Четвер, 25 Квітня 2024 р.
29 Вересня 2017

«ПРОЧИТАЛИ» ПЕРШУ «ЛІТСТОРІЮ»

Екскурсія в музей університетуНа перший Всеукраїнський форум «Літсторія» завітали науковці та митці з кількох українських міст: Києва, Одеси, Запоріжжя, Бердичева, Львова, Хмельницького. Впродовж 21-23 вересня декілька десятків представників творчої та наукової еліти дарували кам’янчанам і гостям міста можливість відвідати відкриті лекторії, книжкові презентації та творчі вечори. Організатори ще задовго до початку форуму неодноразово робили акцент на тому, що захід буде позбавлений зайвого, на їхній погляд, офіціозу.

– Це заважає натхненному спілкуванню та співпраці. Гості «Літсторії» прямували до нашого міста по певну атмосферу, – зауважила Ольга Комарова, програмний директор форуму.

Його відкриття відбулося 21 вересня у стінах історичного факультету національного університету. Цьогоріч прес-центром керувала Вікторія Крижанівська, керівник студії журналістики Броварського ДЕНЦ «Камелія». Саме їй вдалося заохотити студентів Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім.Івана Карпенка-Карого приїздити на «Літсторію». Невдовзі майбутні телеоператори та кінематографісти Маргарита Ткачук, Всеволод Потикевич і Герман Закревський змонтують фільм про своє перебування на форумі. Крім кам’янчанки Ольги Комарової, більшість заходів модерували її колежанки з інших міст – Тетяна Бобик із Хмельницького та Вікторія Крижанівська з Києва. Загалом відбулося десять лекцій від істориків, археографів, політологів, два майстер-класи (фотопоезія та виготовлення прикрас), три поетичні вечори, фотовиставка в музеї старожитностей, дискусійний клуб у Ратуші, три екскурсії (віртуальна – музеєм судноплавства на о.Хортиця, інші – в музеї університету та стежками Старого міста). Крім всеукраїнських літературних читань, гості змогли відвідати чотири книжкові презентації, серед яких відбулося представлення нового роману про Кам’янець-Подільський «Листи зі Старого міста» Ольги Колодянської та Олександра Бучковського.

Захід відбувся за підтримки кількох меценатів: Володимира Дубінського, декана історичного факультету, одного із ключових ініціаторів проведення форуму, Віктора Долецького, директора Вінницького центру вивчення генеалогії «Пращур», та Андрійка Вар’ята, львівського письменника-гумориста. Гостинно приймали гостей історичний факультет, факультет української філології та журналістики, факультет іноземної філології університету, об’єкти історичного музею-заповідника, караоке-ресторан «ЛяМажор». Про повний перебіг подій можна дізнатися зі стрічки офіційної спільноти форуму у «Фейсбуці» та на сайті www.kphistory.com.ua.

За інформацією організаторів Всеукраїнського форуму «Літсторія».