Четвер, 28 Березня 2024 р.
3 Листопада 2017

ГРОМАДА ОБИРАЛА І ПЛІТКИ СМАКУВАЛА

Скандали, плітки, звернення до правоохоронних органів, заміна голови сільської виборчої комісії у переддень волевиявлення, заяви про побоювання за своє життя і кульмінація – підрахунок голосів під ліхтариками. Так 29 жовтня проводилися перші вибори голови та депутатів новоствореної Слобідсько-Кульчієвецької об’єднаної територіальної громади.

НА ПОСАДУ ЗІ ЗНАЧНИМ ВІДРИВОМ

Фото Ірини ШелепницькоїГоловою нової ОТГ став представник БПП «Солідарність» Руслан НЕСТЕРОВ, який на 249 голосів обігнав найближчого конкурента – Ігоря ГАЯ з «Аграрної партії» (1362 голоси проти 1113). На третьому місці – свободівець Олег СТЕБНИЦЬКИЙ, за ним – самовисуванець Михайло МІКШАНСЬКИЙ, останній у списку – Руслан МЕЛЬНИК від «Батьківщини».

– Явка виборців склала 47,4%, це досить непоганий показник, як для місцевих виборів, – вважає голова Слобідсько-Кульчієвецької сільської виборчої комісії Валентина ЧЕЧЕТОВА. – У більшості сіл громади селяни надавали перевагу Руслану Нестерову. До сільської комісії не надійшло жодної скарги щодо результатів виборів чи перебігу голосувань. Уже на ранок 30 жовтня мали голову ОТГ, а 31 жовтня – 25 депутатів. На 19 листопада в 10 окрузі в Мукші Китайгородській призначені повторні вибори, адже два кандидати в депутати Олександр АЛЕКСІЙЧУК і Світлана КРОТІК набрали однакову кількість голосів.

Наші члени ДВК працювали понад 24 години, тому траплялися й помилки в документації, доводилося дещо переробляти, але загалом вибори пройшли добре.

Щоправда, не все так гладко і спокійно було під час виборчих перегонів і підрахунку голосів. Членів комісії неабияк налякало відключення світла в Мукші Китайгородській саме тоді, коли рахували бюлетені. Але, як стало відомо, електроенергія зник­ла через сильний вітер, а не політичні ігри.

Якщо в сільській виборчій комісії скарг немає, то до поліції надійшли три повідомлення про порушення, пов’язані з виборчим процесом, і одне щодо порушень прав людини. Стосуються вони і агітації у Баговиці в день виборів, непорозумінь із документами членів однієї з комісій. Жару у вогонь додала заява від екс-голови сільської виборчої комісії Ірини Кармаш щодо погроз до неї від кандидата на голову ОТГ Руслана Нестерова. В свою чергу в поліції є заява і на неї від Валентини Чечетової – про порушення виборчого законодавства, зрив виборів і бездіяльність сільської комісії під керівництвом Ірини Кармаш. Доки поліція проводить розслідування, Кам’янеччина сма­кує плітками.

Нестеров і Кармаш на початках представляли одну політичну силу, але виборчі пе­регони розсварили їх ущент. Пуб­ліч­ні перипетії почалися ще 25 жовт­ня, коли Ірина Вікторівна повідомила представнику громадської ініціативи «Опора», що вибори в громаді під загрозою зриву, оскільки Слобідсько-Кульчієвецький сільський голова, той же Нестеров, вчасно не погодив єдиного кошторису на організацію виборів. Ці звинувачен-

ня Руслан Олегович відкинув, зазначивши, що ситуація виникла з вини голови СВК, яка ще 24 жовтня переробляла кошторис.

– Саме я був ініціатором виборів, навіщо мені їх зривати? – обурювався сільський голова.

Уже 28 жовтня місцевий осередок «БПП «Солідарність» пішов на радикальний крок – замість Ірини Кармаш головою Слобідсько-Кульчієвецької сільської виборчої комісії стала Валентина Чечетова. Її попередниця не розгубилася і стала членом тієї ж виборчої комісії, але вже від «Аграрної партії України», до речі, кандидатом від якої йшов головний конкурент Руслана Нестерова – Ігор Гай. Крім того, жінка записала відеозвернення, в якому розповіла про тиск і заявила, що побоюється за своє життя і здоров’я близьких.

Утім Руслан Нестеров спростовує її слова і каже, що таким чином команда конкурентів бажала скомпрометувати його.

Новообраний голова громади Руслан НЕСТЕРОВ у короткому інтерв’ю для «Подолянина» подякував виборцям за довіру, привітав депутатський корпус із обранням, попросивши про якісну й плідну роботу.

– Вибори закінчилися, час закопати сокири війни і братися до праці. Обіцянок громаді всі давали чимало, тепер настав час їх виконувати, – каже Руслан Олегович.

СІЛЬСЬКИЙ ПАРЛАМЕНТ НАРОЗХВАТ

Руслан НестеровУзагалі ці вибори виявилися не лише скандальними, але й напрочуд активними. Якщо в перших територіальних громадах такого не було, бо ще ніхто не знав, на що йде і що його чекає, то тепер усі добре знали, за який ласий шмат треба воювати: а це і туристичні Врубловецька та Устянська сільські ради, і багата Слобідсько-Кульчієвецька. Не дивно, чому на кожен округ було від 3 до 9 кандидатів у депутати. У сільські депутати!!! Зазвичай по селах доводиться шукати і просити претендентів, а тут – 140 в ряд на 26 місць. Із величезного списку лідерами стали:

ВО «БАТЬКІВЩИНА» (11 депутатів): Володимир Яловик, Василь Рачинський, Неоніла Ремішевська, Олег Розмарнюк, Анатолій Шмигляк, Лідія Шкурак, Галина Мозолюк, Андрій Кшемінський, Микола Берчук, Оксана Берчук, Олександр Білега.

АГРАРНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ (6 депутатів): Артем Шпак, Віталій Гай, Олег Гай, Олександр Бакай, Ігор Ільницький та Сергій Ткачук.

БПП «СОЛІДАРНІСТЬ» (3 депутати): Володимир Машталер, Ірина Батринюк, Ярослав Словінський.

ВО «СВОБОДА»: Віктор Мельничук.

«НАРОДНИЙ ФРОНТ» – Марія Кикилюк.

САМОВИСУВАНЦІ (3 депутати): Євгенія Пахолюк, Андрій Войцеховський, Ігор Кармаш.