Четвер, 25 Квітня 2024 р.
10 Листопада 2017

ГВАЛТІВНИК НЕ ВИЗНАЄ БАТЬКІВСТВА

Справжня сімейна драма розгорнулася в одній із родин Кам’янець-Подільського району. Неповнолітню декілька років поспіль розбещував 59-річний співмешканець її ж рідної тітки. У 15 років дівчинка від нього завагітніла і народила хлопчика. Втім визнати батьківство та допомагати дитині свіжоспечений татусь не поспішає навіть після висновку експертизи ДНК. Крім того, він і досі не поніс законного покарання в скоєнні кримінального правопорушення. Хоча кримінальне провадження, відкрите за ст.155 (статеві зносини з особою, яка не досягла статевої зрілості) Кримінального кодексу України, й досі залишається відкритим…

ГВАЛТІВНИК НЕ ВИЗНАЄ БАТЬКІВСТВАПро все це «Подолянину» розповіла матір скривдженої дівчини, яка завітала до редакції.

– Торік у квітні донька почала скаржитися на біль унизу живота, – розповідає жінка. – Я повезла її до гінеколога. Лікар мене ошелешила – донька виявилася на шостому місяці вагітності. Коли відверто запитала в неї, хто батько, вона вагалася, але потім зізналася: «Тітчин чоловік». Донька часто їздила до моєї сестри та її співмешканця, які живуть в іншому селі. Допомагала бавити трьох їхніх маленьких дітей. Там усе й сталося… З 12 років проти власної волі вона вступала з ним в інтимні стосунки та боялася про все розповісти нам. Якби не вагітність, ми так би й не дізналися про збиткування над малолітньою донечкою.

Після народження дитини було взято зразки на дослідження, щоб встановити біологічне батьківство. Генетична експертиза проводилася у вимірювальній лабораторії Вінницького НДЕКЦ МВС України. Відповідно до офіційного висновку від 19 липня 2017 р., біологічним батьком дитини є чоловік, який і розбещував ученицю. «Ймовірність складає 99,99995589%», – зазначено в документі.

– Доки тривала експертиза, цей чоловік встиг офіційно одружитися з моєю 36-річною сестрою та усиновити своїх же дітей. Покарання він так і не поніс, хоча в поліції порушено провадження, – додала жінка.

– Проблема доведення винуватості в таких справах залежить від часу звернення потерпілих із заявою про вчинення злочину, – коментує заступник начальника слідчого відділу районного відділення поліції Юрій ПРОКОФ’ЄВ. – Чим більше минуло часу з моменту вчинення порушення до моменту написання заяви, тим важче доводити факт вчинення злочину. На момент звернення рідних із заявою до поліції від моменту вчинення злочину минуло щонайменше півроку.

У зв’язку з цим доказова база, яка мала б бути зібрана на початковому етапі досудового розслідування, фактично втрачена. Зокрема, це характерні для згвалтування тілесні ушкодження, не вдалося відібрати відповідні зразки, одяг тощо. Однак судмедекспертиза з’ясувала, що на момент зачаття дівчина набула статевої зрілості. Тож була призначена додаткова судмедекспертиза, щоб визначити, чи була дівчина статево зрілою до зачаття, втім експерт зазначив, що встановити це неможливо. Тому провадження й досі залишається відкритим, проводиться повне об’єктивне розслідування з метою встановлення всіх обставин кримінального провадження.

Щоб розставити крапки над «і» та змусити чоловіка відповісти за скоєне, юристи радять іти до суду.

– Щоб довести батьківство, потерпіла має звернутися до суду із позовом. На підставі висновків ДНК-експертизи прийматиметься рішення. І вже після цього можна буде знову подавати до суду ще один позов на стягнення аліментів, – радить начальник відділу представництва Кам’янець-Подільського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Тетяна ПЕТРУНЬКОВА.