Четвер, 25 Квітня 2024 р.
13 Жовтня 2017

НЕОБХІДНА ЛИШЕ ПЕРЕМОГА!

НЕОБХІДНА ЛИШЕ ПЕРЕМОГА!3 тисячі кілометрів, 2 поломки на трасі, змучені, але щасливі, бо побачили земляків-захисників. Щастя, Новий Айдар, Кримське, Костянтинівка, Солідар, Сіверськодонецьк, Покровське – це ті міста, де побували кам’янецькі волонтери разом із міським головою Михайлом СІМАШКЕВИЧЕМ. Вони передали від кам’янчан не лише продукти харчування, смаколики, обладнання для будівництва бліндажів, побутову техніку, автомобіль, а й теплий привіт від мирного Кам’янця, який їх любить і чекає…

Разом із волонтерами на схід їздив і батько кам’янецького Героя Миколи ГОРДІЙЧУКА, який два роки тому загинув поблизу Авдіївки.

– Хотів побувати в тому краї, де загинув мій син, – завітавши до редакції, ділиться пережитим Микола Васильович (на фото перший праворуч). – І щойно випала така нагода, зібрався духом і вирушив. Важко сказати, де точно місце загибелі Колі, але був у тому районі, куди довезли поранених. Не знаю, чи стало легше… Проте задоволений, що поїхав.

Кам’янчани-волонтери вирушили на схід 4 жовтня, а повернулися 9. Кажуть, що забезпечення в армії покращилося, втім військові радіють передачам із дому, а особливо дитячим малюночкам.

– Моральний дух у хлопців піднесений, налаштовані патріотично, випадкових людей там немає, – розповідає Микола Васильович. – Гніваються лише на чиновницьку паперову тяганину, кажуть, що зайві бюрократичні папери занесли на лінію фронту. Кам’янчани показували нам, як облаштувалися. Цивільній людині такий благоустрій важко зрозуміти. Але військові радіють, що зуміли обжитися – приміщення накриті, опалюються. Втім бачили ми і розбиті будинки, вигорілі дахи, пошкоджені дерева… Волонтери, котрі їздили в ці місця раніше, переймалися поганою дорогою. Сьогодні ж її відремонтували – від харківського Ізюма аж до Щастя, Краматорська, відбудували й міст через Сіверський Донець.

Побувала кам’янецька делегація і в селі Кримське, яке щоночі обстрілюють бойовики. Там їх зустрічали військово-цивільний голова і два капелани.

– Це село, звільнене нашими бійцями від окупантів, розташоване близько до лінії вогню, – продовжує наш співрозмовник. – Заїхали до школи, де навчаються діти, але до них ніхто не доїжджає. Привезли їм солодощі та подарунки. Хоча діток не побачили, бо був вихідний, але за них серце болить найбільше. Війна понівечила домівки та змусила швидше подорослішати. У селі мирному населенню допомагають військові, бо більше немає до кого звернутися. На власні очі бачили, як по допомогу до військово-цивільної адміністрації прийшла жінка.

Проїхали близько 10 блокпостів. На кожному Михайло Сімашкевич виходив, представлявся. Нас всюди пропускали і дивувалися, мовляв, нечасто побачиш міського голову-волонтера.

Хлопці наші тримаються, у них високий бойовий дух, а в очах – впевненість у перемозі. Адже мир будь-якою ціною їм не потрібен, необхідна лише перемога!

 

Нагадуємо, що 13 жовтня, о 18.30, в актовому залі коледжу ПДАТУ відбудеться урочисте зібрання та вечір пам’яті «Твоє призначення має значення» за участі гурту «Тартак» із нагоди відзначення Дня захисника України та Дня українського козацтва.