П'ятница, 26 Квітня 2024 р.
27 Жовтня 2017

СКАЖЕНІ РАХУНКИ ОПЛАТИТЬ ДЕРЖАВА

Неоднозначні емоції вирують серед українців після старту медичної реформи. 19 жовтня 240 народних депутатів проголосували за проект Закону «Про державні фінансові гарантії надання медичних послуг та лікарських засобів». Відповідно до нововведення, вже з 1 січня 2018 р. медицина працюватиме за новими правилами: між пацієнтом та лікарем будуть укладені договори; гроші нарешті підуть за пацієнтом за кожну отриману послугу; лікарні стануть автономними; з’явиться «зелений список» безкоштовних послуг для пацієнта та «червоний список» – платних…

СКАЖЕНІ РАХУНКИ ОПЛАТИТЬ ДЕРЖАВАА доки закон чекає на підпис Президента, Кам’янець уже готується до змін. Про основні правила нової медицини та страшилки, що ширяться довкола реформи, говоримо із начальником міськуправління охорони здоров’я Юрієм ПЛИВАНЮКОМ.

– На розширеній нараді із сімейними лікарями, терапевтами та педіатрами плануємо обговорити, як формуватиметься контингент па­цієнтів, – роповідає Юрій Васильович. – Також звертатимемося до депутатів міськради, аби підтримали нас і виділили кошти на закупівлю комп’ютерів. Адже, відповідно до реформи, поступово переходитимемо з паперових медкарток на електронні, результати лабораторних обстежень лікар отримуватиме через Інтернет. Також уся статистика та аналітика вестиметься в інформаційній мережі.

– Сьогодні кам’янчани переймаються тим, що з нового року їм доведеться платити за візити до лікарів. І кажуть, що за захмарними тарифами.

– Навпаки, вся первинна допомога для пацієнта нарешті стане безкоштовною. Держава на 100% оплачуватиме послуги сімейного лікаря, терапевта та педіатра. Людині потрібно лише укласти договори із цими лікарями, щоб «гроші за пацієнтом» пішли до них.

Також повністю покриватиметься за рахунок держави екстрена допомога (невідкладна допомога, термінові операції, серцевий напад, інсульт, апендицит, переломи, ниркова недостатність, запалення легенів тощо), паліативна (надання адекватного знеболювального пацієнтам із смертельними хворобами), меддопомога дітям до 16 років, у зв’язку з вагітністю та пологами, лікування у вузьких спеціалістів за направленням сімейного лікаря та планове лікування в рамках програми медичних гарантій. Буде також низка спеціалістів (наприклад, гінеколог, психіатр тощо), візити до яких будуть оплачуватись і без направлення сімейного лікаря.

А ось за неекстрену стоматологію, естетичну медицину, звернення до лікаря без направлення, планову операцію пацієнту доведеться платити, але не в кишеню лікаря, а за прозорим і зрозумілим тарифом і через касу.

Наочно спростував міф про платну медицину заступник міністра охорони здоров’я України Павло КОВТОНЮК. Звичайно, кожна послуга матиме свій тариф. І коли людина звернулася до лікарні, і їй надали послуги (наклали гіпс, видалили апендицит), то будемо знати, у скільки це обійшлося. Цю суму за послуги лікарня виставить до сплати. Але не пацієнту, а державі. І саме для оплати послуг буде створено Національну службу здоров’я України. І третє, найголовніше, – пацієнт не платитиме за послуги, гарантовані державою, жодної копійки. Суть реформи полягає в тому, що держава оплатить послуги за пацієн­та. Але щоб розраховувати на оплату лікування державою, хворий має мати направлення від фахівця.

– Які безкоштовні послуги отримуватимуть жителі міста в сімейного лікаря?

– Консультації (необмежена кількість), профілактичні огляди, базові аналізи, рецепти на доступні ліки, направлення до лікарів-спеціалістів, видача довідок і листів непрацездатності.

Кожен кам’янчанин уже з 1 січня 2018 року автоматично буде застрахований державою, і з Держбюджету на нього виділятимуться 370 гривень на рік і 740 (на малюків і тих, кому за 65 років).

Згідно з прийнятим законопроектом, не менше як 5% ВВП у Держбюджеті виділятимуть на реалізацію програм медичних гарантій. Витрати на програму будуть захищеними статтями видатків бюджету.

– Чи не станеться так, що із запуском реформи деякі лікарні перестануть існувати, а медики потраплять під скорочення?

– На першому етапі реформи Нацслужба здоров’я укладе договори з усіма лікарнями, щоб ніхто не залишився без меддопомоги. Але з роками конкуренція і принцип «Гроші йдуть за пацієнтом» призведуть до впорядкування мережі мед­закладів. Малопотужні, погано ос­на­щені й мало завантажені лікарні перепрофілюються під реабілітаційні, діагностичні центри, хоспіси. Найкращі лікарні, навпаки, підсилять технікою та кадрами. Без роботи можуть залишитися лише ті, до кого не захочуть іти люди. Хороший лікар завжди матиме потік пацієнтів і гроші від держави за якісну роботу. Реформа сприятиме тому, що лікарі боротимуться за пацієнта. А керівники лікарень будуть однозначно вмотивовані на раціональне господарювання.

Впорядкуванням мережі лікувальних закладів опікуватиметься місцева влада. Місцеві громади мають вирішити, які з них потрібно підсилити, а які – перепрофілювати.

Під час впровадження реформи виникатиме досить питань, але коли все розставимо на місця, вірю, що виграють усі: пацієнт нарешті матиме доступну та якісну меддопомогу, лікарі – гідну зарплату, медзаклади – сучасне обладнання та техніку.