П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
20 Жовтня 2017

ПІСЛЯ ЛИТОВЦІВ – ТУРКИ

У вересні в національному університеті ім.Івана Огієнка відбулася вже V Міжнародна наукова конференція, присвячена Великому князівству Литовському. 16 жовтня університет уперше приймав турецьких учених: відбулася Міжнародна наукова конференція «Османська імперія, Україна та Крим у східноєвропейській політиці». Крім нашого університету, організаторами заходу стали Національна академія наук України, Інститут історії України та Міністерство освіти й науки України.

Відкрив конференцію декан історичного факультету Володимир ДУБІНСЬКИЙ, із вітальним словом до присутніх звернувся проректор з наукової роботи Іван КОНЕТ. Презентацію нових видань провели кандидат історичних наук В’ячеслав СТАНІСЛАВСЬКИЙ з Інституту історії України (до речі, випускник нашого історичного факультету) та доктор історичних наук Олена БАЧИНСЬКА з Одеського національного університету.

Турецька делегація мала солідний вигляд. Зокрема, її представляли доктори наук Кіліч ОРХАН із міста Елязит, Озджан АЗМІ з міста Адапазари. Як завжди, змістовним був виступ доктора історичних наук Валерія СТЕПАНКОВА, який розкрив дискусійні й нез’ясовані проблеми османського чинника в Українській революції XVII ст. На думку вченого, в українській, польській та російській історіографіях домінує упереджений (сформований упродовж сотень років) образ Османської імперії (Туреччини) як символу «споконвічного зла», супостата «християнського світу». Для більшості українських, польських і російських дослідників типовою є абсолютизація агресивності зовнішньої політики османів у Східній Європі у 20-70-х рр. XVII ст. і т.д.

Наш університет провів важливий захід, який, сподіваємося, стане традиційним.