П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Вересня 2017

МІСЦЯ ЩАСЛИВИХ ЛЮДЕЙ…

МІСЦЯ ЩАСЛИВИХ ЛЮДЕЙ...Культуру не можна успадкувати, її треба завоювати. Саме за таким слоганом у Кам’янці-Подільському 21-23 вересня відбувся III Всеукраїнський культурний форум «Кам’яний острів», який своїм магнетизмом зібрав любителів запаху книги, акустичної музики і аромату кави. Такі заходи проводяться, щоб змотивувати людей створювати власні ініціативи, підвищити інтерес до мистецтва та цікавої літератури. Гасло «острівчан» зазначає: «Працюємо для того, щоб Кам’янець-Подільський підтверджував статус молодіжного і культурного центру щасливої та успішної України!».

Тетяна Сметанюк та Ольга Зьомко – головні організатори форуму – 21 вересня ознайомили з програмою заходу та урочисто його відкрили. В перший день молодь занурилася в різні історичні та культурні епохи, приміряючи на себе вбрання минулих століть. А центральна бібліотека ім.Костя Солухи вже стала символом літературного фрешу. Саме там презентували книгу Едуарда Сікори «Під знаком тризуба» (п’ята частина нарису «Тріумф і крах Радянського Союзу»). На жаль, сам автор завітати на презентацію не зміг. Також було представлено збірку казок для дітей Володимира Ткача «Сонечко, моє сонечко».

Другий день форуму був екстремальним. Через зливу стім-панк-театр «Лінк» не зміг виступити на площі, але натомість подарував жваву дискусію з поціновувачами театрального мистецтва. Учасники детально роздивлялися костюми акторів і розпитували про життя театру та труднощі, які перед ними виникають. А літературний брейн-ринг вкотре зібрав титанів цього напряму. Команда «На колесах» у драматичному протистоянні проти «Ва-Банку» вирвала перемогу. Вечір на форумі – це місце для роздумів, цього разу за драматичною комедією Саймона Ебауда «Чарівні Чудові», який презентував кіноклуб «Атмосфера».

23 вересня розпочалося не з кави, а з V форуму громадських організацій і активістів «Ініціативна молодь – 2017». Директор департаменту гуманітарної політики Альона Кузема урочисто відзначила найкращі проекти міста, серед яких і «Кам’яний острів», котрий у конкурсі проектів виграв фінансування від міської ради. Цього року 16 громадських огранізацій презентували свою діяльність і розповідали про плани на майбутнє.

На завершення – найатмосферніше. Лаундж-вечір привернув увагу не лише «острівчан», а й місцевих жителів, адже виступали відомі гурти «Бекінгем» та «Експансія». А тендітна Марія Дубік подарувала учасникам тепло й натхнення, граючи на фортепіано.

Ігор КИРИЛЮК.