П'ятница, 19 Квітня 2024 р.
17 Листопада 2017

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИ

ДЕНЬ ГІДНОСТІ ТА СВОБОДИВід 2014 р. в нашому календарі з’я­вилося нове свято – День Гідності та Свободи, яке відзначається 21 листопада. Цим пошановано дві революції: Помаранчеву, яка почалася 22 листопа­да 2004 р., й Гідності, започатковану 21 листопада 2013 р.

У назві свята відбито два ключові слова сучасної людини – гідність і свобода. Тільки вільна людина, яка високо цінує свою гідність, достойна майбутнього. Раб на таке право не може розраховувати.

Завжди треба пам’ятати слова американського філософа Емерсона, який сказав: «Моя свобода розмахувати руками закінчується там, де починається ніс мого сусіда». Тож свобода має розумні межі, які, втім, ніскільки не заважають проявляти свою індивідуальність. У світі є стільки прекрасних занять, що на всіх вистачить, тільки би було бажання ними захопитися.

Без свободи не може бути гідності, бо тільки вільна людина здатна на серйозні вчинки. Українці двома революціями – Помаранчевою та Гідності – продемонстрували потужність своїх намірів. Українство не спинити. Якщо наприкінці XIX ст. в Кам’янці-Подільському не було жодної української школи, то тепер українською мовою ведеться виховання в дитячих садках, навчання в школах, ліцеях, коледжах, університетах.

Посилюється вплив громадян на владу: не відсидишся на тепленьких місцях, треба робити гідно свою справу. Нехай не все так добре, як хотілося, але ж не все зразу, треба, щоб і громадяни дозріли до контролю над владою. Це теж непросте вміння – конт­ролювати.

Покоління змінюються. І в цьому запорука поступу вперед. Тим, хто не жив у Радянському Союзі, уже 26 років – і жодної теплоти, жодних ілюзій щодо радянського ладу вони не відчувають. Вони інші. Лиш би ми, старше покоління, не заважали їм будувати свою Україну.

Добре, що в нашому календарі є таке свято – День Гідності та Свободи. Це привід не тільки згадати дві українські революції, вшанувати тих, хто віддав життя і здоров’я за процвітання України, а й задуматись про майбутнє. Воно, вірю, буде чудовим.

Олег БУДЗЕЙ.


P.S. Днями Верховна Рада прирівняла пільги поранених на Майдані під час Революції Гідності до пільг учасників бойових дій. У другому читанні депутати проголосува­ли за проект Закону про внесення змін до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно з проектом, людям видаватимуть спеціальне посвідчення «Постраждалого учасника Революції Гідності», вони матимуть безкоштовні ліки і 75-відсоткову знижку на квартплату. Ухвалили нардепи і зміни щодо учасників АТО. Тепер військові, які віддали країні своє здоров’я, отримуватимуть статус інвалідів війни.