П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Вересня 2017

ЯК ПЕРЕЗИМУВАТИ, ЩОБ НЕ ГОЛОДУВАТИ?

Чим холодніше – тим страшніше. Кам’янчани з жахом чекають похолодання, адже разом із приморозками не забаряться й «золоті» платіжки за комуналку. Експерти прогнозують, що цьогоріч опалювальний сезон може стати рекордно дорогим і для субсидіантів. Навіть підвищена мінімалка не потягне теперішньої комуналки.

Сьогоднішні квитанції кам’янецькі родини обдирають до липки, заганяючи у борги та перетворюючи на злидарів. Такі блага, як стаціонарний телефон, Інтернет і кабельне телебачення, вже не всім по кишені.

Спробуємо з’ясувати, як протриматися до весни з найменшими витратами.

ЧИ ВРЯТУЄ ПОТОПАЮЧОГО СУБСИДІЯ?

ЯК ПЕРЕЗИМУВАТИ, ЩОБ НЕ ГОЛОДУВАТИ?Для більшості з нас рятівною соломинкою залишається субсидія, щоправда, вже за новими правилами. Втім, навіть маючи цю допомогу, не всі можуть оплачувати мінімальний платіж. Тому боржників держава вирішила карати, не призначаючи субсидії на новий період. Як повідомили нам у департаменті соцзахисту населення міськради, громадянам, котрі мають борг за оплату житлово-комунальних послуг у сумі, що перевищує 20 неоподаткованих мінімумів доходів громадян (нині це 340 грн.), субсидії не продов­жать. Знову отримати таке благо можна, якщо борг погасити або укласти з постачальником пос­луг угоду про його реструктуризацію. Втім де братимуть на це гроші кам’янчани, яким і мінімальний платіж був не під силу, невідомо…

Маємо і нові строки опалювального сезону. Для централізованого опалення залишається прив’язка до відповідних рішень органів на місцях, а для індивідуального – субсидія нараховуватиметься з 15 жовтня до 15 квітня.

По-новому рахуватимуть і доходи субсидіантів. Якщо раніше враховувалися вони за поперед­ній рік, то нині – лише за пів­року.

Зробивши «розкішний» дарунок для українців ще на новий 2017 рік – нову мінімалку аж

3200 грн., влада вирішила, що таким «багатим» людям уже треба менше грітися та по-мі­ні­муму готувати їсти, – і врізала нор­ма­ти­ви на житлово-комунальні послуги. Їх уряд переглядав аж двічі, мабуть, щоб себе не образити: у травні скоротив нормативи на опалення, а у серпні – на газ. Сьогодні це виглядає так: газо­-ве опалення – 5 куб./кв.м (бу­-

ло 5,5 куб./кв.м), електричне – 51 кВт/год. (65 кВт/год.), центра­лізоване – 0,0431 Гкал (0,0548 Гкал).

Нові нормативи на газ на одну особу: газова плита (приготування їжі) – 3,3 м3 (4,4 м3); газова плита (приготування їжі і підігрів води) – 5,4 м3 (7,1 м3); газова пли­та і водонагрівач – 10,5 м3 (14 м3).

ЛІЧИЛЬНИКІВ ТАКИ ПОБІЛЬШАЄ

Із жовтня влада планувала підвищити тарифи на газ для населення. Втім дивом змилувалася і залишила їх на рівні 6,9579 грн. за 1 м3. Щоправда, ймовірно, платити більше нам таки доведеться. Бо вже сьогодні на верхах мудрують, як законно ввести абонплату за газ: Кабмін проводить верифікацію формули формування ціни газу для населення. І якщо в них там усе «зійдеться», то нам доведеться оплачувати блакитне паливо за двома тарифами: за газ як за товар і абонплату за його транспортування та розподіл.

Обіцяють поки що не чіпати і тарифів на централізоване теплопостачання. Але навіть дурневі зрозуміло: якщо вгору полізе ціна на газ, то за нею не забаряться тепло та гаряча вода.

Немалих грошенят потягне і нововведення із лічильниками на тепло й воду, які мусять бути на кожному будинку встановлені протягом двох років. Їх придбання та обслуговування повністю лягають на плечі споживачів.

І тут нас «взують» не на одну сот­ню гривень.

Доки ми з острахом чекаємо на «економічно обгрунтовані» ноу-хау, експерти радять комплексно утеплювати будинки, контролювати витрати, розумно користуватися газовою плитою, аби газ грів каструлю, а не розпорошувався, по можливості модернізувати систему опалення, шукаючи альтернативу газу, і навіть звикати до низьких температур. Так, мовляв, і зекономите, і довше залишитеся молодими.

Загартовані ж драконівськими тарифами кам’янчани ще влітку почали мізкувати над методами виживання взимку. Доки одні утеплювали домівки, горища, підвали, замінювали вікна й двері, інші ще із червня відкладали на зимову комуналку.

– Ще на початку літа скупила крупи, макарони, олію, борошно та цукор, – каже молода матуся Руслана. – Закупки зробила і на зиму, щоб менше витрачати коштів на харчі. Бо в цю пору по гаманцю неабияк б’є оплата за опалення. Навіть із субсидією вижити на одну зарплату чоловіка нереально.

КОЛИ ВАННА СТАЄ РОЗКІШШЮ

Тарифи на воду та водопостачання востаннє підвищувалися торік у червні. Сьогодні куб холодної обходиться в багатоповерхівках у 10 грн., у приватному секторі – 9,61 грн., стоки, відповідно, 7,85 та 7,45 грн. Ціна ж гарячої води обпікає: один куб – понад 77 грн. Із такими цінами поніжитися у ванній – справжня розкіш. Тут, як не крути, починаєш задумуватися над японським звичаєм. Там усе сімейство благополучно купається в одній воді. Щоправда, перед водною процедурою всі ретельно миються в душі. Економніше прийняти душ і в Україні. Або ж наслідувати традиції середньовіччя, де свято вірили, що митися не варто, бо вода змиває здоров’я.

Крім водних процедур, чимало кубів «з’їдають» щоденні потреби: унітаз, миття посуду, чищення зубів тощо. У Європі всі мають унітази з подвійною кнопкою змивання, зуби чистять, заздалегідь набравши води у склянку, а посудомийні машини там не розкіш, а засіб економії. Переваги побутового дива на собі вже відчули і кам’янчани.

– Моя економічна невелика посудомийна машина бере лише 9 літрів води на один цикл миття, – ділиться досвідом економії кам’янчанка Олена. – Підрахувала, що за рік це виливається у 4 куби води, тобто в 40 гривень.

Якщо на таку техніку ще не підзбирали грошенят, то економніше мити посуд у тазику із гарячою водою, а не з-під крана.

КП «Міськтепловоденергія» своїм споживачам надсилає інформацію для роздумів, де зазначено, як можна використати 1 куб.м (1000 л) води. Вибір за вами: 30 разів прийняти душ, лише 13 – ванну або 14 разів запустити пральну машину-автомат.

ЗАОЩАДИТЬ ДОРОГИЙ СВІТЛОДІОД

Тут поки затишшя, але після шаленої бурі, що тривала два роки, за які поетапно тарифи на електроенергію впевнено лізли догори. Востаннє підвищувалися цьогоріч у березні. За обсяг, спожитий до 100 кВт/год. (включно) населення платить 90 коп., понад 100 кВт/год. –

1 грн. 68 коп.

Як радить електрик Олександр Анатолійович, близько 70% можна зекономити, замінивши звичайні лампочки розжарювання на світлодіодні. Виробники дають гарантію на них до 3-х років.

10-ватна світлодіодна лампочка обійдеться у середньому в 40-60 грн.

Сутужно кам’янчанам доведеться в холодні осінні дні, доки не ввімкнуть опалення. Грітися доведеться обігрівачами, більшість із яких «жеруть» електрику.

З такої ситуації містяни виходять, як можуть. Хтось на вечір обкладається пляшками з гарячою водою, хтось кутається в ковдри, а ось кам’янчанка Вікторія має власний метод:

– Разом із 5-річною донькою мало не щовечора щось печемо в духовці: як не картоплю чи запіканку, то домашнє печиво. Так і оселю нагріваємо, і кошти на магазинні смаколики не викидаємо.

Як бачимо, сплативши данину ненажерливим комунальним богам, на їжу мало що залишається. А зважаючи на ціни на м’ясо, рибу, сир, молоко та навіть крупи, від пуза не наїсися. Всім зрозуміло, що економія на продуктах здоров’я та сил не додасть. Утім гаманець і ринок таки вимагають дієтичного раціону. Залишається налягати на сезонні овочі, м’ясо замінювати бобовими, а фосфор отримувати із дешевої кільки.