назад.

Доки вирували пристрасті, градус напруги дещо знизив завідувач Держлабораторії ветсанекспертизи гуртового ринку Валерій ПУЛИК. Він пояснив, що закон із єропейськими вимогами діє ще з 2010 р.

– Справді, там чітко зазначено, що після проведення передзабійного і післязабійного огляду на м’ясні туші, напівтуші, четвертини наноситься ветеринарне клеймо «попередній огляд» по одному відбитку в ділянці кожної лопатки та видаються відповідні ветеринарні документи для супроводження на переробне підприємство або в державну лабораторію ветсанекспертизи на агропродовольчому ринку. Однак цей пункт ще сім років тому викликав резонанс, і за декілька місяців Держкомветмедицини видав роз’яснення. Виявляється, якщо немає можливості провести огляд туші, то на оригіналі довідки про передзабійний огляд ветеринар повинен вказати «попередній післязабійний огляд не проведено». І з таким документом туші приймаються на ветсанекспертизу на ринку. Втім стосується це тушок, привезених лише з адміністративного району. Якщо м’ясо везуть до нас з інших районів, то обов’язково ветеринар має оглянути тварину і до забою, і після, видати необхідні довідки, на підставі яких видається ветеринарне свідоцтво. 99% м’яса, що реалізується у нас, привезено з Кам’янець-Подільського району.

Отримавши роз’яснення, продавці наступного ж дня стали за прилавки, проте ситуацію, що склалася, називають абсурдною.