Четвер, 28 Березня 2024 р.
3 Листопада 2017

ДО ЛЮДЕЙ, ЗАРАДИ ЛЮДЕЙ, РАЗОМ ІЗ ЛЮДЬМИ

Державна служба зайнятості – єдина в українському суспільстві державна установа, яка на засадах соціального страхування безкоштовно надає широкий спектр послуг громадянам щодо забезпечення їх роботою та роботодавцям у забезпеченні робочою силою.

ДО ЛЮДЕЙ, ЗАРАДИ ЛЮДЕЙ, РАЗОМ ІЗ ЛЮДЬМИУ грудні 1990 р. створено сучасну Державну службу зайнятості України. Однією із перших ринкових реформ нашої держави став Закон України «Про зайнятість населення», який був прийнятий за півроку до початку нового відліку української історії у березні 1991 р. Цей закон став основою правових, економічних та організаційних засад зайнятості населення України.

За роки свого існування Державна служба зайнятості пройшла важливі та відповідальні етапи становлення й розвитку. Було створено дієві системи та механізми, які забезпечували функціонування і діяльність сфери зайнятості населення: система соціального захисту населення від безробіття; система кадрового забезпечення та підвищення кваліфікації кадрів служби зайнятості; матеріально-технічна база для надання соціальних послуг населенню і роботодавцям; розроблено та впроваджено сучасні інформаційні технології.

На сучасному етапі Державна служба зайнятості – це розвинена система, яка використовує інноваційні технології в наданні соціальних послуг. Для населення стали доступними такі види пошуку роботи, як мобільний пошук роботи за допомогою SMS, веб-сайти державного та регіональних центрів зайнятості, Інтернет-портал служби зайнятості «Труд», тач-скріни, електронна черга для консультування, професійна діагностика із застосуванням сучасних комп’ютерних тестових методик, спеціалізова-ні теле – і радіопередачі, мобільні профорієнтаційні центри, он-лайн-співбесіди, відеорезюме, освітня платформа «Прометеус». Центри зайнятості значну увагу приділяють наданню послуг у напрямку виплати одноразової допомоги з безробіття для заняття підприємницькою діяльністю, часткової компенсації роботодавцям витрат у розмірі єдиного соціального внеску та видачі ваучерів для підтримки конкурентоспроможності цих громадян. А також організації та проведення інформаційно-роз’яснювальної та консультаційної роботи з демобілізованими учасниками АТО, членами їхніх родин і ВПО.

Своєю щоденною наполегливою працею міський Центр зайнятості вирішує соціальні питання, розв’язання яких є актуальним на сучасному етапі розвитку місцевого ринку праці. Сьогодні соціальна робота є невід’ємною частиною політики держави. І в чому б не полягала наша діяльність, основна її мета – допомога людям. Кожний фахівець нашого Центру зайнятості має своє призначення – відповідальність за підтримку та соціальний захист співвітчизників, які опинилися в складній життєвій ситуації – втрата роботи. Від того, як діятимуть фахівці служби, залежить віра людей у те, що держава не байдужа до їхніх проблем і через працівників центрів зайнятості психологічно підтримає та допоможе відновити професійну діяльність.

В українському суспільстві, серед європейської спільноти сформовано образ нашої організації як сучасної, інноваційної системи, здатної оперативно реагувати на стрімкі зміни попиту та пропозиції робочої сили, надавати реальну допомогу і населенню, і роботодавцям. Усе це – результат щоденної, самовідданої праці нашого колективу, об’єднаного командним духом та єдністю помислів.

Наталія ПОСТОВА, директор Кам’янець-Подільського міського центру зайнятості.