П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
29 Вересня 2017

CЕРГІЙ КОПИЛОВ: УНІВЕРСИТЕТ ОГІЄНКА НЕ ВІДЧУВ

Про перебіг і результати вступної кампанії у Кам’янець-Подільському національному університеті ім.Івана Огієнка, а також перспективи розвитку вишу наша розмова з ректором університету, доктором історичних наук, професором Сергієм КОПИЛОВИМ.

Cергій КОПИЛОВ: УНІВЕРСИТЕТ ОГІЄНКА НЕ ВІДЧУВ ДЕФІЦИТУ ВСТУПНИКІВ - АНІ КІЛЬКІСНОГО, АНІ ЯКІСНОГО– Сергію Анатолійовичу, торік очолюваний Вами університет потрапив до десятки найкращих у державі за результатами вступу, як оцінюєте підсумки цьогорічної вступної кампанії?

– Справді попереднього року наш університет, єдиний серед вишів, які розташовані в районному центрі, ввійшов до десятки найкращих у країні за обсягами державного замовлення, посівши 7 місце. Оскільки число місць державного замовлення значною мірою залежало від бала вступників за ЗНО та середнього бала атестата про повну загальну середню освіту, то можна стверджувати, що найуспішніші торішні випускники шкіл обрали для подальшого навчання університет Огієнка.

І цьогоріч загалом вступна кампанія в нашому університеті відбулася успішно. Хоча не обійшлося без проблем, зокрема систематичні збої в роботі Єдиної державної електронної бази з питань освіти додавали чимало хвилювань абітурієнтам, їхнім батькам і ускладнювали роботу приймальної комісії, члени якої працювали ледь не у цілодобовому режимі, щоб забезпечити належний прийом.

Попри всі труднощі, ми успішно виконали обсяг державного замовлення. На освітні ступені бакалавра, магістра і доктора філософії (аспірантура) зараховано понад 2000 осіб. Причому до магістратури та аспірантури нашого університету вступили більше як 150 випускників інших вишів, зокрема польських, київських і практично з усіх областей України.

Водночас цього року значно зросла кількість вступників із дипломом молодшого спеціаліста, які успішно вступили до нашого вишу. Цікаво, що з кожним роком університет Огієнка для продовження навчання обирають усе більше випускників не лише кам’янецьких коледжів і технікумів (найбільше з медичного училища та коледжу культури і мистецтв), а й десятки колишніх студентів коледжу Чернівецького національного університету ім.Ю.Федьковича, Хмельницької гуманітарно-педагогічної академії, Барського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.М.Грушевського, Чортківського гуманітарно-педагогічного коледжу ім.О.Барвінського та інших навчальних закладів. Загалом із близько 90 навчальних закладів, які готують фахівців за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста.

Отже, наш університет не відчув нестачі вступників – ні з кількісної точки зору, ні з якісної. При цьому цьогоріч вступило більше контрактників, ніж торік.

Ще одна особливість цьогорічної вступної кампанії – відродження прийому на освітню програму «Історія та правознавство», яка раніше успішно функціонувала в університеті. Крім того, відкрито низку нових спеціальностей і програм освітніх ступенів бакалавра та магістра: «Облік і оподаткування», «Професійна освіта. Охорона праці», «Географія», «Архівознавство, документознавство та бібліотечна справа», «Сурдопедагогіка. Спеціальна психологія», «Фізична терапія, ерготерапія» тощо.

– А як щодо якості контингенту? Який вступник прийшов до університету Огієнка?

– Цьогоріч ми зарахували чимало вступників із високими балами сертифікатів ЗНО. Для прикладу, прохідний бал на місце за державним замовленням на «Філологію» – 188,6, «Туризм» – 186,7, «Готельно-ресторанну справу» – 186,6, «Економіку» – 186,1, «Історію і археологію» – 184,4. Високими були також прохідні бали на «Історію та правознавство», «Комп’ютерні науки», «Біологію», «Фізичну реабілітацію».

Проте, на наш погляд, якісний склад вступників, попри стійку думку в освітньому середовищі та суспільстві загалом, вимірюється не лише результатами ЗНО. Адже не секрет, що для того, аби скласти ЗНО на високий бал, потрібно чимало займатися в позаурочний час, зокрема з репетиторами. Не кожен учень школи може це собі дозволити через різні обставини – фінансові чи часові (наприклад, чимало вступників на факультет фізичної культури є спортсменами міжнародного та всеукраїнського рівня, що зумовлює ліміт часу для підготовки). Практика свідчить, що є непоодинокі випадки, коли абітурієнти з балом 150-160, ставши студентами, завдяки наполегливості та старанності у навчанні, випереджають колег, які вступили з вищим балом. Крім того, іноді один предмет ЗНО, який не є визначальним для обраної спеціальності, складений на низький бал, різко знижує загальний рейтинг абітурієнта.

Водночас реалії української вищої освіти диктують свої вимоги. Тому університет активно працює над тим, щоб покращити результати ЗНО, а відтак шанси на вступ для своїх майбутніх абітурієнтів. В університеті при відділі профорієнтаційної та доуніверситетської підготовки функціонують курси для підготовки до ЗНО. Їхні випускники, крім підвищення рівня знань з обраних навчальних предметів, також отримують переваги при вступі до університету. До того ж із цього року ми почали проводити Всеукраїнські олімпіади Кам’янець-Подільського національного університету ім.Івана Огієнка, найбільш успішні учасники яких отримують додатково до 20 балів з одного предмета сертифіката ЗНО. Цьогорічна вступна кампанія продемонструвала, що практично всі слухачі підготовчих курсів і учасники олімпіад стають студентами. Рейтинговий бал окремих із них при вступі до нас становив максимальні 200 балів.

– Ви наголошували, що до К-ПНУ вступило чимало випускників вишів і коледжів з інших міст, а як щодо першокурсників?

– Вступники на основі повної загальної середньої освіти теж представлені широкою географією. Студентами університету стали абітурієнти майже з усіх областей України – найбільше з Чернівецької, Тернопільської, Рівненської, Вінницької, Івано-Франківської, Житомирської, Львівської, Закарпатської, Волинської. Хоча, звичайно, за цим показником впевнено лідирують колишні одинадцятикласники з усіх районів і міст Хмельницької області. Зокрема, майже 40% випускників загальноосвітніх закладів Кам’янця-Подільського, які успішно склали ЗНО, обрали для здобуття вищої освіти університет Огієнка.

– Відомо, що університет Огієнка 2018 року святкуватиме 100-річний ювілей. Як плануєте відзначати подію?

– Відзначатимемо гучно, адже це річниця заснування першого українського університету, що постав у вирі буремних подій Української революції 1917-1921 років. Це знакова подія не лише для студентів, викладачів і випускників вишу, а й міста та держави загалом. Цій даті впродовж усього ювілейного року будуть приурочені низка конференцій, круглих столів, наукових збірників, наукових монографій, спортивних змагань. Також уже ведеться робота над унікальним енциклопедичним виданням про Кам’янець-Подільський національний університет імені Івана Огієнка. Енциклопедія розкриватиме всі можливі аспекти столітньої різновекторної діяльності вишу як освітньо-наукової, містоутворюючої інституції, мистецького, спортивного і культурного центру України, місця навчання й професійного становлення знаних і маловідомих постатей історії та сучасності.

Наразі не хотів би розголошувати всі заплановані заходи. Можу лише запевнити, що ювілейний 2018 рік для вступників, студентів, працівників, випускників, гостей і друзів університету Огієнка буде насиченим цікавими святковими подіями.

Ольга БАНАХ.